Slovenija

Vzajemna kršila pravila

Ljubljana, 06. 06. 2007 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Agencija za zavarovalni nadzor od nadzornega sveta Vzajemne zahteva razrešitev obeh članov uprave.

Iz Vzajemne so sicer danes sporočili, da v teh dneh obveščajo nekdanje zavarovance o spremembi statuta, s čimer uresničujejo zahtevo AZN
Iz Vzajemne so sicer danes sporočili, da v teh dneh obveščajo nekdanje zavarovance o spremembi statuta, s čimer uresničujejo zahtevo AZN FOTO: POP TV

Uprava Vzajemne zdravstvene zavarovalnice ni ravnala v skladu z odredbo o odpravi kršitev, saj svojih nekdanjih zavarovancev ni pravočasno obvestila o spremembah statuta zavarovalnice, zato Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) od nadzornega sveta zavarovalnice zahteva razrešitev obeh članov uprave, so sporočili z agencije. Ob tem opozarjajo, da osebni računi, ki jih je v statutu uredila Vzajemna, niso bili v skladu z zakonom, kar je potrdilo tudi vrhovno sodišče.

Iz Vzajemne so sporočili, da bodo vse zahteve agencije spoštovali. Uprava zavarovalnice je vse sklepe agencije izvedla, so zapisali v sporočilu za javnost, kjer dodajajo, da so se v zvezi s sklepi že pritožili in da postopki še niso zaključeni. „Vse zahteve agencije smo izvršili, čeprav so po našem mnenju neutemeljene, neupravičene in v primeru obveščanja umrli tudi neokusne,“ so zapisali.

Odredba o odpravi kršitev, izdana decembra 2005, je od Vzajemne zahtevala, da statut v delu, ki se nanaša na osebne račune, razveljavi ali spremeni na način, da bodo urejeni skladno z namenom za katerega se oblikujejo. Vzajemna je statut spremenila, v skladu z odredbo o odpravi kršitev pa bi morala v štirih mesecih vse, ki so 10. novembra 2005 prejeli obvestilo o odprtju osebnih računov, obvestiti tudi o zaprtju računov.

Obvestili le aktivne člane - AZN se s tem ne strinja

V Vzajemni so v omenjenem roku obvestila poslali le aktivnim članom, nekdanjim zavarovancem, ki so bodisi že pokojni ali pa so zavarovanci drugih zavarovalnic, pa ne. Po mnenju AZN Vzajemna ni ravnala v skladu z odredbo o odpravi kršitev - to naj bi 24. aprila letos potrdilo tudi vrhovno sodišče - zato od nadzornega sveta zahtevajo razrešitev perdsdnika uprave Marka Jakliča in drugega člana uprave Franca Heningmana.

Iz Vzajemne so sicer danes sporočili, da v teh dneh obveščajo nekdanje zavarovance o spremembi statuta, s čimer uresničujejo zahtevo AZN. Med 160.000 ljudmi, ki od lanskega marca niso več člani Vzajemne, je skoraj 12.000 umrlih zavarovancev, zato se družinskim članom pokojnih, ki bodo prejeli obvestilo o spremembi statuta, v Vzajemni opravičujejo. Ob tem opozarjajo tudi na nesmiselno in stroškovno neupravičeno obveščanje nekdanjih zavarovancev. Opomnili so še, da je vrhovno sodišče junija lani odločilo, da uvedba osebnih računov v Vzajemni ni bila v nasprotju z zakonom.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
07. 06. 2007 09.27
A bo kdo že enkrat ukinil to vzajemno?
kritika@email.si
06. 06. 2007 22.12
Počistite že enkrat tega Jakliča, ker same svinjarije dela!