Slovenija

'Vsak komentar je lahko pritisk'

Ljubljana, 22. 02. 2008 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dolžnost politike je, da ne komentira dela institucij pravne države, ki preganjajo gospodarski kriminal, meni Pahor.

Predsednik SD, Borut Pahor, nedavne gospodarske afere komentira s tem, da je 'sveta dolžnost politike, da ne komentira dela institucij pravne države, ki preganjajo gospodarski kriminal'. "Vsak komentar, pa naj bo razumljen kot pohvala ali graja, je lahko razumljen kot pritisk na te institucije," ocenjuje.

Borut Pahor se komentarjev, ki bi bili lahko označeni kot pritisk na institucije, vzdržuje.
Borut Pahor se komentarjev, ki bi bili lahko označeni kot pritisk na institucije, vzdržuje. FOTO: POP TV

Kot je dejal, se teh komentarjev sam vzdrži, pričakuje pa, da se jih bo vzdržal tudi predsednik vlade. Pri tem je Janševo izjavo glede gospodarskega kriminala ocenil kot neprimerno in menil, da je bil to pritisk na pristojne institucije.

Nižja podpora SD pričakovana

Gede javnomnenjskih raziskav, ki SD kažejo skoraj enak odstotek podpore kot koalicijski stranki SDS, je Pahor zatrdil, da ga nižja podpora, ki jo SD uživa, ne preseneča. Pri tem je navedel, da je bila visoka podpora njegovi stranki ob koncu preteklega leta posledica "efekta predsedniških volitev", na katerih je SD predlagala kandidata, ki danes kot predsednik uživa izredno visoko podporo.

Na vprašanje, ali se mu lahko zaradi njegove že "predhodne razglasitve za mandatarja" zgodi "halo efekt", kot se je zgodil Lojzetu Peterletu na predsedniških volitvah, je Pahor odgovoril, da se sam nikoli ni razglasil za mandatarja. Po njegovih besedah je predsedstvo pač sprejelo sklep, kdo bo v primeru volilne zmage predlagan kot kandidat za mandatarja. "V SD smo to storili v okoliščinah, ko smo pričakovali, da bo Slovenija imela predčasne volitve," je zatrdil. Kot je dejal, s svojo ekipo želi volivcem predstaviti alternativo politiki Janeza Janše. "Čas do parlamentarnih volitev je zgoščen in moja dolžnost je, da do predvečera volilne kampanje sestavim svojo ekipo ter sprejmem odgovornost, ki mi je bila zaupana," je poudaril. Njegovi načrti za sestavo vladne ekipe ob primeru zmage na volitvah potekajo po načrtih in je z njimi zadovoljen.

"Vedel sem, da je bila cena politične delnice SD po predsedniških volitvah precenjena“, je dejal in dodal, da ne bo začuden, če bo podpora v prihodnje še malo padla.

Po Pahorjevih besedah je predsednik vlade Janša ob koncu prejšnjega leta z napovedjo svojega odstopa sprejel strategijo okrepitve položaja svoje stranke in ne krepitve vladajoče koalicije. Kot ocenjuje Pahor, je narasla javna podpora SDS posledica te Janševe odločitve.

