Slovenija

'Vzajemna izsiljuje lekarne'

Ljubljana, 04. 01. 2007 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.K./D.Š.
Komentarji
4

Lekarniška zbornica trdi, da imajo vse lekarne težave pri urejanju odnosov z zdravstveno zavarovalnico Vzajemna.

Lekarniška zbornica se je odzvala na očitke ministra za zdravje Andreja Bručana, ki je Celjskim lekarnam očital neetičnost pri vodenju poslovanja lekarn.

V Lekarniški zbornici zavračajo očitke Bručana Celjskim lekarnam o neetičnosti pri vodenju poslovanja lekarn. Opozarjajo, da imajo vse lekarne težave pri urejanju odnosov z zdravstveno zavarovalnico Vzajemna, zato tudi odnosi ostalih lekarn z Vzajemno še zdaleč niso urejeni. "Vzajemna še naprej izsiljuje lekarne s plačili za že izdana zdravila in pogojuje plačevanje stroškov zdravil z opravljanjem dodatnih storitev, s katerimi bi racionalizirala svoje poslovanje."
Lekarniška zbornica meni, da je ravnanje Vzajemne nedopustno, saj onemogoča osnovno nalogo lekarn.
Lekarniška zbornica meni, da je ravnanje Vzajemne nedopustno, saj onemogoča osnovno nalogo lekarn. FOTO: POP TV

Osnovna naloga lekarn je zagotavljanje nemotene oskrbe pacientov z zdravili. Nedopustno in neodgovorno je ravnanje Vzajemne, ki lekarnam to onemogoča, menijo v zbornici. Vzajemna Celjskim lekarnam dolguje že več kot 125 milijonov tolarjev za zdravila na recept, ki so jih njihove lekarne že izdale zavarovancem Vzajemne. Tak dodaten pritisk s strani ministra za zdravje na Celjske lekarne je zato po mnenju zbornice nedopusten.

Lekarne posredovale vse podatke

Vse lekarne, vključno s Celjskimi lekarnami, Vzajemni posredujejo vse podatke, ki so skladno z veljavno zakonodajo potrebni za izvajanje izravnalnih shem. Kot je tudi minister ocenil v svoji izjavi za javnost, je problematična ureditev poslovno-finančnih odnosov med lekarnami in Vzajemno. Zato so lekarne še toliko bolj ogorčene, da je Bručan s spornim sklepom, na katerega se sklicujeta z Vzajemno, vso odgovornost za zaščito javnega interesa in pravic zavarovancev prevalil na lekarne.

Pogoji, ki jih Vzajemna postavlja lekarnam, niso sprejemljivi nobeni naši članici, poudarjajo v zbornici. Nekatere lekarne so sicer res popustile izsiljevanju Vzajemne, vendar to ni nikakršna rešitev problema, so prepričani
Pogoji, ki jih Vzajemna postavlja lekarnam, niso sprejemljivi nobeni naši članici, poudarjajo v zbornici. Nekatere lekarne so sicer res popustile izsiljevanju Vzajemne, vendar to ni nikakršna rešitev problema, so prepričani FOTO: POP TV

"S spornim sklepom je namreč minister za zdravje ugodil vsem zahtevam Vzajemne in ji omogočil racionalizacijo poslovanja ter uresničitev poslovno-finančnih zahtev do lekarn, vse stroške izvajanja omenjenega spornega sklepa pa je naložil lekarnam," poudarjajo v zbornici.

Kako rešiti nastali zaplet?

Nobenih doplačil ne bo. Na vsak način je pot, za katero so se odločile Celjske lekarne neprijetna za paciente, kar bi v tem primeru morali po refundacijo iti na samo Vzajemno. /.../ Potrebne podatke zavarovalnici daje 60 odstotkov vseh lekarn. Ne razumem, zakaj to ne delajo v Celjskih lekarnah. Minister Bručan v oddaji 24UR o nesoglasjih med zavarovalnico Vzajemna in Celjskimi lekarnami

Ena od možnih rešitev problema je po mnenju zbornice lahko dopolnitev modela financiranja lekarniške dejavnosti. "Ta model bo natančno opredelil, kaj je predmet strokovnega dela lekarn, kaj pa je predmet poslovnega sodelovanja med lekarnami in zavarovalnicami. Prepričani smo, da bo potrdil naša stališča," poudarjajo v lekarniški zbornici.

