Slovenija

'Zdravniki v javnem zdravstvu ne bi več mogli delati za zasebnika na samoplačniškem trgu'

Ljubljana, 11. 09. 2024 06.47 | Posodobljeno pred 5 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, N.Š., K.K.
Komentarji
390

Osnutek vladne novele zakona o zdravstveni dejavnosti predvideva, da zdravniki iz javnega zdravstvenega sistema ne bi več mogli delati za zasebnika na samoplačniškem trgu, je povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Dodala je, da skušajo zaposlene z novelo motivirali, da bi čim več dela opravili v matičnem javnem zavodu. Sicer pa sta premier in ministrica osnutek predstavila tudi predstavnikom Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije in obeh zbornic, ki pravijo, da morajo vsebino še preučiti.

Po ministričinih besedah je cilj novele prebivalkam in prebivalcem Slovenije še naprej zagotavljati dostopen javni zdravstveni sistem, kjer bodo imeli dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev brez doplačil ali plačil. Prevolnik Ruplova je poudarila, da je javna zdravstvena mreža sestavljena iz javnih zdravstvenih zavodov in koncesionarjev, na drugi strani pa je zasebni zdravstveni sektor, kjer morajo bolniki za zdravstvene storitve plačati.

Z novelo urejajo javno zdravstveno mrežo in med drugim regulirajo delo pri koncesionarjih. Obseg programa pri koncesionarjih bi z novelo omejili na število zaposlenih, spreminja se tudi način in pogoji podeljevanja koncesij.

Robert Golob in Valentina Prevolnik Rupel sta se srečala z Zdravniško zbornico Slovenije
Robert Golob in Valentina Prevolnik Rupel sta se srečala z Zdravniško zbornico Slovenije FOTO: Bobo

Zaposleni v javni zdravstveni mreži bodo po noveli dodatno lahko delali le v javnem zdravstvenem sistemu in le kot fizične osebe v svojem imenu in za svoj račun, kar pomeni le preko podjemnih pogodb in ne več kot pravne osebe (s.p., d.o.o.). Delo izven javne zdravstvene mreže, torej na samoplačniškem trgu, pa zanje ne bo mogoče. Zaposlene bodo preko manj obdavčenih podjemnih pogodb motivirali za dodatno delo, a olajšava bo veljala le, če bo podjemno pogodbo sklenil s svojim delodajalcem.

"Ne zdi se nam prav, da koncesionarji lahko zaposlujejo veliko večje število zdravstvenih delavcev prek statusov samostojnih podjetnikov in d.o.o. ali po drugih davčno bolj ugodnih pogodbah v določenih deležih (na primer za nekaj ur tedensko op. a.), ravno zato, ker je pač to mogoče," je dejala. Dodala je, da je prav, da imajo tudi koncesionarji redno zaposlene, ki pri njih opravljajo program, s čimer bi izenačili pogoje dela med javnimi zdravstvenimi zavodi in koncesionarji.

Če bo zaposleni v javnem zdravstvenem zavodu zaprosil za dovoljenje za delo pri drugem javnem zavodu ali pri koncesionarju, bo moral imeti njegov matični zavod na področju, ki ga zaposleni opravlja, izpolnjen program, predpisan s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje. Poleg tega zaposleni ne bo smel odklanjati nadur oziroma obsega programa, ki je predpisan za javni zdravstveni zavod. Z izdajo soglasja torej matičnemu javnemu zdravstvenemu zavodu ne bo smela biti povzročena škoda. Ne bo pa več smel zaposleni v javnem zdravstvenem zavodu opravljati samoplačniških storitev ne pri zasebnikih ne pri koncesionarjih. 

"S tem želimo, da vsak zdravnik, vsak zdravstveni delavec najprej opravi svoje delo v javnem zdravstvenem zavodu oziroma na svojem delovnem mestu, ko pa to opravi, definiramo pogoje, kdaj lahko opravi še več, motiviramo ga, da ostane v lastni zdravstveni ustanovi, zato da se zagotovi kakovostna in varna zdravstvena obravnava za paciente," je povedala ministrica. 

Z novelo sicer uvajajo tudi nekatere druge spremembe, ki se nanašajo na merjenje efektivne obremenjenosti dela v rednem delovnem času, definicije vrste bolnišnic, delovanje javnih zdravstvenih zavodov in dovoljenja za opravljanje zdravstvene dejavnosti.

'Zakon je celovita rešitev, treba je primerjati določbe in šele takrat se bomo odzvali'

Po besedah direktorice združenja zdravstvenih zavodov Tatjane Jevševar je novela zakona o zdravstveni dejavnosti izjemno pomembna. "Tudi z naše strani smo zahtevali določene spremembe glede na situacijo, predvsem zagotovitev enakih pogojev dela vseh izvajalcev v javnem sektorju. Mislim, da gredo določene rešitve, ki določajo obseg programa in možnosti zaposlitev, v tej smeri," je dejala.

