Slovenija

Durs zavrača očitke

Rogaška Slatina, 09. 04. 2010 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delavci Steklarske nove so ogorčeni, saj jim je Durs obračunal dohodnino od bruto plač, čeprav je Durs delodajalcu odobril odlog plačila prispevkov. Durs pa opozarja: upoštevanje obračunanih prispevkov znižuje davčno osnovo, kar je seveda za zavezance ugodneje.

Steklarska nova
Steklarska nova FOTO: POP TV
Če bodo zaradi upoštevanja obračunanih prispevkov ti zavezanci vlagali ugovore, bodo posledično vračilo dohodnine prejeli šele po izdaji odločbe, torej jeseni in ne 28. maja. Durs

Delavci zdaj že nekdanje tovarne iz Rogaške Slatine Steklarske nove so besni. Davčna uprava (Durs) jih je namreč "razveselila“ z informativnimi izračuni dohodnine, po katerih po besedah njihovih predstavnikov morajo plačati dohodnino od bruto plač, čeprav imajo dokazila, da jim nekdanji delodajalec prispevkov ni plačeval, so opozorili v odboru za zaščito pravic omenjenih delavcev.

Spomnimo, da je davčni urad podjetju odobril odlog plačila prispevkov za zaposlene, ta isti dacarji pa zdaj od delavcev z odločbami zahtevajo plačilo dohodnine od bruto plače, ki pa je delavci niso prejeli, opozarja član odbora Božidar Hrup.

"Zanima nas, kako davčni urad to opravičuje, tudi za leta nazaj, ko smo to prav tako plačevali, ob tem pa smo prejemali le neto plače, niso pa bili plačani naši prispevki," je dejal Hrup in dodal, da se davčni organi sicer sklicujejo na določene garancije pri odobrenem odlogu plačila, a gre za nekaj strojev in ugasnjeno peč, ki pa bo zaradi odstranitve predstavljala le še strošek.

'Upoštevanje obračunanih prispevkov znižuje davčno osnovo'

Steklarska nova
Steklarska nova FOTO: POP TV

Za razlago smo prosili tudi predstavnike Dursa, ki so za 24ur.com sporočili, da se "v informativnih izračunih dohodnine vključujejo podatki o obračunanih prispevkih za socialno varnost. To velja za vse zavezance za dohodnino, torej tudi za delavce nekdanje Steklarske Nove. Takšen način upoštevanja prispevkov predpisuje davčna zakonodaja, ob tem pa naj poudarimo, da je to za zavezance tudi ugodneje, saj prispevki znižujejo davčno osnovo. Če se zneski o obračunanih prispevkih v informativnih izračunih ne bi upoštevali, bi imel davčni zavezanec višjo davčno osnovo, kar posledično pomeni višje doplačilo dohodnine oz. manjše vračilo."

Predstavniki Dursa v nadaljevanju odgovarjajo, da se pri odmeri dohodnine vedno, za vse dohodninske zavezance, upoštevajo bruto izplačila. "V zvezi z navedenim pojasnjujemo, da so v informativnih izračunih dohodnine navedeni podatki, ki jih morajo izplačevalci dohodkov posredovati Davčni upravi RS. Če ima zavezanec v svojem informativnem izračunu dohodnine naveden podatek pod rubriko 'Prispevki' pomeni, da so mu bili prispevki obračunani, in se upoštevajo pri odmeri dohodnine, ne glede na to, ali so bili tudi dejansko plačani. Znesek prispevkov za socialno varnost v informativnem izračunu dohodnine pa zavezancu znižuje davčno osnovo," opozarjajo na Dursu.

Hrup: Vložite ugovore

Hrup je povedal, da so v odboru delavce pozvali, naj na svoje odločbe vložijo ugovore, enako pa so jim svetovali tudi v sindikatu Neodvisnost. Po njegovem ne gre samo za primer Steklarske nove, pač pa tudi za ostala podobna podjetja. "Če bodo vsi vložili ugovore, se bo davkarija verjetno zganila, saj bo imela, če ne drugega, zelo veliko dela," je še dejal predstavnik odbora za zaščito pravic nekdanjih delavcev Steklarske nove.

