Slovenija

'Vztrajati pri obstoječem vinjetnem sistemu'

Ljubjana, 15. 04. 2009 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci SDS vladi očitajo, da je podražitev letnih in ukinitev polletnih vinjet popolnoma diskriminatorna. Na parlamentarnem odboru za promet so zato zahtevali, naj vinjete ostanejo takšne kot so.

Letna vinjeta za avtomobil
Letna vinjeta za avtomobil FOTO: Dars

Odbor DZ za promet je na današnji nujni seji o predlogih sprememb vinjetnega sistema zavrnil sklepe, ki jih je predlagala poslanska skupina SDS, in se le seznanil s problematiko odstranitve cestninskih postaj ter vsemi okoliščinami problematike vinjetnega sistema cestninjenja. SDS je med drugim zahtevala, naj Slovenija vztraja na trenutnem sistemu.

Obenem je odbor vladi tudi predlagal, naj v najkrajšem možnem času pripravi in v zakonodajni postopek vloži potrebne spremembe in dopolnitve omenjenega zakona.

Poslanska skupina SDS, ki je zahtevala sklic nujne seje odbora, je medtem zaradi nestrinjanja z nedavnim sklepom vlade, da bo DZ predlagala spremembo zakona o javnih cestah, ki predvideva uvedbo sedemdnevnih vinjet po ceni 15 evrov, ukinitev polletnih vinjet in podražitev letnih vinjet na 95 evrov, predlagala drugačne sklepe.

Tako so v poslanski skupini največje opozicijske stranke predlagali, naj odbor kolegiju predsednika DZ predlaga, da na peto redno sejo DZ, ki se bo začela 20. aprila, uvrsti točko dnevnega reda o predlogu sprememb vinjetnega sistema.

Obenem so zahtevali, naj odbor predlaga državnemu zboru v sprejem sklep, v katerem vladi predlaga, da vztraja na obstoječem vinjetnem sistemu in izkoristi vsa možna pravna sredstva, ki so ji na voljo pred Evropsko komisijo. Istočasno naj bi odbor glede na predloge sklepov SDS predlagal DZ, da vladi predlaga takojšnjo sprožitev vseh postopkov, ki bodo omogočili odstranitve vseh cestninskih postaj na slovenskih avtocestah.

Vlačič: S spremembo vinjetnega sistema bo vlada izpolnila zahteve Evropske komisije.
Vlačič: S spremembo vinjetnega sistema bo vlada izpolnila zahteve Evropske komisije. FOTO: Jani Dolinšek

Kršenje pravnega reda EU

Zaradi domnevne diskriminatorne obravnave udeležencev v prometu so v Bruslju zamrznili tudi postopke za odobritev kohezijskih sredstev za gradnjo avtocestnega odseka Slivnica–Draženci v višini 38 milijonov evrov in zadržali vse nadaljnje postopke glede pridobivanja sredstev za druge odseke.

S spremembo vinjetnega sistema bo vlada, po prepričanju ministra za promet Patricka Vlačiča, izpolnila zahteve Evropske komisije po uvedbi vinjet za krajše časovno obdobje po ustrezni, sorazmerni ceni. Slovenija je namreč julija lani na vseh cestninskih cestah uvedla polletne vinjete za 35 evrov in letne vinjete za 55 evrov, zaradi česar je komisija oktobra lani proti njej sprožila postopek zaradi kršenja pravnega reda EU.

Slovenija sicer Evropske komisije uradno še ni obvestila o predlogu za spremembo vinjetnega sistema. Evropski komisar za promet Antonio Tajani je ob nedavnem obisku Vlačiča v Bruslju sicer ocenil, da bi bilo treba slovenski predlog še izpopolniti. Problem naj bi bila cena tedenske vinjete; po neuradnih informacijah naj bi komisija zahtevala, da se zniža s 15 na 10 evrov.

Kot je konec marca poudaril Vlačič, je odločitev o uvedbi kratkotrajnih vinjet pomembna s treh vidikov: izboljšanja javnofinančne slike, sprostitve evropskih sredstev in neogrožanja turistične sezone v času zaostrenih gospodarskih razmer.

Obenem je dejal, da je vladni predlog sistema cestninjenja v tem trenutku najbolj optimalna rešitev, a pojasnil, da tako obstoječi kot predlagani novi vinjetni sistem cestninjenja v blagajno Družbe za avtoceste RS (Dars) prinašata manj sredstev, kot ga je stari sistem cestninjenja.

