Slovenija

Vzajemna zavrača očitke

Ljubljana, 06. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.P./B.M.
Komentarji
0

Vodstvo zdravstvene zavarovalnice Vzajemna je na novinarski konferenci zanikalo trditve časnika Delo o previsokih plačah in drugih domnevnih nepravilnostih. Kot so dejali, so dejstva o njihovem poslovanju, ki jih je objavil časnik, napačno interpretirana.

Pisanje Dela

Kot je znano, je časnik Delo v petek pisal o nagrajevanju članov nadzornega sveta zavarovalnice Vzajemna, čeprav za to naj ne bi bilo zakonske podlage. Vzajemna je namreč neprofitna družba, ki naj ne bi ustvarjala dobička. Danes pa je časopis objavil še višino plač nekaterih članov uprave. Po njihovih podatkih ima predsednik uprave Arhar več kot 3 milijone tolarjev bruto plače, le nekaj manj pa člana uprave Henigman in Jaklič.

Nagrade nadzornemu svetu in upravi

V Vzajemni zagotavljajo, da je tako konstituiranje kot samo poslovanje največje slovenske zdravstvene zavarovalnice za prostovoljna zdravstvena zavarovanja potekalo v skladu z veljavno zakonodajo.

Po mnenju strokovnjaka za zavarovalno pravo prof. dr. Šime Ivanjka imajo člani uprave in člani nadzornega sveta Vzajemne v skladu s temeljnimi načeli korporacijskega prava pravico do nagrad in sejnin. »Z vidika temeljnih načel korporacijskega prava imajo organi v vsaki pravni osebi pravico, da v skladu s statutom pravne osebe določijo način, višino in vrsto plačila za delo članom nadzornega sveta in uprave. Članstvo v nadzornem svetu poleg dela za pripravo na zahtevne seje pomeni tudi veliko odgovornost, saj njegovi člani jamčijo za svoje odločitve z vsem svojim premoženjem,« meni Ivanjko.

Vodstvo Vzajemne se je odzvalo tudi na nekatere trditve o domnevno previsokih prejemkih uprave.

Predsednik uprave France Arhar je dejal, da časnik objavljenih številk zagotovo ni dobil pri Vzajemni
Predsednik uprave France Arhar je dejal, da časnik objavljenih številk zagotovo ni dobil pri Vzajemni FOTO: Dare Čekeliš

»Nikoli nismo skrivali podatkov o naših prejemkih, saj jih skladno z zahtevami Agencije za zavarovalni nadzor objavljamo v našem letnem poročilu,« je povedal član uprave Marko Jaklič. "Plače tričlanske uprave v letu 2001 so tako znašale dobrih 60 milijonov tolarjev bruto, kar pomeni dobrih 25 milijonov neto. V povprečju to pomeni, da je bila povprečna plača posameznega člana uprave 694.000 tolarjev neto, plača dr. Arharja pa še nižja od navedenega zneska."

"Moji prejemki so bili s prihodom na Vzajemno celo nekaj nižji od prejemkov ostalih članov uprave ravno zaradi tega, ker sem prišel na novo in moja uspešnost ni mogla biti upoštevana. Zanimivo pa je to, da v največji zavarovalnici niti Agencija za zavarovalni nadzor niti vlada RS ne moreta priti do podatkov o prejemkih uprave," komentira dr. France Arhar.