Ob tem je dodal, da bodo v SD s svojim programom pravi čas storili vse, kar od njih pričakuje javnost. Pri tem je omenil predvsem to, da bo SD "prava konkurenca ekipi in programu Janeza Janše in njegove stranke". "To javnost pričakuje in lahko se zanese, da bomo to tudi storili," je zatrdil.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
23. 02. 2008 13.59
Žalostno, da tisti, ki bi morali biti vzorni in načelni - saj so bili izvoljeni od ljudi-za ljudi in ne zmorejo toliko zavestnega poznavanja Ustave RS, ki v 150. členu navaja: "Računsko sodišče je najvišji organ kontrole državnih računov, državnega proračuna in celotne javne porabe. Ureditev in pristojnosti računskega sodišča določa zakon. Računsko sodišče je pri svojem delu neodvisno in vezano na ustavo in zakon". Torej dragi slovenčki politika goni svojo - Šoltes po svoji delovni dolžnosti pa z vso pravico nadzora najprej opozarja v končni fazi pa sankcionira. Če se to ne bo vzelo resno in ne bo upoštevalo-pomeni, da nismo več pravna država! Kar se že v nekaterih primerih izkazuje.
ugrica
23. 02. 2008 09.20
Jaz kod državljan in nisem član nobene stranke sem mnenja,da gospod Pahor interpretira pametnjakoviča,pozablja,oziroma nevidi pa svojo zrelost,oziroma nezrelost besed,ki jih izraža v svojih predstavitvah.Prsi se v nekem smislo za pravičnega rasodnika,pritem pa pričakuje,da morajo tudi državljani Slovenije razmišljati tako kod on.Jaz kod državljan podpiram tiste,ki zagovarjajo politiko,da smo pred zakono vsi enaki.Zagovarjam tiste,ki vstrajajo pri preganjanju kriminala pa naj bo takšen ali drugačen.Da se morajo povzročitelji kriminalnih dejavnost zagovarjati pred sodiščem in da jih ima predsednik države popolno dolžnost in pravico imenovat,pokazat sprsto na njih to ,ali je to pravilno ali ne pa bo rasojalo sodišče ne pa Pahor z svojimi političnimi podrepniki.Pahor v svojih nastopih naj bo torej manj pametnjakovič in bol razsoden in pameten v odnoso na besede,ki jih izreče.Stališče do Hrvaške,ki zaseda 7.000 kvdratnih metrov slovenskega ozemlja pa g. Pahor do danes še ni izrazil nekaga stališča,ki bi bilo dejansko v prid Slovenije,temveč besedo pove tako,da si hrvapka lahko daja duška še naprej nad z svojim težnjami po slovenski zemlji.Niti ene besede ni od g. Pahorja,da se Hrvaška mora omakniti iz Slovenskega ozemlja v Istri.Našega predsednika pa zna aktivno jezikavo neopravičeno napadati.
tomi.passion@gmail.com
23. 02. 2008 09.02
Hehehehe, Pahorček naj najprej počisti tajkune v svojih vrstah. Boško Šrot je njegov član in zaveznik, Marko Pavliha pa tudi namerava postati tajkun....skratka, največ kriminalne navlake ima Pahor ravno v svojih vrstah. Poleg tega pa, da očita drugim, da ni primerno komentirati stvari, sam najbolj komentira vse skupaj. Dvoličnost. OD njegovega programa pa še vedno nič pa toliko se je govorilo o njemu. Kaj ga bo predstavil 2 tedna pred volitvami. Prepozno.
Janez Svetokriški
23. 02. 2008 08.57