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
16. 04. 2009 20.53
Patrick je en sposoben, hočemo Žerjava in pocenitev vinjet kot nagrado za ikmenovanje. Takos e je derlalo, pa smo se imeli dobro. Na cestninskih postajah bi lahko (dokler jih ne podrejo) servirali še topli obrok, lahko enakega, kot ga talajo dijakom! Poleti pa še kakšen hladen napitek, vsaj tujcem, za dorodošlico. Razliko pač krije proračun, važen ej občutek prijaznosti do državljanov, primarni odnoss, ostalo se pa pozabi!!! Pa kaj se pa pozna par sto mio EUR, če smo pa v blagostanju!! Odpoveš patrije in denar prerazporediš! A je to tako težko? Kako se to dela, naj Pahor vpraša Janšo, očitno mu marsikaj ni jasno! A kdo ve, kje sta Maddie in Bajuk?
SuperLolek
16. 04. 2009 13.47
Kukrkol se pritožujete, denarja se ne da pričarat... niti SDS tega ne zna z prepoceni vinjetami. Čeprav so najbolj pametni... med svojo oblastjo so nrdil veliko več sranja kot dobrih stvari. Tud vinjete so ble pesek v oči... vsi smo vedl da bodo nakonc samo še eno enko napisal pred ceno. Bi sicer rajši videl da so cenejše, ampak na to bi blo treba mislt predn je bla podpisana pogodba z lopovi od SCT-ja.
jamdicd
16. 04. 2009 13.44
Slovenci plačujemo uporabnino cest, A naj zdaj dajem še 95 eur zato da se peljem po ljubljanskem obroču in za kakšn vikend na šmarno goro? Tisti denar ki ga bo evropska unija dala za ceste, pa vemo da ne bo šel v asvalt, ampak v globoke žepe gradbincev in cestarjev. Zato si pa tega denarja tako obupno želijo.
Jaz Doma
16. 04. 2009 13.06
penis pa tak turist, ki nima 15€, ko gre na dopust
sotomajor
16. 04. 2009 11.56
Mater ste eni tu prtegneni! Pa seveda bi vsi radi videli, da bi bla letna vinjeta 5 € (verjetno še rajši, da je zastonj), ampak NE GREEEE! Sedanjua vlada je kriva, da se vinjete dražijo - japajade! Na to se je opozarjalo že ob vspostavitvi sistema vinjet, da je ob takih cenah (prenizkih) nemogoče dolgoročno shajat! A mislite, da bi pa Janša danes naredu kaj drugače? Vedel je da bo popušil in je "podvalu" še en veš problem vladi. Podražitve so pa strašno nepopularne,kajne?
strogoff
16. 04. 2009 11.01
podražiti letne vinjete ?? _ _ _ BANDA PROKLETA !!!
ODIN
16. 04. 2009 10.52
SDSu bi očitno ustrezal bankrot Darsa in blokiran denar s strani EU.
ciaobella
16. 04. 2009 09.14
V Avstriji so vinijete (izplen iz prodaje) namenjene zgolj vzdrževanju OBSTOJEČIH avtocest. V Sloveniji pa bi iz teh sredstev radi gradili NOVE avtoceste (s pregrešnimi provizijami za izbrance) in vzdrževali stare??? Patrick, ti si en NESPOSOBEN minister! Imaš na voljo črpanje Evropskih sredstev! Cene 55 Euro za letno pri taki pretočnosti avtocest je ČISTO DOVOLJ VISOKA! Če bo šlo tako naprej boste VI nam morali plačati, da se sploh vozimo po avtocestah.
Jože Pernek
15. 04. 2009 22.45
BOG JE NAJPREJ SEBI USTVARIL BRADO pri nas pa si gospodje politiki tudi mislijo da so bogovi in se temu primerno obnašajo
Jinks
15. 04. 2009 22.20
Lopovi džavni ! Spet bodo nas skubili , tujci se bodo pa zastonj vozili!
Important notice
15. 04. 2009 21.41