Pred današnjim sestankom osnutka novele niso prejeli, zato ni želela govoriti o njegovi vsebini. Na konkretna novinarska vprašanja o rešitvah pa je odgovorila, da gre za detajle, ki jih ne more komentirati. "Zakon je celovita rešitev, treba je primerjati določbe in šele takrat se bomo odzvali," je dodala.

V združenju so se sicer zavezali, da bodo osnutek preučili in podali pripombe ter konkretne rešitve oziroma spremembe. Javna razprava naj bi bila dolga en mesec, Golob pa je predstavnike združenja na sestanku pozval, naj pripombe pošljejo čim prej.

Na vprašanje o prehajanju med javnim in zasebnim zdravstvenim sistemom je Jevševarjeva odgovorila, da prehajanje med zasebniki ni problem, ker ne predstavlja tveganja za javni sektor, saj je teh prehodov "za vzorec in jih regulira trg". V okviru javnega sektorja pa morajo vsebino še preučiti.

O vsebini je povedala le, da ni nobene določbe, ki bi se jim zdela nesprejemljiva. V pravo smer pa gredo po besedah Jevševarjeve določbe o obsegu programa in o plačilu po realizaciji, "ki je bilo uveljavljeno doslej in je prinašalo velika tveganja in nesorazmerja".

"Predlagamo, da zdravniki v javnem zdravstvu ne bi več mogli delati za zasebnika na samoplačniškem trgu," je povedala ministrica Valentina Prevolnik Rupel. 

Ažmanova: 'Predstavljena vsebina zveni precej pogumno'

Osnutek novele zakona sta premier in ministrica kasneje predstavila tudi predstavnikom Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza) in Zdravniške zbornice Slovenije.

Predsednica Zbornice - Zveze Monika Ažman pa je po sestanku povedala, da so v osnutku novele nakazane nekatere rešitve za ureditev javnega zdravstvenega varstva. Veliko členov se nanaša na ureditev javne zdravstvene mreže, koncesij in podjemnih pogodb, rešitve pa se nanašajo na vse zdravstvene delavce, ne samo na nosilce dejavnosti, torej zdravnike. "Nekatere zadeve so vezane tudi na vodenje zdravstvenih zavodov, kar se nam zdi absolutno smiselno," je poudarila.

Predstavljena vsebina po njenih besedah "zveni precej pogumno", ker bo zagotovo sprožila nekaj nelagodja med posameznimi izvajalci zdravstvene dejavnosti. Opozorila pa je, da mora novela urediti, da bo imel vsak prebivalec Slovenije enake možnosti dostopa do zdravstvenega varstva, "neodvisno od tega, kakšno denarnico in zveze v sistemu ima".

Osnutek naj bi prejeli še danes, nanj pa bodo podali pripombe. Med drugim, da želijo več reda na področju vodenja in normiranja storitev. "Želimo si, da bi se določilo, koliko dela mora nekdo opraviti v svojem rednem delovnem času in šele, ko opravi svoje delo, lahko dela tudi drugje," je pojasnila Ažmanova.

'Bodo zdravniki v krajšem času nudili več storitev ali bodo spremembe pomagale ustvariti paralelno zasebno zdravstvo?'

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je ocenila, da predstavljeni členi in rešitve v noveli v nekaterih segmentih zapolnjujejo vrzeli oziroma področja, ki pravno v zdravstvu niso bila urejena. Pri tem je dodala, da podrobnosti sicer v zbornici ne poznajo in morajo osnutek še prebrati.

Kot pomemben segment novele je izpostavila regulacijo odnosa med državnimi izvajalci, občinskimi izvajalci, koncesionarji in zasebniki izvajalci. Na tem področju se po njenih besedah uvajajo predpisi, ki si ga želijo urejati, so pa to lahko tudi predpisi, ki omejujejo pogoje dela in življenja zdravnikov. Meni, da se tu poraja vprašanje, ali bodo predlagane spremembe omogočale, da bodo zdravniki v krajšem času nudili več storitev ali bodo pomagale ustvariti paralelno zasebno zdravstvo. "Tega si v resnici ne želimo," je poudarila.

Prepričana je, da je treba spremembe naravnati v smer boljših pogojev dela zdravstvenih delavcev v celoti v javnem zdravstvu v Sloveniji, tako da bo odločitev, kje bo zdravnik delal, temeljila na njegovih strokovnih preferencah. Med rešitvami v noveli je tudi sprememba, da bodo zaposleni v javnem zdravstvu lahko samo delali samo drugje v javnem zdravstvu, je dejala. Beovićeva meni, da je tu potreben razmislek, da ne bo javno zdravstvo ostalo brez vrhunskih zdravnikov z nekaterih področij, ki delajo v zasebnem in javnem zdravstvu.

