Slovenija

Vse več težav v zadevi GaiaCell, zgodba je pod drobnogledom Policije

Ljubljana, 23. 10. 2024 19.44 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ema Čepon
Komentarji
2

V zadevi GaiaCell, podjetju Gordane Živčec Kalan, ki je po prevzemu propadle Biobanke želela staršem dodatno zaračunati hrambo matičnih celic, prihaja do novosti. Zgodba je namreč zdaj tudi pod drobnogledom Policije, sporočili so, da na podlagi prijave preverjajo okoliščine v smeri obstoja morebitnih razlogov za sum različnih konkretnih kaznivih dejanj. Starši medtem razmišljajo o skupinski tožbi, oglaša se tudi že politika. Poslanec Socialnih demokratov je od ministrice za zdravje zahteval ukrepanje.

Naš sogovornik Mitja je matične celice svojega otroka pri Biobanki shranil pred komaj devetimi meseci. Če bi le vedel to, kar ve danes. Do danes, pripovedujejo, ne vedo, kaj se dogaja z vzorci njihovih otrok. Na telefone v podjetju GaiaCell pa se že lep čas ne oglasi nihče.  

"Veste, da sem jaz zdaj v taki situaciji, da ne vem, kaj narediti, ni preprosto. Če jutri rabim te matične celice, kaj to pomeni zame?" se sprašuje Mitja. 

In prav nič ne pomirja novica, da podjetje, kot kaže, zdaj preiskuje Policija. Sporočili so, da na podlagi prijave in drugih javno objavljenih informacij preverjajo okoliščine obstoja razlogov za sum različnih konkretnih kaznivih dejanj. "V okviru varstva osebnih podatkov lahko zgolj potrdimo, da Policija na podlagi prijave in drugih javno objavljenih informacij preverja dejstva in okoliščine v smeri obstoja morebitnih razlogov za sum različnih konkretnih kaznivih dejanj, katerih storilci se preganjajo po uradni dolžnosti. Ker preverjanje še poteka, vam več informacij ne moremo posredovati," se glasi odgovor PU Ljubljana.

Mitja je prepričan, da bi morala tudi vlada bolj konkretno določene postopke revidirati. "Neke varovalke ne tečejo, kot bi morale. Vlada bi morala postopke revidirati in tako zdajle vstopiti noter in zavarovati vzorce."

K temu je v poslanski pobudi ministrstva za zdravje in javno agencijo za zdravila zdaj pozval tudi poslanec SD Jani Prednik. "Meni je tudi jasno, da gre za zadevo dveh subjektov, vendar pa država ne more gledati nemo in opazovati nemoči teh staršev," je pojasnil.  

Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da poslansko pobudo še preučujejo. In nas usmerili na javno agencijo za zdravila, kjer tudi molčijo, saj da poteka inšpekcijski nadzor in o primeru ne smejo komunicirati. "Meni gre to že v sfero trgovine s človeškim blagom. Groza me je, pričakoval sem, da bo zadeva regulirana, da je področje urejeno. Mislil sem, da si enega izberem in bom varen, ker bo za mano stala država, ki to regulira," je kritičen Mitja.

Da bi zadevi prišli do dna, se je prek tisoč staršev povezalo na spletu, si izmenjalo zgodbe in nekateri zdaj resno razmišljajo celo o skupinski tožbi. Za odziv na vse to smo poprosili tudi Gordano Živčec Kalan, a nam na sporočilo ni odgovorila, je pa pred nekaj tedni v naši oddaji poudarjala: "Na tehtanju je bila moja etika, da te vzorce prepustim usodi ali pa začnem za njih skrbeti. Ker lastnik je namreč zapustil prav vse. Odšel in zapustil."

Kdo konkretno pa je tisti, ki je odšel in vzorce zapustil? Biobanko je namreč, kot je poročal portal Necenzurirano, pred leti iz težav rešila švicarska družba, za katero se je skrival ustanovitelj Biobanke Miomir Knežević. Nato je Biobanka končala še v rokah srbskega lastnika Vincula Biotech Group s sedežem v Beogradu. Tudi tam med lastniki najdemo ime Miomir Knežević, ki ima v lasti slabe štiri odstotke Vincule. In taisti Miomir Knežević, pod katerim je Biobanka zašla v težave, je od aprila zaposlen v GaiaCell, tam pa je glede na njegov profil na portalu Linkedin celo vodja znanstvenega oddelka.  

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krohotalo
23. 10. 2024 21.20
Ma dejte, dejte. GŽK je čist slučajno, brez da bi sploh šla pogledat,kupila prostore, kjer so se nahajali hladilniki z matičnimi celicami. In pol je še tam videla po hodniku tavati izgubljenga šefa in ga je iz usmiljenja zaposlila😁🙈🤣
metuljka
23. 10. 2024 20.02
+7
naši lopovi, težko kategorniki nimajo več nobenih zavor in tudi preprek ne s strani zakona in sodišč