Slovenija

YHD znova opozarja na težave

Ljubljana, 20. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Društvo za teorijo in kulturo hendikepa YHD je znova opozorilo na težave pri zbiranju podpisov za razpis referenduma o zakonu o invalidskih organizacijah.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Te jim po besedah predstavnice YHD Elene Pečarič povzroča predvsem pobuda Sveta invalidskih organizacij Slovenije (SIOS), ki je njihovi ravno nasprotna, pri čemer pa ljudje in celo aktivisti z obstojem dveh pobud večinoma niso seznanjeni, prav tako pa ne poznajo razlike med njima. Večina ljudi tako misli, da "podpišejo nekaj v korist invalidov", pravi Pečaričeva in dodaja, da zbiranje podpisov podpore onemogočajo tudi aktivisti SIOS, ki poleg tega, da aktivistom YHD fizično preprečujejo zbiranje, tudi grozijo.

Ker v YHD sicer menijo, da SIOS podpise zbira le z namenom oviranja zbiranja podpisov za YHD in da pobude za razpis referenduma tudi v primeru 40.000 zbranih podpisov ne nameravajo vložiti, bo YHD morda celo sam podprl zbiranje podpisov za SIOS, napoveduje predstavnica YHD Klavdija Poropat. Podpisi se po njenem mnenju namreč zbirajo za isti zakon, ne glede na to, ali bo referendum razpisan na pobudo enih ali drugih, pa bo isto tudi referendumsko vprašanje.

Po mnenju YHD je nesprejemljivo uzakonjati domnevo, da določena vrsta telesne okvare prinaša enak pogled na svet, interese in drugo, ki bi jih lahko pripisali vsakemu posamezniku z določeno vrsto telesne okvare.

V YHD so sicer ogorčeni tudi nad ravnanjem notranjega ministra Rada Bohinca, ki jim je po besedah predstavnikov društva med drugim obljubil, da bodo oddajo podpisov omogočili tudi državljanom, ki so funkcionalno ovirani do te mere, da svojih pravic ne morejo uresničevati neposredno na sedežih upravnih enot in tistim, ki so trenutno v bolnišnicah ali domovih za ostarele. Bohinc namreč po njihovih besedah tega še ni storil, prav tako pa jih še ni seznanil, kdaj bo takšno zbiranje tudi mogoče.

Posamezniku ne bi smeli predpisati, da lahko svoje pravice v odnosu do države uveljavlja le preko organizacije, ki ga opredeljuje preko njegovih osebnih okoliščin, temveč bi moral imeti možnost, da se vključi v organizacijo, ki zagovarja njegove interese, poglede in ideje.

Referendumska pobuda društva YHD se sicer nanaša na člen zakona o invalidskih organizacijah, ki govori o reprezentativnosti invalidskih organizacij na podlagi istovrstnosti invalidnosti in družbenega statusa njenih članov. V YHD že nekaj časa opozarjajo na nesmiselnost sprejemanja zakona o invalidskih organizacijah, saj ta v ničemer ne bo izboljšal položaja posameznikov. Vnaprej namreč določa, "kdo so in kaj bodo počele invalidske organizacije", s čimer se posamezniku že vnaprej onemogoča izbira in oblikovanje storitev, ki bi mu omogočale neodvisno in enakopravno življenje. Dodaten pogoj v zakonu je tudi več kot 33 odstotkov določene kategorije invalidov v Sloveniji, na podlagi česar lahko invalidska organizacija pridobi status reprezentativnosti, s čimer se posameznikom odvzema pravica do svobodnega združevanja.

O do sedaj zbranih podpisih v društvu YHD še ne želijo dajati izjav, čas, da zberejo zahtevanih 40.000 podpisov podpore za vložitev pobude za razpis referenduma, pa imajo še do 3. julija.

SORODNI ČLANKI