Slovenija

Vzpenjača konec poletja

Ljublajna, 07. 06. 2006 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Napoved, da se bomo na Ljubljanski grad lahko povzpeli z vzpenjačo že pred poletjem, se ne bo uresničila.

Dokončanje montaže in s tem poskusno obratovanje, ki je bilo napovedano za 19. junij, se je pomaknilo na konec avgusta.

Vzpenjača naj bi nas na Ljubljanski grad popeljala konec avgusta.
Vzpenjača naj bi nas na Ljubljanski grad popeljala konec avgusta. FOTO: POP TV

Poskusno obratovanje vzpenjače se je zaradi pogajanj zamaknilo za 77 dni. Poleg tega je imel izvajalec v februarju in marcu, delno tudi v aprilu, izrazito slabe vremenske pogoje, ki skladno s pogodbo tudi dovoljujejo zamik terminskega plana, pojasnjujejo na Festivalu Ljubljana (FL). SCT je v odpravo zamude vložil velike napore. Tako jim je uspelo v drugi polovici aprila in v maju nadoknaditi zamudo zaradi slabih vremenskih pogojev. Zamik načrta je tako predviden za približno 70 dni.

Razlogi za prestavljeno obratovanje vzpenjače:

Na MOL ves čas poudarjajo, da bo tirna vzpenjača predstavljala turistično atrakcijo, ki bo prispevala k večji razpoznavnosti prestolnice. Vzpenjača pa naj bi dobro zaokrožila turistično magistralo, po kateri si turisti peš ogledajo ljubljanske znamenitosti, saj je sedanja pešpot za številne turiste prenaporna, rešila pa naj bi tudi pereč problem parkiranja na grajskem griču.

K zamiku realizacije izgradnje vzpenjače so prispevale tudi spremenjene geomehanske značilnosti terena. Na FL pojasnjujejo, da je projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja baziral na georadarskih posnetkih in testnih vrtinah v vznožju hriba, na hribini pa tega ni bilo moč izvesti pred začetkom del, so pa rezultati precej drugačni od predvidevanj. Pojavila so se tudi nujna dodatna dela statičnega utrjevanja obstoječih zgradb Krekovega trga in spremenjenih statičnih izračunov armatur stebrov proge zaradi poglobljenih temeljev.

Rok se je podaljšal tudi zaradi teh razlogov, pravijo na FL in dodajajo, da ga je SCT uspel večinoma nadoknaditi. Montaža opreme za tirno vzpenjačo bo predvidoma končana v tednu po 21. avgustu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.