Popoldne bo ministrica osnutek novele zakona predstavila tudi javnosti.

KOMENTARJI (390)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

reaf
12. 09. 2024 15.30
Tisti, ki ploskate ... ko boste potrebovali specialista v razumnem roku vas bo šele doletela pamet!
XVXC
12. 09. 2024 15.28
+4
Privatizacija zdravstva....V času korone skoraj ni bilo možnosti, da si prišel živ do zdravnika. Reveži so bili v ordinacijah brez dela, nabili pa so si dobre dodatke za kovid nevarnost. Lepo so se zakreditirali takrat in začeli živeti na veliki nogi in uživati v brezdelju. Največ kupcev novih stanovanj je zdravnikov. Tudi Schellenburg. Bitenc MCL. Sedaj dodatkov za kovid ni več, kredite pa je potrebno vračati in tukaj nastane velika finančna luknja pri zdravnikih. Pa itak brezdelje jim je ostalo, saj marsikdo še vedno ne pride fizično do zdravnika in se veliko diagnoz določi kar preko telefonskega pogovora in še to največkrat s sestro - vem iz lastnih izkušenj in tudi v družinskem krogu. In tak želi povišico ??? Dno dna !!! Tako od sedaj izgleda naše javno zdravstvo nasploh. Kapacitet ni, osebja ni, sestre so šle v Lidl in Hofer. Preobremenjene. Zdravniki v tujino ali k zasebnikom, ki gradijo zasebne bolnice in diagnostične centre, kjer "dober dan" stane 100 €. Uničili smo zgledno delujočo mrežo osnovnega zdravstva in še pred 10 leti so ljudje prišli do specialista vsaj v 3 mesecih. Danes lahko že naslednji dan za 300 €. Zdravje je bogastvo in tega se naši vrli zdravniki (Fides), še kako dobro zavevedajo, ker bogatijo na račun bolnih ljudi. Tukaj smo in nazaj ne moremo več. Žal. Sramota !!!
Tomvojo
12. 09. 2024 15.27
+1
Rezultat tega bo da zdravniki ne bodo hoteli več delati v javnem zdravstvu. Največji uspeh reforme zdravstva. Bravo naši
Ici
12. 09. 2024 15.23
+1
Zdravniki, ki bodo odprli samoplačniške prakse in dali odpoved v javnih zavodih, bodo nazaj po hitrem postopku. Zdravniki nimajo pojma o prostem trgu, kaj šele o biznisu. Ko bodo prvič kot zasebniki brez plače, ket so stroški zasebne ambulante večji kot prihodki, bodo po kolenih pritekli nazaj. Nič bat.
Smuuki
13. 09. 2024 10.00
+0
Ti veš vse o vsem zdravniki pojma nimajo. Oni so še vedno zdravniki ti pa boš ostal socialc. Oholost te bo drago stala
123soba
12. 09. 2024 15.05
+1
Najpomembnejše je ta novica da bomo v Sloveniji brezplačno zdravili islamiste iz Gaze. Mi davkoplačevalci smo pa v čakalnih vrstah. Kam gre ta svet...
Banion
12. 09. 2024 14.26
+2
sedaj bodo dohtarji rekli da jim krnejo ustavno zagotovljeno pravico do dela, le to ne bodo povedali da nočejo delat nadur temveč raj efušajo pri zasebniku za malo več denarja. Lahko je biti zasebnik in najeti dohtarje v javnem zdravstvu, daš mu honorar in konec, dopust, bolniško in ostalo koristi v javnem zdravstvu in nimaš nobenih stroškov z njim. Me zanima koliko jih bodso zaposlili in jim dali plače o katerih sanjajo. Ja, a še štrajkajo, če kdo jih je mojster golob dobro, ne zmeni se za njih in njihov pohlep
Pimplc
12. 09. 2024 14.25
+1
tarnajo da delajo 10,13ur in več. kako sploh delajo za privat ustanove? soglasam da se uzakoni prepoved odprtja sp-ja ali doo-ja za delavce ki so zaposleni v drzavnih ustanovah. soglasam da drzavne ustanove odlocajo o njihovih izvenustanovnih dejavnosti. enostavno. zdravstveni centri naj to odobrijo in obracunavajo. neke vrste posojila kadra v privat namene
