Slovenija

'Vsi gluhi zaslužijo tolmača'

Ljubljana, 24. 01. 2008 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Člani parlamentarnega odbora za delo menijo, da je gluhim in naglušnim treba zagotoviti tolmače in enakopraven položaj.

Člani parlamentarnega odbora za delo so izpostavili pravico gluhih in naglušnih do tolmača v rednem izobraževanju in pozvali vlado, naj pripravi razširjen seznam telesnih okvar in naj preiskovalna komisija razišče propad invalidskega podjetja Dan. Sklep so podprli vsi člani odbora, razen poslanke SD Majde Potrata.

Zveza gluhih in naglušnih je opozorila na diskriminacijo in neenakopraven položaj gluhih pri komuniciranju z javnimi službami, spremljanju TV oddaj, na volitvah, javnih prireditvah in vključevanju v družbeno življenje. Pri tem je odbor predlagal ustanovitev relejnih centrov za senzorno in komunikacijsko ovirane invalide, ki bodo gluhim omogočali vključevanje v javno življenje.

Predsednik Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, Franc Planinc, meni, da je propad invalidskega podjetja Dan, ki je delovalo od leta 1946 in propadlo leta 2004, povzročil hudo socialno stisko v skupnosti gluhih. "Delo v podjetju je zagotavljalo relativno varnost gluhih oseb," je zatrdil. O težavi, ki je nastala zaradi propada, je zveza opozarjala pristojne v vladi, še preden je do dokončnega zaprtja podjetja prišlo, je poudaril in dodal, da se za to nihče ni zmenil niti ukrepal.

Sekretar Zveze društev gluhih in naglušnih Aljoša Redžepovič in drugi prisotni so opozorili na neenakopraven položaj gluhih in naglušnih pri rednem izobraževanju. "89 odstotkov gluhih ima samo osnovno šolo, to pa prinaša manjše možnosti za zaposlitev, nekonkurenčnost na trgu, s tem slabe plače in tudi slabše življenjske pogoje," je poudaril Redžepovič. Pri tem je omenil, da 25 študentov, ki obiskujejo redni visokošolski program, nima zagotovljenega tolmača.

Cveto Uršič se zavzema, da imajo gluhe osebe pravico do tolmača.
Cveto Uršič se zavzema, da imajo gluhe osebe pravico do tolmača. FOTO: POP TV

Generalni direktor direktorata za invalide na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, Cveto Uršič, je zagotovil, da je po obstoječi zakonodaji univerza gluhi osebi dolžna zagotoviti tolmača, če ga ta potrebuje. "Gluha oseba ima pravico do tolmača," je zatrdil.

Člani odbora so opozorili tudi pripravo dopolnjenega seznama telesnih okvar. Po besedah Redžepoviča je gluhim v skladu z zakonom danes priznana največ 70-odstotna okvara.

"Vlada bo v skladu z dogovorom do marca pripravila obnovljen seznam telesnih okvar," je zagotovil Uršič. Prav tako je opozoril na to, da so na ministrstvu za delo v tem mandatu mnogo pozornosti posvečali invalidom, med drugim gluhim osebam. Izpostavil je, da na ministrstvu za delo trenutno pripravljajo tudi zakon o izenačevanju možnosti invalidov. Ta naj bi bil pripravljen še pred iztekom mandata. V njem bodo invalidom pomagali tudi pri premagovanju komunikacijskih ovir.

Odbor je vladi predlagal tudi preučitev možnosti, da v zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju vključi določbo o pravici do zdravljenja in rehabilitacije senzorno oviranih oseb.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.