Slovenija

Sanader zahteva konec 'teatra'

Bruselj, 18. 06. 2009 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sanader je po propadlih pogajanjih dejal, da Slovenija od Hrvaške ne bo dobila morja in predlagal, naj ga poskusi zahtevati od Berlusconija. Od pravne službe EU bo zahteval, naj oceni, ali hrvaški pristopni dokumenti zares prejudicirajo mejo.

Po trilaterali v Bruslju s hrvaškim kolegom Gordanom Jandrokovićem in evropskim komisarjem za širitev Ollijem Rehnom je slovenski zunanji minister Samuel Žbogar sporočil, da je hrvaška stran zavrnila zadnji Rehnov predlog za način reševanja vprašanja meje in tudi izstopila iz procesa, ki ga je vodil Rehn ob podpori tria EU. "Mislimo, da je to slabo, in ostajamo zavezani temu procesu," je poudaril.

Hrvaška se je iz pogajanj umaknila.
Hrvaška se je iz pogajanj umaknila. FOTO: Reuters

"Komisarju Rehnu smo zelo hvaležni za vse njegove napore in predvsem za potrpežljivost," je dejal Žbogar in dodal: "Danes sem se prišel v Bruselj pogajat o zadnjem predlogu. Predlogu, ki je na mizi, ki ga je Rehn predlagal prejšnji teden, in smo bili pripravljeni na ta pogajanja."

Slovenija po njegovih besedah ostaja zavezana temu procesu in ga je pripravljena nadaljevati, kadar koli bi Rehn ali kdo drug menil, da je to potrebno oziroma, ko bi videl možnost, da se proces nadaljuje. "Tako da, tukaj smo ...," je sklenil minister.

Na vprašanje, kako naprej, kakšne so možnosti za nadaljnje korake pri reševanju meje in zastoju Hrvaške v pogajanjih z EU, je Žbogar odgovoril: "Tega si nismo izmislili mi, to je hrvaški problem in oni bodo morali najti tudi rešitev."

"Bili smo blizu rešitvi. To bi bila za Hrvaško najhitrejša pot, da nadaljuje pogajanja. Vsak drug proces bo trajal precej dlje," je še poudaril vodja slovenske diplomacije. Na vprašanje tujih novinarjev, ali bi tako lahko rekli, da to ni 'breakthrough' (preboj), ampak 'breakdown' (polom), je minister odgovoril: "Da."

Jandroković umik zanika

O novih predlogih, ki jih je v Bruslju razgrnil hrvaški premier Ivo Sanader, je Pahor dejal, da "se danes o tem ne bo izjasnjeval". "Te predloge bi lahko hrvaška stran posredovala že na začetku, ko je prišlo do dejstva, da je sporno dokumentacijo sploh poslala," je poudaril.

Jandroković je navedbe o izstopu iz procesa odločno zavrnil: "Nasprotno, Hrvaška je doslej edina stran, ki je sprejela Rehnov predlog 'vzemi ali pusti'," je povedal. "Še več, Hrvaška je predstavila tudi dve novi alternativni morebitni rešitvi, ki naj bi pomagali najti pot iz tega zastoja," je še dodal.

Po neuspešnem sestanku je sicer poudaril, da je slovenska blokada hrvaških pristopnih pogajanj z EU sedaj problem Unije, saj gre za dvostransko vprašanje, ki ga morata strani rešiti sami, Slovenija pa mora hitro umakniti blokado hrvaških pristopnih pogajanj.

Hrvaška izpolnjuje pogoje za odpiranje in zapiranje poglavij in se obnaša v skladu z evropskimi vrednotami in kriteriji, je dejal. "Osem mesecev, kolikor traja blokada, nismo stali na mestu in tega časa nismo vrgli stran," je zagotovil in dodal, da je Hrvaška v tem obdobju intenzivno nadaljevala svojo domačo nalogo v približevanju Uniji.

Jandroković je še povedal, da je Hrvaška maja sprejela končni kompromisni predlog Rehna in se pri tem ustavila, Slovenija pa je predloge dopolnila, zato jih v Zagrebu niso mogli sprejeti. "Če me nekdo prepriča, da zahtevamo več ali drugo od tega, kar je v skladu z evropskimi kriteriji in načeli, da zahtevamo več od drugih držav, ki so postale članice EU, potem bom z veseljem spremenil svoje stališče," je še zatrdil hrvaški zunanji minister.

Rehn hrvaško odločitev obžaluje

Olli Rehn
Olli Rehn FOTO: Reuters

Rehnova tiskovna predstavnica je povedala, da komisar obžaluje, da na srečanju ni bilo napredka, ne vidi poti naprej, in ob tem poudarja, da je vprašanje meje dvostranski problem. Kot so pojasnili viri pri EU, je Rehn napravil vse, kar je lahko, sedaj pa morata problem rešiti strani sami.

Kot je še dejala, je pogajalski proces od januarja potekal dobro, odprto pa je ostalo le še omejeno število vprašanj, vendar pa glede njih na žalost danes niso uspeli doseči napredka. Komisar bo o izidu sestanka sedaj obvestil sedanje češko in prihodnje švedsko predsedstvo EU.

Trojica se je sestala pred začetkom vrha EU, v okviru katerega se srečujejo voditelji držav in vlad članic EU, med njimi premier Borut Pahor, tam pa je tudi Ivo Sanader. Oba sta sicer glede te teme dala nekaj izjav, Sanaderjeve so nakazale, da se Rehnovemu predlogu ne obeta nič dobrega. Več ...

