Slovenija

Vztrajajo pri razrešitvi uprave Triglava

Ljubljana, 18. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Agencija za zavarovalni nadzor je včeraj zavrnila pritožbo Zavarovalnice Triglav zoper zahtevo za razrešitev predsednice uprave Nade Klemenčič in člana uprave Jožeta Obersnela. Urad za preprečevanje korupcije pa sumi, da so odgovorni v Triglavu oškodovali družbeno premoženje.

Senat agencije zavrnil ugovor Triglava

Direktor agencije za zavarovalni nadzor Jurij Gorišek
Direktor agencije za zavarovalni nadzor Jurij Gorišek FOTO: POP TV

Šele v četrtek je postala znana odločitev Senata Agencije za zavarovalni nadzor, ki je pred tednom dni soglasno zavrnil ugovor Zavarovalnice Triglav zoper odredbo agencije, v kateri agencija zahteva razrešitev predsednice uprave Nade Klemenčič in člana uprave Jožeta Obersnela. Zavarovalnica naj bi namreč v času nadzora agencije nad njenim poslovanjem od decembra lani večkrat ovirala izvajanje nadzora.

Agencija tako od Triglava ni dobila vseh zahtevanih podatkov o poslovanju, najbolj pa so se na zavarovalnici upirali sporočiti podatke o plačah predsednice in članov uprave. Sredi junija je zato direktor Agencije za zavarovalni nadzor, Jurij Gorišek, z odredbo zahteval razrešitev Klemenčičeve in Obersnela. Ugovora zavarovalnice, da zahtevani podatki niso pomembni za nadzor poslovanja, senat agencije ni upošteval. Zdaj je na potezi nadzorni svet zavarovalnice Triglav. V primeru, da ne bo razrešil Klemenčičeve in Obersnela, lahko agencija Triglavu celo odvzame dovoljenje za poslovanje.

Gorišek: Nadzorni svet naj upošteva zahtevo po odstavitvi

"Rok za izvršitev odredbe je trideset dni od zavrnitve pritožbe. Če želi postopati v skladu z slovenskim pravnim redom, nadzornemu svetu zavarovalnice svetujem, da izvrši zahtevo agencije o razrešitvi predsednice uprave Nade Klemenčič in člana uprave Jožeta Obersnela," je povedal direktor agencije za zavarovalni nadzor Jurij Gorišek. "Glavni vzrok za ta ukrep ni le preprečevanje dostopa do podatkov o osebnih dohodkih vodilnih v zavarovalnici, temveč večkratno oviranje dostopa do glavne knjige, številnih evidenc, podatkov o lastništvu delnic vodilnih v zavarovalnici in delitvi dobička," dodaja Gorišek.

V Zavarovalnici Triglav prejeto odločbo agencije še ne želijo komentirati, saj jo želijo najprej podrobno analizirati. V Triglavu se sicer strinjajo z navedbami sveta agencije, da je potrebno storiti vse za izboljšanje komuniciranja med nadzornikom in nadzorovanci.

Nadzorni svet Triglava naj bi o tem, ali se bo pokoril agenciji, predvidoma odločal na seji 26. julija. Z odločbo senata, pa tudi z ugovorom Triglava, ki ga je torej senat zavrnil, so se nadzorniki največje slovenske zavarovalnice sicer seznanili na seji 2. julija. Člani nadzornega sveta so takrat sklenili, da bodo odločitev sprejeli po pravnomočnosti odredbe.

Korupcija pri odkupu Triglavovih delnic?

Zavarovalnica Triglav
Zavarovalnica Triglav FOTO: POP TV

Vladni urad za preprečevanje korupcije pa je nekaterim institucijam poslal predhodno mnenje o sumu, da bi lahko bilo v največji slovenski zavarovalnici, Zavarovalnici Triglav, nekaj oseb in dejanj povezanih s korupcijo. Direktor urada Boštjan Penko je za 24 ur povedal, da zaenkrat natančnih podatkov o poteku in rezultatih preiskave še ne morejo dati, saj pri preiskavi sodelujejo z drugimi pristojnimi organi.

Penko je še povedal, da so opravili več analiz in s svojimi ugotovitvami seznanili vse pristojne organe, med drugimi tudi policijo in tožilstvo. Urad je začel s preiskavo Triglava, takoj po tem, ko so se v javnosti pojavile govorice in sumi o nepravilnostih pri nekaterih postopkih. Preiskava pa po Penkovih besedah teče bolj v smislu podajanja ocene celotnega pojava in stanja kot proti konkretnim osebam. Po pisanju ljubljanskega Dela naj bi šlo za zlorabe pri odkupu delnic Triglava in kreditiranju tega odkupa.

Triglav zavrača obtožbe

Uprava Triglava se je odzvala na poročanje medijev o domnevnih izsledkih preiskave vladnega urada za preprečevanje korupcije, ki naj bi v zavarovalnici ugotovil koruptivne namene posameznikov. "Izjavljamo, da o izsledkih uradno nismo obveščeni, hkrati pa dodajamo, da izjave razumemo kot neargumentiran pritisk, ki očitno usklajeno poskuša diskreditirati posameznike in Zavarovalnico Triglav kot celoto. Pozornejše branje in poslušanje navedb izjav lahko potrdi, da pri izjavah ni zaslediti argumentov in dokazov in da torej gre za namige ter opredelitve, ki nimajo osnove," poudarjajo v Triglavu. Ob tem še izražajo prepričanje, da bodo vse obtožbe zlahka argumentirano pojasnili.