"Dragi Borut, spet sem precenil tvoje sposobnosti in priljubljenost tvoje (njihove) stranke SD! Se opravičujem, če sem v zadnjih letih precenil morebitne procente, ki bi jih ti lahko dobi na volitvah. Obljubim, da bom v prihodnje bolj previden, da se ne bo ponovila zgodba iz leta 2004, ko sem LDS napovedoval celo do 10% zmago nad SDS. Tvoj Toš" Hja, Borči, ne se sedaj sekirat, vpit, nargat, razbijat (kot to počneš v svoji parlamentarni pisarni in doma), temveč se strezni! Narod je tvojega dobrikovanja sit! Predvsem je sit tvojega nastopanja v stilu; bomo, lahko bi, morebiti tudi, smo skeptiki, treba je počakati, ne smemo se prenagliti, razumemo, bomo razmislili in podobno. BORUT...WAKE UP! NAROD ZAHTEVA DEJSTVA IN NE NAKLADANJA IN NATOLCEVANJA! ŠE ŽAL TI BO, DA NISI KANDIDIRAL ZA PREDSEDNIKA, KER BI TE VSA DEKLETA, VSE MAMICE, ŽENE, TETE, BABICE IN TVOJI ZVESTI VOLILCI (ki jih je čedalje manj) VESELO VOLILI! IN BIL BI ZADOVOLJEN ZA NASLEDNJIH 5 LET! SEDAJ PA KAŽE, DA BOŠ V KRIZI IDENTITETE ŠE NASLEDNJE ŠTIRI!
vedronebo
23. 02. 2008 07.49
Pajtlerblanka 23.02. 00.54 Lepo si napisala, ker si se potrudila. Tudi jaz sem tvojega mnenja in v marsičem se strinjam s tabo. Meni veliko pomeni lepo formuliran tekst, ki v nekaj stavkih pove več kot celostransko klobasanje brez repa in glave. Lep pozdrav!
metkass@yahoo.com
23. 02. 2008 07.32
pajterbanka se vidi po pisanju da si primitivka, kot tvoj dragi popovič. hmmm...lahko biti dober župan, če prodajaš delnice luke, to bi znal vsak.
baltbaltazar@email.si
23. 02. 2008 02.09
He he Borut kake besedne povezave. Politična delnica? Koga si tu imel v mislih pivovarje ali kake druge tajkune? Samo delnice in kapital ti gredo še po glavi. Pa to je ratala najbolj desničarska stranka.
Buena Vita
23. 02. 2008 00.54
hana-ana--oprosti-nisi videla da pokomentiram samo tisto,ki me iritira.Govorim in pišem enako,hitro,tečem za besedami.Prestara sem da bi se poglabljala v ta novodobno slovenščino ki pa je prazna.Pa ne izbiram,kdo je kaj,vsakega oklestim,ne maram pa ta ex-rdečih,zato ker so navadni lenuhi,še posebno v mladosti sem bila okarakterizirana kot šovinist zakaj jih preganjam delat.ŽALIM,žalim zakaj nisem v mladosti študirala, kako kemijo ali biologijo,in bi mogoče izumila sprey proti lenobi---že tako se ves čas smejem, kaj bi počela šele tokrat,veš hana-ana morala bi me videt kako užživam v vsem kaj počnem,in pri mojih letih ne poznam besede -počasi.čao
vedronebo
22. 02. 2008 22.52
Ljubi bog, PAJTLERBLANKA, prosim te, zberi se malo. Ali nikoli ne prebereš, kar napišeš? Tvoja slovnica, ločila ipd.-katastrofa. Še tako pametne misli postanejo eno navadno "mučenje" za tiste, ki berejo. Škoda!
123_Zoke_vec_ni
22. 02. 2008 22.20
Primorska je najboljše spričevalo o (ne)sposobnosti SD. Med prej in zdaj je bistvena razlika na boljše. Tudi prodaje Koprske banke Italijanom, SD-ju ne bomo nikoli pozabili. Zanimivo, kako je Janša umirjen, pa čeprav iz vseh topov udrihajo po njem. Pahor pa takoj vun pade, ko neke ankete pokažejo padanje priljubljenosti njegove stranke. In takšen bi bil mandatar??! Ki se ravna po javnomnenjskih anketah??? Hvala lepa....
123_Zoke_vec_ni
22. 02. 2008 22.16