Predlog že pripravlja posebna delovna skupina, ki jo je imenoval minister za zdravje, v njej pa sodelujejo tako predstavniki zbornice kot tudi zavarovalnic. V zbornici poudarjajo, da želijo sodelovati tudi pri pripravi napovedane novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, saj želijo preprečiti morebitno dodatno zaostrovanje nastalega položaja.

Kot še navajajo v današnjem sporočilu za javnost, so v sredo prejeli odločitev Upravnega sodišča, da se njihova tožba in predlog za izdajo začasne odredbe zoper Bručanov sklep zavrže, ker naj sklep ne bi predstavljal posamičnega akta, ampak naj bi šlo za splošni pravni akt. Po oceni odvetnikov takšna odločitev upravnega sodišča potrjuje nezakonitost sklepa in njegovo neizvršljivost.

Kot je znano, Vzajemna Celjskim lekarnam dolguje že več kot 125 milijonov tolarjev za zdravila na recept, ki so jih njihove lekarne že izdale zavarovancem Vzajemne. Vzajemna pa pojasnjuje, da je lekarnam, ki so ji posredovale zahtevane podatke, poravnala stroške za zdravila. Izjema je nekaj lekarn, predvsem s celjskega območja, ki so se odločile, da ne bodo spoštovale sklepa ministrstva za zdravje in Vzajemni niso posredovale zahtevanih podatkov.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trobentac1@email.si
05. 01. 2007 17.41
Kaj, dragi kolegi, je zmanjkalo besed? Lekarniški lobiji si nabirajo lepe denarce v svoje žepe! Tisti, ki so skužili, da gre z Vzajemno tudi OK, so se podredili, ostali pa gledajo še vedno v polno skledo, ki jo mislijo polizati sami. Kje so tukaj sindikati???? Brez političnih floskul in denarcev od članarin, kaj so sindikati sposobni narediti???
Cebelca`
05. 01. 2007 17.17
Z Vzajemno so problemi že nekaj časa, tako da o tem nima smisla razpravljat... Tudi nasplošno so pri poslovanju med njimi in ljudmi VEDNO neki problemi... Imajo pač prefrigano vodstvo, ki meče okoli naivne državljane. Jaz sem prestopila k Triglavu, ko je bil čas za to in mi še niti za sekundo ni bilo žal. Nobenih težav, vsak problem se da rešiti hitro in brez vsakih komplikacij, tudi prek pošte. In vsak ima, predvsem pa je tudi imel to možnost. Vzajemna nikomur ni bila vsiljena (oz vsaj ne bi smela biti), zato naj v teh primerih, če mora kdo doplačati za zdravilo, krivdo pripiše samemu sebi. Žal. Ali pa naj zamenja zavarovalnico. Saj sta še dve zdravstveni zavarovalnici poleg Vzajemne, kajne?
ivo55
04. 01. 2007 17.16
Očitno gospoda v lekarnah noče sprejeti tržnega principa poslovanja, saj Vzajemna kot plačnik vstopa v poslovni odnos enakovredno vsakemu kupcu v gospodarstvu. Kupec pa je kralj ne pa financer monopolistov.
koroska72@mail386.com
04. 01. 2007 15.59
Lekarnarjem je potrebno zaradi monopolnega položaja stopiti na prste. So neke vrste "kasta", ki živi v nesorazmerno velikem blagostanju (na račun bolnikov) glede drugih državljanov, ki so prav tako visoko izobraženi in trdo delajo. Imajo dokaj večje plače kot vrhunski zdravniki, kar je skregano z zdravo pametjo!!! Poleg "nezasluženega" denarja imajo v sklopu svojih priviljegijev s strani mulitinacionalk, ki se bavijo z zdravili organizirane brezplačne izlete (celo 10 dnevne in več) v Ameriko in še veliko kam, kjer ne rabijo plačati nič!!! Skratka poleg tega jih na vsakem koraku zalagajo trgovski potniki, ki vedo da je treba svoje "odjemalce" vzdrževati. Skratka Država Slovenija mora razmisliti o tem in prizemljiti te plačne bogove, saj s svojo izsiljevalsko politiko med drugim tudi kažejo svoj pohlep po denarju.