AVSTRIJA: Letna vinjeta 73,80€ Dvomesečna 22,27€ 10 dnevna 7,70€ Za koliko km avtocest že??? cca. 2000 km ŠVICA Letna vinjeta 25,00€ Za krajše obdobje jih nimajo. Za koliko km avtocest??? 1700 km. ČEŠKA Letna vinjeta 38,00€ Mesečna 12,00€ 7-Dnevna 8,40€ Za koliko km avtocest (850 km)? ____________________________________________ ... IMA OKOLI 400 KM AVTOCEST!!!!! In s kakšnim razlogom bi radi naši kasirali milijone evrov na račun vinjet??? Da jih ni sram! Le zakaj ne morejo pustiti letne vinjete na tej ceni kot je, 10 dnevno naj dajo na 15,00€, saj večina turistov tranzitira našo državo na 14 dni do tri tedne in bodo morali kupiti po dve 10 dnevni vinjeti. Pa kaj, če je ista cena kot polletna. Saj o tem ne razmišljajo. Turisti razmišljajo samo o času veljavnosti vinjete, ne o ceni.
11natika
15. 04. 2009 21.23
nekdo ki gre 2x čez slovenijo bo isto plačal, kot če bi si kupil polletno vinjeto. tako, da tisti ki se samo enkrat peljejo čez slovenijo ne bojo kaj veliko prišparali...to je edino motilo naše ljube sosede in zao imamo sedaj še en večji drek s temi vinjetami po mojem mnenju so vinjeta super stvar...samo Vlačič, ni tako, da Evropska unija nima pravice posegati v naš način cestninjenja in potem takem nam tudi sredstev ne bi mogli zamrzniti...tako da bodo spet ti naši sončki na vladi pobirali velike denarje...
mega351079
15. 04. 2009 20.35
Pa še to: Problem Slovenije je v tem, da ko so se jemali krediti in postavljali roki za njihovo vračilo, se je plan delal po starem sistemu, kar pomeni novi kilometri avtocest, nov denar, več denarja za odplačilo kreditov...in zdaj je padlo vse v vodo...
mega351079
15. 04. 2009 20.28
Tudi mene osebno moti takšna podražitev... Največja napaka je bila da smo sploh uvedli vinjete, ker če jih ne bi teh problemov ne bi bilo Druga napaka pa je še iz časa lds vlada tam okoli 1996 leta, ko so se odločli da bomo imeli odprti sistem cestninjenja kar je bila največja napaka našega sistema nasploh.. Če bi imeli zaprti sistem cestninjenja ne bi bilo nikakršnih problemov, vsak bi plačal koliko bi se vozil..
mkoshi
15. 04. 2009 20.20
p ustijo naj tako kot je in naj nehajo mešat drek, če bo evropa rekla da moramo pasti travo bomo pasli travo al kaj, a bomo vedno hlapci- klinc jih gleda evropo in njihove politike
pikpoka
15. 04. 2009 20.20
ja valda, da majo več prometa, saj majo tud več km avtocest. in normalno ceno in pogje za vinjete (mislim krajšo od pol leta). zakaj bi si nekdo, ki gre 2x letno čez slovenijo kupil polletno oz. letno vinjeto, se mu ne splača.
pikpoka
15. 04. 2009 20.17
mega351079 pa tudi, če so jih naredili prej, pobirajo za tunele,... majo normalno ceno za vinjete glede na kilometrino njihovih avtocest in tunelov, mogoče celo kakšnih 10, 20 € premalo. pa tud mi, nismo krivi, da je DARS zadolžen do ... če pa slovenija vinjete podraži na 90 al 95 € pa to res ni logično. koliko km mamo mi avtocest, koliko pa oni, da ne omenjamo še kakšnih drugih evropskih držav. oprosti, ampak takšno je moje mnenje.
mega351079
15. 04. 2009 20.13
p.s.: avstrija ima veliko več prometa kot Slovenija (kar pomeni tudi več kupljenih vinjet, več prihodkov, nižja cena vinjete)
brnecka
15. 04. 2009 20.10
dj40....strinjam se s stabo
mega351079
15. 04. 2009 20.07
pikpoka: Je logika! Kot prvo v Avstriji pobirajo dodatno denar za tunele, kot drugo njihov upravljalec avtocest ni tako zadolžen kot DARS, saj so avtoceste zgradili že veliko prej, kot tretjo tudi avstrija je prišla do ugotovitve da se vinjete ne splačajo najbolj, samo njim se ni splačalo postavljati cestninskih postaj po vsej državi ker bi jih to preveč stalo!