Pahor se je preveč nalezel obnašanja svojih mentorjev v stranki ala Potrč. Zdaj že misli, da lahko vsakomur v tej državi ukazuje kako naj razmišlja oz. govori. Ta je pa ta prav.... Glede JMR se strinjam s predhodniki. Pišejo jih tako ali tako v Murglah po naročilu. Da sta SDS in SD izenačena sem govoril že pred letom in od tedaj nisem spremenil mnenja. Pa lahko pišejo takšne ali drugačne JMR. Tale podpora Zares in pa Jankoviču je najboljši dokaz za zlaganost anket.
Buena Vita
22. 02. 2008 21.08
hejjejjej hejjejjej-kaj si Pahor privošči-prvo se samookliče za mandatarja,potem uči Janšo olike---kaj bi bil tako fer in ljudem povedal,kaj počne v Bruslju,niso ravno vljudne govorice,-----Potem, bi bilo prav da že enkrat razčistimo,kaj kaj so vse naredili njegovi, SD-TUKAJ NA PRIMORSKEM-NA OBALI-NADALEČ POZNANA RDEČA TRDNJAVA-GOSPOD PAHOR POVEJTE KAKO BODO VAŠI SANIRALI JEZERO V KOPRU-KDO BO POŠEVNI HOTEL PREPIH ,,,AJOJ,,ŽE ČUTIM GLAVOBOL,KAJ STE TUKAJ ,Z JURIJI,FISTROVO,PUCERJI,PEČANOVO,IN PIRANSKO UČITELJCOVSE UNIČILI-KOLIKO KORUPCIJE Z OBČINSKIMI DOBRINAMI-VSE SO POKUPILI ŽLAHTA IN ŽLAHTNIKI počeli-KAKŠNE BEBCE STE DELALI IZ NAS . In potem in potem in potem pride en popovič,obrne vse na glavo !!!!!,Koper dobesedno razcveti ,vse vaše pade pod veeeeeeeeeeeeeliiiiiiiiiiiiiikoooooooooooooooo lažžžžžžž Koper dobesedno razcveti,vse eno gradbišče,naenkrat ima koper dovolj denarja za vse naložbe,dovolj denarja za končat vse zaostale projekte,vse vasi so dobile-KAJ-ELEKTRIKO-VODO potem pa se naj kdo čudi da Popoviča cenijo ljudje z tako vznesenostjo-stanovanja rastejo kot gobe,luka se je povečala in posodobila kdove-koliko,drobno gospodarstvo ki ste ga -----SD-JEVCI,UNIČILI.se pobiraz polnimi pljuči,pomorski potniški promet cvete---vse v pičlih pari letih-pogledajte portorož-vse eno gradbišče????toliko vprašanj za tega samooklicanega GOSPODA,,,,KJE JE KAK ODGOVOR...KJE SO FIRME-PARADNI KONJI PRIm-OBALE,KAJ JIH JE JANŠA ZAFURAL?,ALI SO TO BILI VAŠI PREVZVIŠENI GOSPODJE????? Janše ni bilo nikjer,šele z njegovo vlado in gospodarnim županom je koper zaživel ---za njim pa ,,,,PIRAN,PORTOROŽ,ANKARAN,,KOZINA,SEŽANA,BISTRI... OBMOĆJE,SKRATKA POVSOD SE POZNA DELO TE VLADE,---vi gospod pahor pa pridite in nam dajte zapoznele odgovore ,,in popravite napake,potem pa se lahko kokošerite naprej dotlej pa raje molčite---dost vas mamo======ZARES VAS MAMO DOST
killi-123@hotmail.com
22. 02. 2008 20.37
Lep pozdrav, priznati moram,da se prvič v celoti strinjam z Manjo. Pahorja lahko izvleče samo koalicija z JJ.
manjakranjc@hotmail.com
22. 02. 2008 19.54
Čer, Klasik bom povedala takole; Bravo Pahor, več kot govoriš; manj glasov dobiš. Pozdrav M.K
Uporabnik113189
22. 02. 2008 18.17
Da vidim komentarje..Vsi desničarji v stilu pfffuujjj jeb**nti. Kar pomeni da je Pahor nastop bp. Lepo.
tomi.passion@gmail.com
22. 02. 2008 17.23
ivan.vindis.....si kdaj gledal nanizanko, ki smo ji rekli Zona somraka?
ivan.vindis@gmail.com
22. 02. 2008 16.11
JJ oblast dela take oslarije, da mu ne bo prav nič težko zmagati z istim procentom kot Danilu Tuerku :))) Samo da se začne volilna kampanja. V tem času pa se pametno in trezno pripravlja vsebinske predloge in ekipo za reševanje ruševin, ki jih bo za sabo pustil JJ in njegova kretenska SDS. Zmage ne bodo ogrozile nikakršne take ali ovake "neodvisne" ankete.
inspektor
22. 02. 2008 15.59
ali s tem pahor že opravičuje rezultat na volitvah?