1sonce
12. 09. 2024 14.20
+1
Ukinite zasebno zdravstvo, ker je motivacija zdravnikov samo pohlep po denarju.
Tami69
12. 09. 2024 14.16
+3
tota pa zgleda,da ima nove zobe?
Tomvojo
12. 09. 2024 15.28
Iknowyou
12. 09. 2024 14.04
-1
In gospa ministrica res misli, da bodo zdravniki delali v javnih zavodih ... kar na 1x bodo brez zdravnikov.
tojeto65
12. 09. 2024 14.03
+2
Samo poglejte nasprotni pol, njihove "frise". Trideset let bogateli na naš račun, namerno povzročali čakalne vrste, samo da so ljudje plačevali in hodili k njim v zasebne ambulante itd. Sram naj vas bo, seveda nimate nobenega sramu, saj je bilo vaše edino vodilo trpanje denarje v lastne žepe in še to nezakonito, brez plačevanja davkov državi. ODKLENKALO VAM JE. UPAM, DA ZA VEDNO, ZATO VELIKA PODPORA TEJ VLADI ŠE ZA NAPREJ. EDINI, KI IMAJO VOLJO oz. HOČEJO SPREMENITI SKORUMPIRANE SISTEME NA VSEH PODROČJIH V DOBRO LJUDI!
tojeto65
12. 09. 2024 13.58
+1
BRAVO, BRAVO, BRAVO, MINSITRICA IN PREDSEDNIK GOLOB. KONČNO NEKDO, KI TEM MAFIJSKIM ZRAVNIKOM STOPIL NA PRSTE, DA O TEM, DA SO S TAVKO HOTELI UNIČITI JAVNI ZDRAVSTVENI SISTEM, NE IZGUBLJAM BESED. VSE JE TAKO ENOSTAVNO, SAMO, ČE SE HOČE. VELIKA PODPORA VLADI PEDSEDNIKA GOLOBA. TAKEGA PREDSEDNIKA SAMOSTOJNA SLOVENIJA ŠE NI IMELA. POGUMNO NAPREJ, DA BO SLOVENIJA RES POSTALA DRUGA ŠVICA TUDI V DEJANJIH, NE SAMO Z BESEDIČENJEM. SICER PA ZAKAJ SPLOH PRIMERJATI S ŠVICO, BODIMO PONOSNI NA SVOJO LASTNO DRŽAVO, NJENO PRAVNO DELOVANJE, KJER BO TREBA ŠE VELIKO POSTORITI, SKORUMPIRANO SODSTVO SKUPAJ Z IZVEDENCI IN ODVETNIKI, VSI INŠPEKTORJI, PREDVSEM GRADBENI, IN SPET VZPOSTAVITI ZAUPANJE V PRAVNO DRŽAVO IN LJUDI.
Geckko
12. 09. 2024 13.59
+0
Tami69
12. 09. 2024 14.17
+0
Zdaj ze bo pa veterinar pošravfal.ker zdravnikov bo itak počasi zmanjkalo..
povanpireni
12. 09. 2024 13.51
+2
K veterinar gleda konjske zobe ,tako nekako izgleda...
Geckko
12. 09. 2024 13.50
+1
Dobro ugrizne in odlično podoji.
graben
12. 09. 2024 13.43
+2
Kako enostavna rešitev ! Pa tako dolgo so rabili. Nič več : "pridite popoldne v mojo privat ordinacijo" ali pa čez eno leto tukaj. Za nekoncesionarje pa naj bo prosti trg, pa bomo videli kako bodo spuščali cene in plače.
genir
12. 09. 2024 13.31
+0
Je rekla, poglej nekej se mi v zobe zataknilo...
jedupančpil
12. 09. 2024 13.19
+0
jao kasn mavl.. pa kdo je to zvolu
ajetosplohvazno
12. 09. 2024 12.04
+1
Nič več pacientov ne bo šlo skozi te zdravnike, ker ZZZS določa mesečno kvoto. S tem, ko se ne dovoli tem zdravnikom delati pri zasebniku, samo onemogočamo storitev tudi samoplačniško, ker javno zdravstvo ne bo dvignilo mesečne kvote. Tukaj vlada ne motivira nobenega.
Jezni Penzionist
12. 09. 2024 12.28
+4
Ne zavajajte, Loredan je uvedel "plačilo po realizaciji" - da je plačano vse kar se opravi, pa se niso čakalne vrste skrajšale! Ni problem v količini denarja ampak v tem da dvoživke pri koncesionarjih delajo samo tisto kar se najbolj splača, ne pa tisto kar se najbolj potrebuje! Dokler se na zaustavi dvoživkarjenja pri koncesionarjih ne bo boljše.
ajetosplohvazno
12. 09. 2024 12.03
+2
ZZZS je gatekeeper. ZZZS dela gužvo.
veneti
12. 09. 2024 11.37
+5
IN SO POSLALI ZDRAVNIKOM V POGLED IN ONI BODO RAZMISLILI. Kako a ni zakon zakon. Če bi vedel da je potrebno nekoga vprašati ali jim je zakon všeč bi jaz imel par predlogov.