Izračuni so pravilni, ugovor le ob napačnih podatkih

Davčna uprava želi vse dohodninske zavezance, torej tudi zaposlene v Steklarski Novi, opozoriti na pravico, da vložijo vlogo za odpis, delni odpis, odlog ali obročno plačilo davčnih obveznosti. Podrobnejše informacije o tem so objavljene tukaj. Pojasnila in pomoč pri izpolnjevanju vlog pa lahko vsi zavezanci dobijo tudi na vseh izpostavah in uradih davčne uprave. Durs

Glede primera Steklarske nove so na Dursu dejali, da so izdali korektne in pravilne informativne izračune dohodnine na podlagi podatkov, ki so jih posredovali izplačevalci. "Seveda pa so lahko podatki za posameznega zavezanca tudi nepopolni in nepravilni. V takšnem primeru mora zavezanec vložiti ugovor zoper informativne izračune dohodnine na obrazcu, ki je objavljen tukaj. Rok za ugovor prve tranše se izteče 30. aprila 2010," pravijo na davčni upravi.

Pozor! Ugovor zadrži izvršitev davčne obveznosti

Na Dursu pa opozarjajo, da ugovor zadrži izvršitev davčne obveznosti. To seveda storite, če odkrijete napako v izračunu, "upoštevanje obračunanih prispevkov pri odmeri dohodnine pa ni razlog za vlaganje ugovorov, saj je ne nazadnje to v interesu dohodninskega zavezanca".

"Po danes zbranih podatkih ima od 109 zaposlenih v Steklarski Novi, ki so že prejeli informativni izračun dohodnine, kar 108 zavezancev vračilo dohodnine. Če bodo torej zaradi upoštevanja obračunanih prispevkov ti zavezanci vlagali ugovore, bodo posledično vračilo dohodnine prejeli šele po izdaji odločbe, torej šele jeseni in ne 28. maja 2010," opozarjajo na davkariji.

