Slovenija

Vsaka stran svojo komisijo

Ljubljana, 19. 10. 2005 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Koalicija želi onemogočiti preiskavo o primeru Mercator, so prepričani Socialni demokrati.

Koliko časa se bo vlekel spor zaradi domnevno sporne prodaje delnic Mercatorja?
Koliko časa se bo vlekel spor zaradi domnevno sporne prodaje delnic Mercatorja? FOTO: POP TV

V opozicijskih strankah LDS in SD so prepričani, da želi koalicija z zahtevo po ustanovitvi preiskovalne komisije v zvezi z vsemi dosedanjimi prodajami deležev Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD) v gospodarskih družbah, preprečiti preiskavo primera Mercator. V koaliciji pa menijo, da ni primerno, če bi komisija preiskovala le primer Mercator in ne tudi ostalih na katere pada sum netransparentne in v nekaterih primerih tudi nezakonite prodaje deležev KAD in SOD.

Poteza koalicije je "groba zloraba parlamentarne večine", je opozoril vodja poslanske skupine SD Miran Potrč. S tem želi koalicija onemogočiti oblikovanje preiskovalne komisije o prodaji deležev Mercatorja ter obenem potrjuje svoj strah in negotovost glede ravnanja predstavnikov v KAD in SOD, je opozoril Potrč in dodal, da je poslanska skupina SD v torek predsedniku vlade Janezu Janši poslala pismo, v katerem ga poziva, naj do ponedeljka pojasni oziroma osvetli pogoje in okoliščine prodaje kapitalskih deležev KAD in SOD v Mercatorju.

Potrč meni, da je poteza koalicije "groba zloraba parlamentarne večine"
Potrč meni, da je poteza koalicije "groba zloraba parlamentarne večine" FOTO: Dare Čekeliš

Če do ponedeljka ne bodo dobili odgovorov, bo velika večina poslancev poslanske skupine SD podpisala pobudo LDS za vložitev zahteve za ustanovitev preiskovalne komisije v zadevi ugotavljanja politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij ob prodaji kapitalskih deležev KAD in SOD v Mercatorju, je napovedal Potrč.

V SD so pričakovali, da se bodo vprašanja o prodaji deležev KAD in SOD v Mercatorju v državnem zboru razčistila v razpravi o poslanskem vprašanju na to temo ter na komisiji za nadzor proračuna. Zaradi nepripravljenosti predstavnika vlade ter predsednikov KAD in SOD, da bi s pojasnili ovrgli sume v zvezi s prodajo deležev v Mercatorju, je pobuda LDS razumljiva, je dejal Potrč.

Kot je še izpostavil, je koalicija dokazala, da ne dovoli, da bi imela opozicija vpliv na delo preiskovalnih komisij. Če bi bila preiskovalna komisija ustanovljena na zahtevo opozicije, bi ji namreč v skladu z zakonom o parlamentarni preiskavi pripadlo vodenje komisije, je dejal Potrč ter dodal, da ne izključuje možnosti, da bosta na koncu ustanovljeni dve preiskovalni komisiji, o čemer pa bi morala razpravljati pravna služba.

LDS: Ustanovitev komisije je absurd

Predlog koalicije je absurd, farsa in zloraba, meni Rop
Predlog koalicije je absurd, farsa in zloraba, meni Rop FOTO: POP TV

Po mnenju največje opozicijske stranke LDS je zahteva za ustanovitev preiskovalne komisije, ki so jo vložili koalicijski poslanci, absurd. "Predlog koalicije nas zelo preseneča. Predvsem zato, ker je vodja poslanske skupine največje koalicijske stranke dejal, da je preiskovalna komisija eden od najpomembnejših inštrumentov opozicije in ji je na voljo zato, ker drugih instrumentov nima. Zato menimo, da je njihov predlog absurd, farsa in zloraba," je povedal poslanec LDS Anton Rop.

Predlog koalicijskih poslancev za ustanovitev preiskovalne komisije je absurden, ker imajo vladajoče stranke popolno oblast nad KAD in SOD in zato, ker so v predlog zapisali, da bodo predmet preiskave vse transakcije, torej prodaja vseh deležev KAD in SOD, je pojasnil Rop. "Deležev, ki so bili prodani od začetka delovanja KAD in SOD pa je okoli 1000, zato je popolnoma nemogoče, da bi preiskavo izpeljali v doglednem času," je bil kritičen Rop.

Poleg tega je predlog koalicijskih poslancev po Ropovih besedah farsa, saj so predlagali ustanovitev komisije zato, da bi preprečili preiskavo v primeru Mercator. "Zato je to tudi zloraba tipičnega instrumenta opozicije. Prepričani smo, da ta njihova pobuda zmanjšuje možnosti, da bi lahko izpeljali preiskavo v primeru Mercator in zmanjšuje demokratične standarde," je dejal Rop.

O prodaji delnic Mercatorja je razpravljala tudi komisija za nadzor proračuna
O prodaji delnic Mercatorja je razpravljala tudi komisija za nadzor proračuna FOTO: POP TV

V LDS, kot je pojasnil Rop, razmišljajo o sodelovanju v preiskovalni komisiji, ki jo je predlagala koalicija, vendar pa je po njegovem mnenju zelo malo možnosti, da bi v njej sodelovali. Upajo pa, da bo koalicija svojo zahtevo umaknila in se pridružila njihovi, ter jo v tistih delih, kjer menijo, da bi bilo to smiselno, ustrezno dopolnili, je Rop pojasnil v današnji izjavi za javnost.

Dve komisiji nista potrebni

Koalicijske stranke pa menijo, da ni primerno, bi se preiskovalna komisija ukvarja samo s ta trenutek najbolj zlorabljeno zadevo, primerom Mercator. Pozicija in koalicija se, kot pojasnil vodja poslanske skupine NSi Alojz Sok, strinjata, da je treba ustanoviti preiskovalno komisijo, ki bo pregledala, kako so se v preteklosti vršili postopki lastninskega preoblikovanja državnih deležev v podjetjih.

"Razlika je v tem, da opozicija predlaga, da se ta preiskava opravi samo za zadnjo prodajo direktnega tržnega deleža v primeru Mercator, medtem ko smo mi prepričani, da je treba zadevo pogledati globlje nazaj," je poudaril Sok.

Jože Tanko
Jože Tanko FOTO: POP TV

Kako daleč nazaj bo segla preiskovalna komisija in ali bo naprej obravnavala primer Mercator, je povsem odvisno o komisije same, je dejal Sok. Sicer pa naj bi komisijo ustanovile še pred koncem leta.

Na vprašanje, zakaj so se za vložitev zahteve za ustanovitev preiskovalne komisije odločili v torek, je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko odgovoril, da se je komisija napovedovala že nekaj časa. Na vprašanje o smiselnosti ustanovitve dveh preiskovalnih komisij, pa je Tanko odgovoril, da je smiselno, da področje obdela ena preiskovalna komisija in da ni najbolj racionalno, da del celote preiskujeta dve komisiji.

SORODNI ČLANKI