Slovenija

Vzajemna zavrača očitke

Ljubljana, 16. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna z eno od svojih ponudb zavaja javnost, ugotavlja tržni inšpektorat. Zavarovalnica očitke zavrača.

Vzajemna je novembra lani 150 tisoč zavarovancem dodatnega zavarovanja posredovala ponudbo naj svoje doživljenjsko zavarovanje spremenijo za dobo 12 let. S sklenitvijo nove pogodbe naj bi zavarovanci pridobili, po mnenju tržnega inšpektorja, pa ni jasno koliko, če sploh. V Vzajemni se z očitki ne strinjajo.

Tržni inšpektorat je na pobudo Zveze potrošnikov Slovenije opravil inšpekcijski pregled pri Vzajemni. Le-ta namreč zavarovancem ponuja, naj doživljenjsko dopolnilno zavarovanje spremenijo v dvanajstletno pogodbo. Kot opozarja Zveza potrošnikov Slovenije gre za nepopolno ponudbo, ki pri ljudeh neutemeljeno ustvari vtis boljše kakovosti. Zato je tržni inšpektorat zoper zavarovalnico in odgovorno osebo zaradi kršitve zakona o varstvu potrošnikov podal predlog za uvedbo postopka o prekršku pri sodniku za prekrške.

Kot so sporočili z Vzajemne, je sicer omenjeni inšpektorat opravil pregled, na zavarovalnici pa so odgovorili na vsa njihova vprašanja in jim posredovali gradiva. Vzajemna o postopku še ni bila uradno seznanjena in odgovor tržnega inšpektorata še pričakuje.

Če bo sodnik za prekrške presodil v korist zavarovancev, čaka Vzajemno do tri milijone tolarjev kazni.

Na Vzajemni še pojasnjujejo, da so okrog 150 tisoč zavarovancem, ki imajo pri njih sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ponudili možnost, da svoje zavarovanje preoblikujejo v dvanajstletno z nižjo premijo. Na višino premije namreč vpliva višina rezervacij, ki se pri doživljenjskih zavarovanjih oblikujejo za vse življenje, pri dvanajstletnih pa za obdobje trajanja zavarovanja, torej za dvanajst let, zato je lahko pri teh premija nižja. Takšna ponudba je na slovenskem trgu dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj pri ostalih ponudnikih že obstajala, Vzajemna pa je doslej edina, ki je ponujala zavarovanja z rezervacijami za vse življenje, drugi ponudniki pa so z desetletnimi ali dvanajstletnimi zavarovanji mlajše zavarovance privabljali z nižjimi premijami.

Razlog za ponudbo je tudi, da mora Vzajemna z marcem pri doživljenjskih zavarovanjih za 14 odstotkov povišati premije, zato so poiskali rešitev za zavarovance, ki se jim zdijo premije že sedaj visoke in jim ponudili možnost preoblikovanja zavarovanja v dvanajstletno z nižjo premijo. Zavarovancem so posredovali ponudbo, iz katere je bil jasno razviden znesek premije, ki jo zavarovanec plačuje danes, in znesek, ki ga bo plačeval, če se odloči za preoblikovanje. Pri vsakem posameznem zavarovancu pa so hkrati navedli, kolikšen bo v primeru preoblikovanja njegov prihranek.