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strogoff
10. 04. 2010 13.35
DOL Z GNILIMI BIROKRATI !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jimi1
10. 04. 2010 13.12
Banda... Ne samo da so dopustili, da delavcem prispevki niso bili plačani, še upoštevali so jih "kao" plačilo v bruto znesku. Torej od nečesa česar v obliki socialnega transferja nisi dobil imaš obraćunan davek od bruto plače.... Pa ti birokrati se nevarno igrajo z ognjem in z potrpežljivostjo ljudi...
morbidus
09. 04. 2010 21.37
Meni je najbolj všeč to, da ti zaračunajo dohodnino od plače ki je sploh nisi dobil. Ha ha ha Pa to ne moreš verjet
etul
09. 04. 2010 21.26
gavran
09. 04. 2010 21.13
Ves naj plačajo sami delavci in prispevke tudi.Še davek naj plačajo. Je potrebno tega delavca uničit in zatret da bo enkrat za vekomaj konec saj delavec predstavlja sam strošek za delodajalca.
alterego
09. 04. 2010 20.24
to pa res, Juvena, moja žena (samozaposlena) je enkrat narobe nakazala prispevke, še ni bilo konec meseca so že zatežil z Dursa!
Juvena
09. 04. 2010 20.19
in tudi DURS ima čudne kriterije..... in čudne razlage..... obnaša se kot zmaj..... puha ogenj samona uboge ker se velikih zamjev boji...
Juvena
09. 04. 2010 20.16
pa še to... če ne plačaš prispevkov in akontacije davkov Durs mikro in malim podjetjem enostavno zablokira trr in dokljer ni gor sredstev on trži....... in **** se jim zate...... sam da oni trošijo me enostavno jezi, ker mikro in mala podjetja ***** ostali velikani pa nič....... in temu naj bi rekli pravna država....... miko in mala podjetja so najšibkejši člen... in veriga je tako močna kot je močan njen najšibkejši člen..... sprašujem se koliko časa bo še zdržal ta najšibkejši člen..... na bruhanje mi gre ko poslušam do drhal v politiki, ki samonaklada in se ukvarja sama s seboj namesto da bi porihtala gospodarstvo, plačilni sistem... ne oni se ukvarjajo sami s seboj in višajo globe za lapsusne napake oz. tipkarske napake... malih in mikro podjetij... in me vsekakor jehzi ker ti velikani žrejo in žrejo in žrejo in nam ubgim mikro in malim podjetjim ne pusti niti zadihati....
robba
09. 04. 2010 20.15
pa sploh ni važno, kaj je ugodneje. pa kje je sindikat, inšpekcija, pa kaj jaz vem kdo.ti tu so čarodeji, obračunajo od nič, pa ste vi normalni...kje mate denar, vesti itak nimate, ne. to je torej to, prikazujejo nekaj česar ni, pol pa zmanjšajmo pravice delavcu, ne...da je tito al dolfi še živ, bi vi po delavcu, ja..
alterego
09. 04. 2010 20.06
Juvena, saj v bistvu govoriva isto - dohodnina je že pravilno obračunana (da prideš do določene neto plače, je treba plačat določeno dohodnino, pa če so prispevki plačani ali ne), problem je, da v SPIZu ni vplačanih prispevkov!
Juvena
09. 04. 2010 19.56
alterego preberi vse kar sem napisala........ napisala sem kako prideš do izračuna osnove za izračun akontacije dohodnine in kako to vpliva na neto izplačilo od... tudi vam ni jasno kako se izračuna dohodnina.... dohodnino izračunamo tako da od bruto osebnega dohodka odštejemo piz iz bruto plače , oštejemo olajšave in dobimo osnovo in od te osnove vsak delojemalec plača akontacijo dohodnine... nikjer ne piše da plačujemo akontacijo dohodnine od prispevkov... JE POTREBNO PRAVILNO PREBRATI RAZLAGO... OBRAČUN OD DELAM VSAK MESEC!
alterego
09. 04. 2010 19.35
Juvena, nič ne piše, da firma ni plačevala akontacije dohodnine, torej jo verjetno je in zelo verjetno pravilno! od prispevkov se dohodnina ne plača, torej na višino to ne vpliva. problem bi bil, če bi prikazane prispevke namesto SPIZa dobili delavci! v tem primeru, bi morali delavci še doplačati dohodnino
Juvena
09. 04. 2010 19.23
NEKDO JE NAPISAL 1.Če je delavec prejel NETO PLAČO, je moral delodajalec plačati prispevke iz bruto plače (22,1%), ter akontacijo davka (po lestvici za davek= od 16 % naprej) 597,43 *22.1%=132,03 (piz delavca za pokojnino in socialno zavar.) IZRAČUN AKONTACIJE DAVKA 597,43 -132,03 (piz delojemalca) -2 58,35 (splošna olajšava) = 339,08 (je osnova od katere se izračuna akont.dohodnine) 339,08 *16%=54,25 2. NETO PLAČA DELAVCA JE = 597,43 bruto plača - 132,03 prispevki iz bruto plače 22,1% - 54,25 akontacija davka 16% = 411,15 NETTO PLAČA DELAVCA Delodajalca pa bremeni plačilo PIZ NA brutto plačo zatorej: 597,43*16,1%=95,59 3. Država od brutto plače 597,43 dobi: 281,87 eur kar znaša 54,20 % 132,03 od delavca 54,25 od delavca 95,59 od delodajalca =281,87 prejemek države… Če so delavci prejemali netto plačo mora Durs bremenidi delodajalca… Če sodelavci prejemali bruto plačo mora Durs bremeniti delojemalca, torej delavca.
alterego
09. 04. 2010 19.22
trlbabalan09.04.2010, 17:37 1 sej od propadle firme in meneđerjev, ne bodo izterjali dolga! od menedžerjev verjetno res ne, lahko pa bi ga od lastnika! kdo je že lastnik? državni sklad KAD!!! in je pokojninska blagajna zmeraj bolj prazna... mimgrede, dohodnina je bila res obračunana pravilno
trlbabalan
09. 04. 2010 17.37
sej od propadle firme in meneđerjev, ne bodo izterjali dolga! od revežev! kako je ta država pokvarjena z zakoni za tajkune!
Konrad 001
09. 04. 2010 16.34
Tle se komentarji hitrej brišejo, k pišejo, ampak za vsako rit raste palca !
dani.ca@email.si
09. 04. 2010 16.22
Spomnite se- v prejšnem režimu se take anomalije njso mogle dogajati. Če je kdo hotel izlačati plače, ne da bi prej plačal vse prispevke, mu to ni uspelo, ker mu banka ni prej dala gotovine predno so bile vse obveznosti plačane. Delavci so bili vedno zaščiteni. Danes pa so zaščiteni kapitalisti delodajalci.
manco-capac
09. 04. 2010 16.13
Spoštovani "Odpri.oci ", v bistvu se strinjam s tvojim komentarjem v zvezi z izračunom dohodnine, vendar: netto plača ni brutto minus prispevki. Brutto minus prispevki da dohodninsko osnovo, dohodninska osnova minus dohodnina je pa res netto plača. Zakaj pa naj bi sindikati objavljali svoje bilance, saj niso niti gospodarski subjekt, niti niso financirani iz javnih financ? Jaz in ti tudi ne objavljava stanja na najinih osebnih računih...
MiroF
09. 04. 2010 15.35
Ko a bodo spet tisti, ki majo več na profit, revežem pa še za zadnjo kilo cukra pobrat al pa neč dat.
tony_abcde@yahoo.com
09. 04. 2010 15.33
Durs je delodajalcu odobril odlog plačila prispevkov. DURS ni nikoli nič kriv. V naši pravni državi je vse lepo in prav, seveda za ožji krog ljudi, se razume.