Slovenija

Vzajemna viša premije

Ljubljana, 21. 07. 2006 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vzajemna bo s septembrom povišala premije na skoraj 5.000 tolarjev, da bo lahko pozitivno zaključila poslovanje.

Vzajemna mora s septembrom zaradi visoke rasti stroškov za zdravila in zdravstvene storitve v letošnjem letu premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja uskladiti tako, da bo lahko zagotavljala pokrivanje odhodkov za zdravstvene storitve in zdravila zavarovancev s prihodki od premij, so sporočili iz zavarovalnice. Za nemoteno pokrivanje stroškov zavarovancev za zdravila in zdravstvene storitve je potrebna uskladitev z medicinsko inflacijo v višini 0,97 evra mesečno, trdijo. V Vzajemni pravijo, da so stroški v zdravstvu v letošnjem letu zelo visoki in bistveno presegajo načrte zavarovalnice.

Zaradi visoke rasti stroškov za zdravstvene storitve in zdravila Vzajemna v prvem polletju beleži milijardo tolarjev izgube, kar je posledica gibanja škod, predvsem visoke rasti odhodkov za zdravila, ki presegajo načrtovane trende rasti, na kar je pred časom opozoril tudi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, so pojasnili. ''Z napovedano uskladitvijo premij z rastjo stroškov bo Vzajemna lahko v prihodnje zagotavljala pokrivanje stroškov zdravstvenih storitev in zdravil ter pozitivno zaključila poslovanje letošnjega leta. Vzajemna namreč ne sme poslovati z izgubo, saj nima več rezerv, iz katerih bi lahko pokrivala morebitni negativni rezultat. Z medicinsko inflacijo usklajene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bodo od septembra znašale 4.969 tolarjev, v primeru zavarovancev s najvišjim zakonsko dovoljenim triodstotnim popustom pa 4.820 tolarjev,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

Vzajemna toži lekarne

Lekarne naj bi Vzajemni izdajale neustrezne račune.
Lekarne naj bi Vzajemni izdajale neustrezne račune. FOTO: POP TV
Lekarne Vzajemni nekajkrat mesečno pošljejo račune za plačilo stroškov za zdravila, h katerim niso priložene ustrezne specifikacije. Te pošljejo enkrat mesečno v obliki zbirnih podatkov po zavarovancih, ne pa tudi po storitvah. Iz takšnih specifikacij je tako razvidno le, za katere zavarovance gre in kakšni so skupni zneski za doplačila, kar Vzajemni onemogoča preverjaje pravilnosti podatkov.

To je približno tako, kot da bi potrošniku trgovina z živili ob vsakem posameznem nakupu izdala račun s skupnim zneskom, brez specifikacije o posameznih kupljenih izdelkih in njihovih cenah. Na koncu meseca pa bi kupec prejel zgolj zbirne podatke o vrednostih njegovih posameznih nakupov (še vedno ne specificiranih po posameznih kupljenih izdelkih in njihovih cenah). Vzajemna

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna je na okrožni sodišči v Ljubljani in Murski Soboti vložila tožbi proti največjima lekarnama v Sloveniji, Javnemu zavodu Lekarna Ljubljana in Javnemu zavodu Pomurske lekarne. Lekarni Vzajemni ob izdanih računih ne pošiljata ustreznih specifikacij, kot jih predvideva zakonodaja, ki je pričela veljati lani septembra in ki uvaja izravnalne sheme v dopolnilnih zdravstvenih zavarovanjih, so sporočili iz zavarovalnice. Ravnanje lekarn bi lahko ogrozilo delovanje izravnalne sheme ter uresničevanje javnega interesa pri dopolnilnih zdravstvenih zavarovanjih, meni Vzajemna.

Lekarne Vzajemni nekajkrat mesečno pošljejo račune za plačilo stroškov za zdravila, h katerim niso priložene ustrezne specifikacije, trdi zavarovalnica. Račune pošljejo enkrat mesečno v obliki zbirnih podatkov po zavarovancih, ne pa tudi po storitvah, pojasnjujejo na Vzajemni. Iz takšnih specifikacij je tako razvidno le, za katere zavarovance gre in kakšni so skupni zneski za doplačila, kar Vzajemni onemogoča preverjanje pravilnosti podatkov. Čeprav je bilo na sestanku pri ministru za zdravje že 23. marca potrjeno, da je dolžnost vseh izvajalcev zdravstvenih storitev posredovanje vseh podatkov, ki so potrebni za obdelavo in kontrolo računov in s tem tudi za izravnalne sheme, so na Vzajemni zapisali v sporočilu za javnost.

Vzajemna v izjavi za javnost trdi, da "obe lekarni obsežne nepopolne specifikacije nalašč pošiljata v papirni obliki, s čimer Vzajemni onemogočata preverjanje pravilnosti podatkov in učinkovit nadzor nad stroški za zdravila, čeprav je Vzajemna lekarnama za vse obdelane račune za april in maj plačala tudi najvišjo zakonsko dovoljeno nadomestilo za posredovanje podatkov v višini 0,75 odstotka," so sporočili iz Vzajemne.

