Slovenija

Vzajemna na ustavno sodišče

Ljubljana, 24. 01. 2006 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z Vzajemno se bo, poleg vlade in državnega zbora, ukvarjalo še ustavno sodišče.

Za 1. februar je napovedana skupščina Vzajemna, ki naj bi dokončno odločila o preoblikovanju.
Za 1. februar je napovedana skupščina Vzajemna, ki naj bi dokončno odločila o preoblikovanju. FOTO: POP TV
Državni zbor se bo jutri sestal na izrednem zasedanju, ki bo namenjeno sprejemu avtentične razlage dela zakona o zavarovalništvu. Predlagatelji, vse poslanske skupine z izjemo SNS, namreč želijo, da bi z avtentično razlago iz zakona jasno izhajalo, da je za preoblikovanje zdravstvene zavarovalnice Vzajemna v delniško družbo nujno potrebno predhodno dovoljenje AZN.

DZ je sklenil, da pobudo SNS za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o noveli zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju posreduje v presojo ustavnemu sodišču. DZ bo sodišču še predlagal, da zadrži izvajanje predpisov, ki določajo možnost preoblikovanja zdravstvene zavarovalnice Vzajemna v delniško družbo.

Sklep, ki ga je sprejel DZ, je pripravil odbor DZ za zdravstvo in sicer, da ustavno sodišče odloči, ali je vsebina zahteve, vsebovane v pobudi za razpis predhodnega zakonodajnega referenduma o noveli zakona, v nasprotju z ustavo in bi zato na njeni podlagi zaradi odložitve sprejetja in uveljavitve novele nastale protiustavne posledice. Poleg tega so sklep dopolnili s predlogom, da ustavno sodišče zadrži izvajanje predpisov, ki določajo možnost preoblikovanja družbe za vzajemno zavarovanje v delniško družbo, do zakonske ureditve morebitnega preoblikovanja Vzajemne v delniško družbo. Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da podpira predlog sklepa odbora in predlaga DZ, da ga sprejme.

V SNS pravijo, da državni zbor zlorablja pravno državo, medtem ko vlada njim očita, da zlorabljajo proceduro
V SNS pravijo, da državni zbor zlorablja pravno državo, medtem ko vlada njim očita, da zlorabljajo proceduro FOTO: POP TV


Bručan: Možnost odločanja tudi zavarovanci

Minister za zdravje Andrej Bručan je pred koncem razprave v DZ poudaril, da bi morali imeti vsi zavarovanci možnost odločanja o preoblikovanju Vzajemne. Zavarovancem je treba dati možnost, da se družba spremeni v delniško družbo, vendar ne pod pogoji, pod katerimi skuša preoblikovanje izpeljati trenutno vodstvo Vzajemne, je menil minister. Po njegovem mnenju je sicer možnost, da bi Vzajemna tržila tudi druge produkte, sprejemljiva. Vendar pa bi morala za soglasje najprej zaprositi Agencijo za zavarovalni nadzor (AZN).

Večina poslancev se zavzema za ustavitev preoblikovanja Vzajemne v delniško družbo
Večina poslancev se zavzema za ustavitev preoblikovanja Vzajemne v delniško družbo FOTO: POP TV


Proti SNS in trije poslanci LDS

Po mnenju večine poslanskih skupin iz referendumske pobude SNS izhaja, da je namen pobude predvsem za določen čas zadržati potek zakonodajnega postopka in s tem onemogočiti pravočasni sprejem predloga novele. Že zakonodajno-pravna služba DZ je opozorila, da vložitev referendumske pobude z namenom onemogočiti dokončanje zakonodajnega postopka pomeni ustavno nedopustno uporabo pravnega instituta.

Poslanske skupine, z izjemo SNS, so bile tako načeloma naklonjene odločitvi, da državni zbor od ustavnega sodišča zahteva presojo referendumske pobude SNS. Večina poslancev namreč meni, da je sprejetje novele, katere namen je preprečiti že začete postopke preoblikovanja Vzajemne v delniško družbo, nujno. Vendar pa so v opozicijskih LDS in SD opozarjali na premajhno aktivnost vlade ob reševanju omenjenega vprašanja.

Proti predlaganemu sklepu so tako glasovali vsi poslanci SNS ter trije poslanci LDS. Ti so namreč že prej napovedali, da bodo glasovali vsak po svoji presoji, saj so bili nezadovoljni z aktivnostjo vlade pri reševanju tega vprašanja.

'DZ posega v pravno varnost Vzajemne'


V Vzajemni menijo, da se skuša DZ izogniti rednemu zakonodajnemu procesu in posega v pravno varnost Vzajemne, ki jo zagotavlja drugi člen ustave. "Kršitev pravne varnosti se kaže predvsem v tem, da se že začeti postopek in vsa dosedanja razumevanja določb zakona o zavarovalništvu, ki sicer na več mestih zahteva dovoljenja AZN, spreminjajo tako, da naj bi bilo v prihodnje potrebno za dovoljenja AZN vprašati vnaprej - in to kljub dejstvu, da zavarovalnice odločitev, za katere so potrebna dovoljenja, še niso sprejele," so zapisali v Vzajemni.

V Vzajemni tudi menijo, da želi DZ vsebino zakona popravljati z mnenjem parlamentarne zakonodajno-pravne službe, ki bo potrjeno z glasovanjem v parlamentu, "čeprav se takšne spremembe običajno uvajajo s spremembami in dopolnitvami zakona". Po mnenju pravne službe Vzajemne ni dopustno, da bi z avtentično razlago širili pomen posameznih določb zakona in "s tem pravzaprav dopolnjevali zakon".

SORODNI ČLANKI