Slovenija

Vsak na svojem bregu

Ljubljana, 18. 03. 2008 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pogajanja med zdravniki in vlado so obstala na mrtvi točki. Nov kompromisni predlog Fidesa je za Viranta nesprejemljiv.

Stavka zdravnikov in zobozdravnikov je še vedno možna, saj se pogajanja ne premaknejo z mrtve točke. Sindikat Fides, ki zahteva za tretjino višje plače, je danes predstavil nov kompromisni predlog, a ga je minister za javno upravo Gregor Virant označil za nesprejemljivega.

Bodo zdravniki stavkali?
Bodo zdravniki stavkali? FOTO: POP TV

Za takšno oceno je še prezgodaj, pa je na to odgovoril predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Dogovorili so se namreč, da jo bodo do naslednjega sestanka še pretehtali. Dodal je, da je zadnja vladna ponudba "zelo daleč od njihove". "Pogajanja se nadaljujejo, obe strani pa računata, da bomo dosegli nek kompromis, ki bo preprečil stavko,“ pa je dejal Virant. O tem, koliko je vredna vladna in koliko Fidesova ponudba, ni želel govoriti. Pojasnil je, da se še vedno pogovarjajo o uvrstitvah v plačne razrede, odprto pa ostaja tudi vprašanje dolžine dopustov.

Virant meni, da so "na obeh straneh tako operativni pogajalci, da bi lahko vsaj v dveh, treh tednih vedeli, ali lahko pridemo do kompromisa ali ne". Kljub temu je Kuštrin dodal, da stavka ostaja ena od možnosti, o tem naj bi odločali na izredni skupščini 28. marca. Meni pa, da "morajo bolj kot grožnjo stavke jemati resno naše argumente, ki delujejo tudi v zaščito sistema javnega zdravstvenega varstva". Razpravljajo pa tudi o še bolj skrajni možnosti, na primer izstop zdravništva iz javnega sektorja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.