Slovenija

Vsak glas pomemben, tudi estradni

Ljubljana, 20. 09. 2005 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koalicija enotno podpira zakon o RTVS in poziva k glasovanju za vladni predlog. Tudi estradniki so del kampanje.

Kot je dejal predsednik SLS in okoljski minister Janez Podobnik, je pomemben vsak glas. "Verjamemo, da bodo volivci v nedeljo zakon podprli. S tem bodo zaupali vladni koaliciji, ki je odgovorno predlagala spremembo tega zakona in zanj dvakrat dobila politično večino v Državnem zboru," je dejal Podobnik. Poudaril je še, da so rešitve v zakonu evropske in omogočajo, da se "izrazijo veliki strokovni in drugi potenciali RTVS".

Koalicija poziva državljane, naj se udeležijo referenduma
Koalicija poziva državljane, naj se udeležijo referenduma FOTO: POP TV

Predsednik NSi in finančni minister Andrej Bajuk je izrazil "trdno prepričanje", da je zakon o RTVS dolgoročno boljša rešitev od dosedanje RTVS. "Prepričani smo, da bo dobil zadostno podporo." Tudi v DeSUS zakon enotno podpirajo in vabijo volivce, da glasujejo za, je dodal predsednik DeSUS in obrambni minister Karl Erjavec.

Po sestanku v vladni palači je Podobnik še dejal, da so na vrhu koalicije govorili tudi o sprejemanju proračunov za leti 2006 in 2007, spremembah zakonodaje na področju davkov in financ ter delu koalicije v prihodnjih mesecih, o čemer bodo v četrtek razpravljali tudi poslanci in vodstva štirih strank koalicije.

Pomoč zvezd

Saška Lendero - so vladne stranke zlorabile njen podpis?
Saška Lendero - so vladne stranke zlorabile njen podpis? FOTO: E plus

Vladne stranke pa so se za pomoč pri referendumski kampanji obrnile celo na glasbenike, kot so denimo Atomic Harmonik, Saša Lendero in ansambel Lojzeta Slaka. Vsa gospodinjstva so namreč v teh dneh v poštne nabiralnike dobila zloženko, v kateri so vladne stranke navedle seznam glasbenikov, ki so se podpisali, da podpirajo nov zakon o RTV. Kot se je izkazalo, pa so bili nekateri precej presenečeni, ko so zagledali svoje ime na seznamu.

Pevka Saša Lendero ni vedela, da bodo vladne stranke njen podpis uporabile v referendumski kampanji. Kot nam je povedala po telefonu, ji je podpis svetoval eden od glasbenih kolegov. Novega zakona sploh ni videla, prebrala je le deset obljub vladnih strank, vendar ni vedela, da gre za njihovo kampanjo.

Vendar Lenderova ni bila edina presenečena; v primeru ansambla Lojzeta Slaka vsi člani niso podpisali pobude, kljub temu pa je v brošuri prikazano, kot da celoten ansambel podpira zakon.

Člani skupine Atomik Harmonik pravijo, da so se skupaj odločili za podpis, čeprav zakona sploh niso v celoti prebrali.

Natalija Verboten za izjavo danes ni imela časa, saj snema oddajo za Televizijo Slovenija, torej tisto televizijo, ki po njenem mnenju, glede na to, da je podpisala pobudo, potrebuje spremembe.

Član skupine Pop design Tone Košmrlj pravi, da je zakon površno prebral in da ga je najbolj prepričalo to, da bodo, kot je dejal ‘program, tako kot so predstavili, delali mladi, perspektivni ljudje in ljudje, ki so željni dela in željni novih izzivov’. V novem zakonu ni to nikjer izrecno napisano. 


Nekateri glasbeniki so se referendumski kampanji raje izognili. A politika lahko daje vabljive obljube; vladne stranke z novim zakonom državljanom obljubljajo nižji RTV prispevek, glasbenikom pa višje honorarje.

Tri dni predčasnega glasovanja

Referendumsko vprašanje o RTVS
Referendumsko vprašanje o RTVS FOTO: POP TV

Volivke in volivci, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti referenduma o zakonu o RTV Slovenija, so lahko svojo volilno pravico udejanijo na predčasnem glasovanju. To se je pričelo v torek na posebnih voliščih na sedežih okrajnih volilnih komisij (na sedežih upravnih enot in njihovih izpostav) ter na sedežih UE Cerknica, Metlika in Dravograd. Predčasno lahko glasujete še v sredo in četrtek, med 9. in 17. uro.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA