Slovenija

Vročina ne popušča

Ljubljana/Zagreb/Beograd, 19. 07. 2007 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Kopru in hrvaškem Lovranu je čez dan koncentracija ozona presegla alarmno, v Ljubljani in Novi Gorici pa opozorilno vrednost.

Visoka koncentracija ozona je bila na omenjenih področjih skoraj vse popoldne v večernih urah pa je padla. Kot so sporočili z agencije RS za okolje lahko tudi v petek pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času.

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Zato je bolje, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja.

Vročina terja žrtve
Nekateri se v vročini hladijo kar v mestnih vodnjakih.
Nekateri se v vročini hladijo kar v mestnih vodnjakih. FOTO: Reuters

Vročinski val, ki je zajel balkanske države in nekatere dele osrednje Evrope, že od nedelje ne pojenja. V Romuniji je ta teden umrlo pet ljudi, na Hrvaškem v Liki pa sta umrli dve osebi zaradi kapi, kar zdravniki povezujejo z visokimi temperaturami. Na območju Reke pa so morali pomagati več mladim dekletom, ki so za kratek čas izgubile zavest zaradi nizkega pritiska.

Močno se je segrelo tudi morje, saj je ob slovenski obali temperatura 26 stopinj Celzija, na Hrvaškem pa ima morje ponekod celo rekordnih 30 stopinj.

Tudi danes se je živo srebro dvignilo močno nad 30 stopinj Celzija, že ob osmi uri zjutraj pa so v nekaterih mestih temperature dosegle 30 stopinj Celzija. V najbolj vroče jutro so se zbudili v Beogradu, kjer so ob osmih namerili 31 stopinj Celzija. V Atenah so namerili 30 stopinj, prav toliko pa tudi v Pulju. Za stopinjo manj je bilo v Splitu in na Reki, nekaj pod 30 stopinj Celzija pa so namerili tudi v Podgorici, Bratislavi, Budimpešti in Bukarešti.

Najvišja temperatura v Sloveniji je bila izmerjena 5. julija 1950 v Črnomlju. Takrat se je živo srebro povzpelo na 40,6 stopinj Celzija.

Pri nas so bile jutranje temperature razen letališč v Portorožu in Mariboru, kjer so namerili 29 oziroma 28 stopinj Celzija, nekoliko bolj znosne. V Ljubljani in Novem mestu je bilo 23 stopinj Celzija, v Novi Gorici pa 25. Do poldneva se je že segrelo nad 30 stopinj Celzija. Ob 14. uri so v Novi Gorici namerili 37 stopinj Celzija, v Murski Soboti 35, v Portorožu 34, v Mariboru in Ljubljani pa 33.

Trenutne temperature v Sloveniji si lahko ogledate tukaj

Trenutne temperature po Evropi si lahko ogledate tukaj

Mestne oblasti na pomoč

V Beogradu so postavili cisterne z vodo, kjer se meščani lahko odžejajo in ohladijo.
V Beogradu so postavili cisterne z vodo, kjer se meščani lahko odžejajo in ohladijo. FOTO: Reuters
V srbski prestolnici so oblasti na glavnih shajališčih ljudi postavile cisterne vode, da se prebivalci Beograda lahko odžejajo in ohladijo. Za podobno akcijo so se odločili tudi v javnem podjetju Žale v Ljubljani, kjer so pri vhodu na pokopališče postavili avtomat s pitno vodo, kjer se obiskovalci lahko odžejajo in osvežijo.

V Mariboru pa se meščani lahko hladijo s t. i. pitnicami, posebnimi vodnjaki s pitno vodo, ki jih je na približno desetih najbolj obiskanih delih mesta postavil Mariborski vodovod.

Tudi v Bukarešti so na pomoč prebivalcem priskočili mestni veljaki, ki so po celem mestu postavili več šotorov, pod katerimi podarjajo vodo, v stalni pripravljenosti pa je tudi ekipa za prvo pomoč.
V Bukarešti se hladijo v reki Damboviti.
V Bukarešti se hladijo v reki Damboviti. FOTO: Reuters

Vlaki netijo požare

Zaradi upada gladine vode pa imajo v Albaniji težave z elektriko. Tako imajo redukcijo elektrike tudi do 14 ur na dan.

