Slovenija

Vzpenjačo bodo gradili Švicarji

Ljubljana, 24. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mestna občina Ljubljana je na razpisu za konstruiranje, izdelavo, dobavo, montažo, poskusni pogon in primopredajo tirne vzpenjače na Ljubljanski grad izbrala švicarsko podjetje Garaventa, ki bo projekt izpeljalo za približno 565 milijonov tolarjev.

Če se v roku osmih dni ne bo pritožil nihče izmed ostalih ponudnikov, bo Mestna občina Ljubljana (MOL) z izbranim izvajalcem podpisala pogodbo, so povedali v službi za stike z javnostjo MOL. Pripravljalna dela na pobočju Ljubljanskega gradu sicer že potekajo.

Tirna vzpenjača bo Ljubljanski grad, kjer bo zgornja postaja, še bolj povezala z mestnim jedrom
Tirna vzpenjača bo Ljubljanski grad, kjer bo zgornja postaja, še bolj povezala z mestnim jedrom FOTO: Dare Čekeliš

Na tokratni razpis, tretji po vrsti, ki je bil v uradnem listu objavljen v začetku avgusta, so se prijavila tri podjetja - švicarska Garaventa, trboveljski Rudis in Riko iz Ribnice. Prvi razpis za gradnjo grajske vzpenjače je bil objavljen že januarja, nanj pa so se prijavili štirje ponudniki, vendar je razpisna komisija vse predloge zavrnila. Drugi razpis je bil v uradnem listu objavljen maja, nanj pa sta se prijavili že omenjena Garaventa in Rudis v sodelovanju s francosko družbo Pomagalski, ki sta se sicer prijavila že na prvi razpis. Tudi v drugo je razpisna komisija ugotovila pomanjkljivosti v oddani dokumentaciji oziroma sta bili ponudbi nepopolni, zato je bil razpis razveljavljen.

Tirna vzpenjača bo sicer grajsko poslopje oz. Ljubljanski grad, kjer bo zgornja postaja, še bolj povezala z mestnim jedrom oz. Krekovim trgom, kjer bo spodnja postaja vzpenjače. Njena trasa bo potekala po ostalinah srednjeveškega mestnega zidu, šlo pa naj bi za vzpenjačo z enojno progo in eno sorazmerno veliko kabino, "s pomočjo" katere naj bi bili posegi v brežini grajskega poslopja najmanj opazni. Vzpenjača bo lahko vsako uro v eno smer prepeljala približno 500 oseb, naenkrat pa bo lahko v kabino vstopilo 33 potnikov. Po napovedih bo vzpenjača zgrajena v "panoramsko-razgledni" izvedbi z možnimi različnimi načini vožnje, in sicer počasnejši panoramski ali hitrejši za obdobja konic, kabina pa bo v celoti zastekljena, kar bo omogočalo razgled v vse smeri. Najkrajši interval za eno vožnjo na grič oziroma v mesto bo približno štiri minute.