Tožba po letu pogajanj

Kot so še zapisali v izjavi za javnost, "so se za tožbi odločili po skorajda letu dni pogajanj z lekarnami, ki še vedno ne želijo skleniti z novo zakonodajo usklajene pogodbe, v kateri je problematična le višina provizije". "Zakonodaja določa 0,75 odstotka bruto škod, a lekarne želijo več." Vzajemna tako zatrjuje, da posredovanje vseh nujno potrebnih podatkov o opravljenih storitvah Lekarna Ljubljana pogojuje s plačilom dodatne provizije v višini dveh odstotkov, Pomurske lekarne pa v višini 2,3 odstotka od bruto obračunanih škod, kar na letni ravni predstavlja 50 milijonov dodatnih stroškov za zavarovance Vzajemne.

Vzajemna se je za tožbo odločila po letu pogajanj.
Vzajemna se je za tožbo odločila po letu pogajanj. FOTO: POP TV
Septembra 2005 je na področju dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj pričela veljati nova zakonodaja, ki uvaja izravnalne sheme v dopolnilnih zdravstvenih zavarovanjih. Nova zakonodaja je poleg omejitve provizije izvajalcem in lekarnam na največ 0,75 odstotka določila tudi, da morajo lekarne zavarovalnicam v elektronski obliki zagotavljati vse podatke, potrebne za delovanje izravnalne sheme dopolnilnega zavarovanja, in sicer specificirane po zavarovancih in storitvah (v primeru lekarn so to zdravila). Vzajemna

Na to v Vzajemni ne morejo privoliti, saj je nova zakonodaja določila omejitev provizije izvajalcem in lekarnam na največ 0,75 odstotka, določila pa je tudi, da morajo lekarne zavarovalnicam v elektronski obliki zagotavljati vse podatke, potrebne za delovanje izravnalne sheme dopolnilnega zavarovanja. "Hkrati mora Vzajemna zaščititi interese zavarovancev, saj takšne in drugačne provizije povsem po nepotrebnem bremenijo zavarovance, ki svoje premije plačujejo za zdravila in zdravstvene storitve in ne za nesprejemljive provizije," so še zapisali v izjavi za javnost.

Kot trdijo v Vzajemni, so lekarne z zakonskimi spremembami seznanili že septembra 2005 in predlagali podpis nove pogodbe. Nekatere lekarne so nato že za november 2005 zagotovile posredovanje ustreznih podatkov v elektronski obliki, vendar pa so kasneje to spremenile in pričele pošiljati podatke "po starem". Torej nespecificirano po zavarovancih in storitvah ter v zbirni obliki, letos pa so jih začele pošiljati celo v papirni obliki. V Vzajemni opozarjajo, da je pogodbo z zavarovalnicami podpisalo 12 lekarn od skupno 101, le ena, ki sicer še ni podpisnica pogodbe, pa posreduje vse potrebne podatke v pravilni obliki.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
23. 07. 2006 10.52
Lepo reklamo si dela kvazi Vzajemna. Ta umirajoči, na pol strohnjen organizem ne bo več dolgo. Jakšić si očitno še ni dovolj nakredel ali pa nima več od kje vzeti, pa mu dišijo višje premije. Svetujem, da zapustite to gnilo tvorbo in si priskrbite zavarovanje pri konkurenci, ki se ne igra s premijami in vašim zavarovanjem.
pepi62
22. 07. 2006 10.26
Razmišljam in to verjetno ne samo jaz ampak tudi marsikateri drugi "lastnik " Vzajemne, kaj hudiča morajo imeti toliko reklam na vseh medijih ki obstajajo, pa koliko imajo stroškov glede tega, sem mnenja da bi radi svoje usluge dajali tudi na Marsu.Če si upajo izkazati koliko so že letos porabili na reklame bo narod začel delovati kot naš predsednik države.To bi bilo dobro če zavarovalnicam ne bi rabil več plačevat nadomestil. a kaj ko bi jim potem še več ostalo kot sedaj. Po moje moramo stopiti skupaj preko vseh možnih isntitucij in zavarovalnicam pokazati da so one zaradi nas in nismo mi zaradi njih. Kot omenja bralec v komentarju, neverjetno je ali vsaj ni bilo še slišati, da bi v skupini Vzajemne kdaj štrajkali ali negodovali zaradi nizkih plač, regresov božičnic in podobnega, ogormno-prevečkrat pa bolniki ostanejo pred ordinacijo kakšnega doktorja ki je porabil bonus za zdravila ali kakšno bolnišnično dejavnost. Čas je da se zbudimo ter da "prevzgojimo " lastnike naših vlaganj ali pa jih enostavno menjati. Narod zbudi se
doki007@email.si
21. 07. 2006 17.35
ni treba jemat od ljudi vzamte od tistih, ki vam delajo izgubo, če vam jo delajo,.... pa mal manjše plače si talejte ja, ja......pa bo g. Jakšič.................
deyann
21. 07. 2006 17.14
Saj ni čudno da so tako draga zdravila, če imajo pa direktorji lekarn večje plače kot predsednik države in še nekateri. Lekarna pač ni neko podjetje, da bi si lahko direktorji izplačevali takšne plače. To je svinjarija da živijo na račun zdravil!!! Plačujemo pa mi. Že tako se je zvišalo zavarovanje ob spremembi zakona, sedaj se bo pa spet. Zato da bo direktor lekarne imel še kakšnega tisočaka na mesec več v žepu. Najprej poberite denar tukaj, potem pa od nas.