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (466)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smrekar1
22. 06. 2009 19.31
Hrvaška da se obnaša v skladu z evropskimi vrednotami? Me prav zanima kaj tale Sanader kadi, izgleda kar močno zadane ... nekaj halucinogenega je vsekakor.
petdan
22. 06. 2009 13.16
23mn7, nisem novinar vendar vsak dan spremljam dogodke v Evropi po televiziji na tujih programih in ti lahko povem, da tega skoraj da ne omenjajo. V tisku kakšne zahodnoevropske države sem pa zasledil tudi kakšen enostranski "zlobirani" članek. O hrvaškem lobiranju v svetu si pa tako lahko zasledil na HRT, kako naivno smešno je izpadlo. Kdor v tujini Slovenijo vsaj malo pozna, temu ni nasedel.
petdan
22. 06. 2009 13.11
Kako lahko g. Sanader kakrkoli zahteva od pravne službe EU saj Hrvati niso članica EU! Ta gospod "Zlatni sat" se obnaša kot da je on iznad EU in pa preostalega sveta.
djdj
20. 06. 2009 02.30
Sanader sam ustvarja komični teater.
Carmen42
19. 06. 2009 22.24
Slovenci pa gremo lepo čestitke pisat Lakoviču za osvojen španski naslov, šmodišu za osvojen ruski naslov ter vujačiču za osvojen prstan v nba, že ČETRTI za SLOVENIJO. TAKO MAJHNI PA VSEENO TAKO VELIKI prav imaš .... ČESTITKE NAŠIM ŠPORNIKOM!!!
jelica2@gmail.com
19. 06. 2009 16.32
petdan19.06.2009, 11:391 G. Sanader nikakor ne more dojeti, da se v EU ničesar ne da doseči z njegovim "balkanskim nadmudrivanjem" ampak samo z civiliziranim in demokratičnim dialogom. Njegove izjave pa niso samo nepremišljene ampak tudi žaljive in primitivne. Še slabši je njegov učenec g. Jandrokovič, ki je bil v času Jugoslavije deček in sedaj izjavlja, da se Slovenija ne more odvatiti balkanskih manir. Dokler bodo ti ljudje vodili Hrvaško, ne bo prišla v EU !!! Se popolnoma strinjam, samo naši se naj nehajo obremenjevat s Hrvaškimi problemi!
maneno48
19. 06. 2009 14.07
Pozivam novinarje, naj nas seznanijo, kaj o hrvaškem zapletu pišejo v državah članicah EU . No dajmo tovarišija 571, zdaj pa menda imate svobodo tiska ?
stevilka28
19. 06. 2009 14.01
"Mislimo, da je to slabo, in ostajamo zavezani temu procesu," je poudaril Samuel Žbogar . MISLITI POMENI NIČ VEDETI. Smo oz. so si pa čisto sami krivi da je sploh prišlo do nastale situacije. Morali bi se že ob osamosvojitvi borit za naše ozemlje, do konca. To je isto kot da nekomu daš darilo čez deset let pa se spomniš, da hočeš to nazaj. Tu ni logike in hrvatje imajo čisto prav. Zakaj bi se ne čemu odpovedali , če pa tega tako in tako nismo hoteli imeti.
casual
19. 06. 2009 13.07
Hoće više Slovačka prestat kenjkat?
Milan Koleznik
19. 06. 2009 12.28
Sanader je hotel prekiniti teater kaj ne vidi da prav on igra dvorskega norcka Mesic mu nosi rekvizite za igro
ciaobella
19. 06. 2009 12.18
Pri vprašanju meje HR - SLO gre za ZGODOVINSKO, PRAVNO in TEHNIČNO VPRAŠANJE ! NIKAKOR pa ne smemo spraviti problema na NACIONALISTIČNO raven.
ciaobella
19. 06. 2009 12.17
ne.me.hrckat.. 19.06.2009, 10:58 vezano na tvoj veleumni post!
ciaobella
19. 06. 2009 12.16
ciaobella 19.06.2009, 10:39 Če misliš na Hrvaško...v meni ni Hrvaške duše...Je slovenska, srpska in italijanska ! Se pravi, da bi z vsakega dela moral sovražiti Hrvate kot narod. Pa jih pač ne sovražim. Ne maram njihove države kot države. Ljudje pa so po večini OK !
gogo100
19. 06. 2009 11.48
Čitam vaše i naše komentare i onda se čudite kako nastaje mržnja, ratovi....
petdan
19. 06. 2009 11.39
G. Sanader nikakor ne more dojeti, da se v EU ničesar ne da doseči z njegovim "balkanskim nadmudrivanjem" ampak samo z civiliziranim in demokratičnim dialogom. Njegove izjave pa niso samo nepremišljene ampak tudi žaljive in primitivne. Še slabši je njegov učenec g. Jandrokovič, ki je bil v času Jugoslavije deček in sedaj izjavlja, da se Slovenija ne more odvatiti balkanskih manir. Dokler bodo ti ljudje vodili Hrvaško, ne bo prišla v EU !!!
hakihak
19. 06. 2009 11.35
naj mi nekdo pove, kdaj je hrvaška kupila morje da je njihovo in da ga ne da sloveniji
hakihak
19. 06. 2009 11.33
pravi ante sanader
hakihak
19. 06. 2009 11.30
če hrvati ne skenslajo sanaderja ne bodo nikoli v evropi. pa ta je slabši kot pav
ne.me.hrckat..
19. 06. 2009 10.58
oooo, veliko veze... moj je imel sLOVEnski priimek, slovensko dušo in srce... pa tvoj? ;)
ciaobella
19. 06. 2009 10.39
ne.me.hrckat.. 19.06.2009, 10:24 kaj ima veze moj praded? in kako se kdo piše?