Visoke temperature povzročajo nemalo težav tudi v prometu in pri dobavi električne energije. V Bukarešti so imeli številni vlaki zamude, saj so oblasti omejile hitrost železniškega prometa zaradi bojazni, da bi vlaki z iskrenjem zanetili požare.

Vlaki v Sloveniji so z iskrenjem koles zanetili že več požarov, ki pa jih je gasilcem kmalu uspelo pogasiti.
Vlaki v Sloveniji so z iskrenjem koles zanetili že več požarov, ki pa jih je gasilcem kmalu uspelo pogasiti. FOTO: POP TV

V Sloveniji so vlaki v sredo že zanetili več požarov. Tako je zagorela trava in podrast na progi Rakek-Postojna, na relaciji Logatec-Planina je zagorelo na dveh mestih, gorelo pa je tudi na relaciji proge Divača-Rodnik. Kot so za 24ur.com pojasnili na Slovenskih železnicah, so sicer že v ponedeljek začeli izvajati ukrepe, ki veljajo ob razglasitvi velike požarne ogroženosti. Od ponedeljka tako velja omejitev hitrosti potniških in tovornih vlakov na progah Divača-Hrpelje Kozina, Prešnica-cepišče-Rižana in Štanjel-Prvačina na 50 kilometrov na uro.

Požari divjajo tudi drugod na Balkanu. Najhuje je na bilo jugu Hrvaške ob meji s Črno goro. Požar je izbruhnil v torek pri mestu Bani pri Debelem Brijegu, do zdaj pa je uničil že več kot 40 hektarov hrastovega gozda in podrastja. Požar so sicer uspeli omejiti, vendar je še vedno velika nevarnost širjenja zaradi vetra.

Gori tudi v Makedoniji

V Makedoniji je zagorelo na več koncih države.
V Makedoniji je zagorelo na več koncih države. FOTO: Reuters

S požari se borijo tudi gasilci v Makedoniji, kjer so razglasili celo izredno stanje zaradi napovedanih temperatur do 44 stopinj Celzija. Izredne razmere bodo veljale štirinajst dni, to obdobje pa bodo po potrebi podaljšali. Na planini Drevenik na jugozahodu države požar divja že tri dni. Zajel je okoli 300 hektarov gozda in drugih površin, poročajo makedonski mediji. Požare gasijo tudi v okolici mesta Bitola na jugu, Kumanovo na severu. Velik požar v bližini Skopja, ki je ogrožal tudi naselja, so v sredo uspeli pogasiti, ponovno pa se je razgorel na planini Golak. Zgorelo je že okrog 100 hektarjev borovega gozda.

Požari so tudi v Bolgariji, delih Kosova, kjer je največji slap v kraju Klina usahnil prvič po letu 1965, in v Grčiji, kjer se je zaradi ognja zahodno od Aten prej končalo letovanje za številne grške otroke, ki so bili v bližnjem kampu.

