Slovenija

Vzajemna opozarja na kršitev

Ljubljana, 13. 01. 2006 18.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vzajemna je prepričana, da predstavlja določitev posebnega režima za preoblikovanje zavarovalnice kršitev ustavnih načel.

Vzajemna meni, da je predlog ministrstva za zdravje vprašljiv
Vzajemna meni, da je predlog ministrstva za zdravje vprašljiv FOTO: POP TV

Določitev posebnega režima (celo napovedi zakona) za preoblikovanje Vzajemne predstavlja kršitev ustavnih načel svobodne gospodarske pobude in pravne države, so prepričani v omenjeni zdravstveni zavarovalnici. Slednja je sicer danes Agenciji za zavarovalni nadzor (AZN) poslala odgovor predsednika uprave Marka Jakliča, proti kateremu je agencija tik pred novim letom začela postopek za odvzem licence; v Vzajemni vse razloge iz odločbe označujejo kot neutemeljene.

Vprašljiv predlog ministrstva

Glede predloga ministrstva za zdravje, da se sprejme poseben zakon za morebitno preoblikovanje Vzajemne v delniško družbo, v Vzajemni pozdravljajo odločitev vlade, da predlog zakona dodatno prouči. Kot so zapisali, je namreč zakon, kot ga je v četrtek obravnavala vlada, po mnenju pravnih in ekonomskih strokovnjakov precej vprašljiv.

Predlog zakona je po mnenju Vzajemne problematičen tudi zato, ker določa roke z učinkom za nazaj
Predlog zakona je po mnenju Vzajemne problematičen tudi zato, ker določa roke z učinkom za nazaj FOTO: POP TV

Po besedah direktorja pravne službe v Vzajemni Sama Logarja je zakon v nasprotju z ustavnopravno ureditvijo v Sloveniji, saj posega v poslovanje poslovnega subjekta zasebnega prava in poskuša postaviti pravila delovanja, ki so že jasno in zadostno določena v veljavni zakonodaji. Razlogi, s katerimi želi ministrstvo za zdravje upravičiti svoje ravnanje, so neutemeljeni in izrazito nepravne narave ter tudi neskladni z evropskim pravnim redom. V Vzajemni tako zakon ocenjujejo kot izrazit političen akt in ne kot akt, ki bi bil skladen in dopusten v pravni ureditvi Republike Slovenije.

V predlogu zakona so po navedbah Vzajemne vprašljive tudi predvidene obveznosti sklepanja pogodb in predvidene kazni, če zavarovalnica tega ne stori. "Gre za poseganje v poslovne odločitve zavarovalnice, hkrati pa takšne obveze od Vzajemne zahtevajo, da pristaja na kartelno združevanje izvajalcev, kar je v nasprotju s pravili konkurenčnosti," so še zapisali v sporočilu za javnost. Predlog zakona je po njihovem mnenju problematičen tudi zato, ker določa roke z učinkom za nazaj, kar predstavlja kršitev ustavnega načela prepovedi retroaktivnosti.

Vzajemna se bo pritožila

Agenciji za zavarovalni nadzor je proti Marku Jakliču začela postopek za odvzem licence
Agenciji za zavarovalni nadzor je proti Marku Jakliču začela postopek za odvzem licence FOTO: POP TV
Agencija naj bi Jakliču odvzela licenco zaradi odprtja osebnih računov, zaradi prekinitve pogodbe za zavarovanje vojnih veteranov in zaradi neustreznega obveščanja zavarovancev o spremembah zakonodaje.

Kot so ponovno poudarili na Vzajemni, pričakujejo, da bo glede na posredovane dodatne informacije in pojasnila ter na mnenja uglednih pravnih strokovnjakov AZN argumentacijo Vzajemne upoštevala in ustavila postopek za odvzem licence Jakliču. Če bi AZN vendarle izdala odločbo za odvzem licence, bo Vzajemna skladno z zakonom vložila pritožbo na vrhovno sodišče, pri čemer pa odločba AZN ne bo pravnomočna do zaključka postopka pred sodiščem.