Vremenoslovci za Balkan napovedujejo vratolomno visoke temperature celo do prihodnjega petka, pri nas pa bo najhujša vročina popustila že v nedeljo, ko lahko na severu Slovenije nastanejo nevihte.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zofka kveder
20. 07. 2007 10.39
Najvišja temperatura v Sloveniji je bila izmerjena 5. julija 1950 v Črnomlju. Takrat se je živo srebro povzpelo na 40,6 stopinj Celzija, piše kot zanimivost v zgornjem članku. Kateri industrijski in avtomobilski dejavniki so zakrivili to vroče poletje pred 57. leti?
KLIPAN71
20. 07. 2007 09.02
Vi se le tolažite, da to ni nič takega. Še naprej se vozite z avtom v službo, vklopite klimo na full in in čim več trošite. Saj dolgo ne boste mogli več.... Zemljo lahko reši edino ekološka diktatura. Folk je pedebilen, da bi nehal uničevat sam sebe.
LiL.kaiic@gmail.com
19. 07. 2007 23.17
haLooo kake izJavee ma taLee muff.da te kaP..mene zeLoo skrbi taLe vročina..!!!!!!!!!! al vas ne??
brencl
19. 07. 2007 22.00
Tko mal za hec mal zares. A mislite, da ima ta vročina res kaj veze z globalnim segrevanjem?
Krbo?
19. 07. 2007 20.28
Najhujse se je, da ljudje vse verjamejo kaj pravijo kao znastveniki. Ve pa se itak, da se tudi tu gre samo za denar. Ne nea mi skodi vrocina, ampak mene prokleto rado zebe, in tud v zimi si kurim na 26 stopin. Jaz nimam nobenih tezav z tropicnim vremenom, bolj je toplo boljse mi je.
betadoctor
19. 07. 2007 20.21
Najboj na k.... mi vsaka majhna sprememba vremena svet oceni na katostrofo kot da pred 20 leti ni bilo vročine tudi zim ni bilo a v današnjih časih je vse narobe ne zagovarjam osnaževalcev in naj nehajo prat možgane.
Ramzess
19. 07. 2007 20.18
"Zaradi upada gladine vode pa imajo v Albaniji težave z elektriko. Tako imajo redukcijo elektrike tudi do 14 ur na dan." Pri nas ima dan 12 ur, kar pomeni da bili cele dneve brez elektrike. Za njih velja enako, mislim jaz, ali tu nekdo ne zna računati.
Jožajoža
19. 07. 2007 18.54
PASJA VROČINA SLOVENCEM NE NAREDI NIČ, KER SO PO PASJE VZGOJENI.
doki007@email.si
19. 07. 2007 18.49
MORTE SE ZAVEDAT LJUDJE DA NARAVA ZMERAJ VRNE ,.....PETKRAT ...TA VROČINA JE ČIST COOOOOOLLL,...UPAM DA BO ŠE EN MESEC ....SAM VEM DA NE BO ???? HAHAHA
Debely
19. 07. 2007 18.40
@muff ti si zblojen/a! Očitno ti tale vročina precej škodi!
Krbo?
19. 07. 2007 18.35
Hvala bogu da se zemlja segreva pa da ni obratno. Upam de nekoc v evropi vec nebo zime.
DarthRevan
19. 07. 2007 18.08
Objektivno, med ledenimi dobami so bili vedno KRAJŠI razmiki kot ga furamo sedaj od zadnje ledene dobe :) Je povezava tudi s Sončevo aktivnostjo in marsičem, vsekakor pa tudi topla greda verjetno pripomore k temu.
Frenchy
19. 07. 2007 17.55
norci sploh ni fora amerika al pa izsekavanje (tok) Ampak smo krivi VSI NA SVETU. Izpusni plini iz vasih predragih jeklenih koničkov, iz tovarn, z izgorevanjem raznih snovi kot so nafta in podobno.... zaradi tega se bodo ledeniki stopili, temu pa sledijo polave vseh primorskih mest po celotnem svetu...papa Piran, koper, portorz in podobno... ampk zdaj ze hodim off topic. U glavnm vroce je in vroce bo, sami smo si krivi in bo samo še huje če ne ukrepamo dokaj hitro.
grizzly
19. 07. 2007 17.45
JA kaj pa Avstralci niso krvi? Oni nimajo nobene hidroelektrarne in vso elektriko proizvajajo s kurjenjem premoga ! ! ! ! !
jsmazarot@email.si
19. 07. 2007 17.30
Pravzaprav so krive vse države, ki izsekujejo deževni pragozd! One so krive!
zombie_killer
19. 07. 2007 17.23
Vse so krivi Ameri... drugi pa nic....lol
saladin@email.si
19. 07. 2007 15.03
ameri so tega navajeni...mi pa ne :)
predaI
19. 07. 2007 13.12
Pred tedni je bil vrocinski val na zahodni strani ZDA. Ob 7ih zjutraj je bila temperatura 33stC. Najvecja cez dan pa 50stC.