Slovenija

Vročina lahko tudi usodna

Ljubljana, 13. 07. 2007 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Š.Z./P.M.
Komentarji
13

Med vročinskim valom bodite v ohlajenih prostorih, pijte veliko tekočine in nosite lahka oblačila.

Slovenijo bo zajel vročinski val.
Slovenijo bo zajel vročinski val. FOTO: Reuters
V vročih poletnih dneh se zaščitimo s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

V dneh med 15. julijem in 20. julijem pričakujemo v letošnjem poletju doslej najmočnejši vročinski val. Najvišja dnevna temperatura bo po nižinah presegla 30 stopinj Celzija. Vrhunec vročinskega vala bo predvidoma v sredini tedna (med torkom in četrtkom), ko bo popoldne temperatura po nižinah večinoma med 34 in 37 stopinj Celzija.

Posledice vročinskega vala so lahko zelo hude, lahko tudi smrtne za mnoge ljudi. Pred leti je na primer v Franciji zaradi vročinskega vala umrlo okoli 1.000 ljudi, je za 24UR ZVEČER povedal Andrej Krajnc. Pozorni morajo biti predvsem starejši in bolni, piti je treba veliko tekočine in se izogibati soncu, je dodal.

Inštitut za varovanje zdravja opozarja:

Nekateri ljudje so zdravstveno bolj ogroženi. Bodite posebej pozorni na znake prizadetosti pri dojenčkih in malih otrocih, starejših ljudeh, duševno prizadetih ter pri ljudeh s kroničnimi obolenji, predvsem pri srčnih bolnikih in ljudeh s povišanim krvnim pritiskom. Inštitut za varovanje zdravja

Na izredne vremenske razmere so občutljivi predvsem otroci do četrtega leta starosti, starejši od 65 let, kronično obolele osebe, ljudje z duševnimi motnjami, ljudje s prekomerno težo in ljudje, ki opravljajo delo na prostem. Visoke temperature lahko povzročijo številne težave, med njimi kožne izpuščaje, utrujenost, vročinske krče, motnje zavesti, vročinsko izčrpanost ali celo vročinsko kap. Še bolj ogroženi ste, če ste dehidrirani ali zaužijete preveč alkohola. Tako je potrebno na dan spiti vsaj dva litra tekočine, najbolje vode, izogibajte pa se pijač, ki vsebujejo kofein, alkohol in veliko sladkorja. Zelo hladne pijače lahko povzročijo želodčne krče.

Zadržujte se v zaprtih in ohlajenih prostorih. Če doma ali v službi nimate klimatskega hlajenja, pojdite v nakupovalni center ali knjižnico - tudi nekaj ur dnevno v ohlajenem prostoru koristi pri vzdrževanju normalne telesne temperature v vročini. Doma se lahko ohladite tudi s hladno prho ali hladno kopeljo. Nikoli ne puščajte nikogar v zaprtem, parkiranem vozilu.

Bodite pozorni na kakovost hrane, ki jo uživate. V vročini se hrana hitreje pokvari, zato obstaja večja nevarnost zastrupitev. Hrano shranjujte v hladilniku. Pozorni bodite predvsem na mesne izdelke ter izdelke, ki vsebujejo jajca ali mlečne beljakovine. Sadje in zelenjavo dobro umijte. Inštitut za varovanje zdravja

Oblačite se v lahka, ohlapna oblačila svetlejših barv. Zaščitite se pred soncem s sončnimi očali, pokrivalom za glavo in zaščitno kremo za sončenje s faktorjem 15 ali več. Fizične aktivnosti na prostem omejite na jutranje ali večerne ure, so na spletni strani zapisali na Inštitutu za varovanje zdravja.

Več o vremenski napovedi ...

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
13. 07. 2007 18.20
Meni prav paše biti na soncu, imam 110 kg in 170/90 prtiska pa se počutim zelo dobro.
goso
13. 07. 2007 16.28
V gozdu je zmeri za neki st hladnej, na severni strani še prej. Že ta star so noge namakal v vodi, četud sam u lavorju. Se pozna. V Mehiki majo ventilatorje, že odkar jih je človk iznašu, ker če je zrak pr mir je še bulj vroče. Sam ne se prehladit. U rudnku je pa pozim in polet vroče. Ne sekirat.
terzan.primoz@siol.net
13. 07. 2007 16.13
ha ha ha, no mene pa visoke temperature ne motijo preveč. Imam rad toplo vreme. Tole kar je bilo zadnje dni pa ni bilo podobno poletju. Mislim ne.... da morš sred poletja nosit dolge rokave....kriza. Drugač pa, kr naj bo toplo, je tisti čas ko more bit. glede hlajenja telesa v klimatiziranih prostorih....ne rabim dodatnega hlajenja - delam 8 ur na dan na 4 stopinjah C. Prav prijetno je. A ste mi kaj nevoščljivi???? he he he LP
DarthRevan
13. 07. 2007 14.49
Dnovak, jamram zato, ker bi mene v takih razmerah pobral infarkt. Že pri 35 stopinjah hitro postanem omotičen, tudi brez zavesti se mi je že zgodilo...pa se bom moral mal pazit...
flozo
13. 07. 2007 14.19
Am accuweather je čist ok. Pa ne govorite da ni. Če pa vam ni ok pa to zadržite za sebe. Jaz vedno gledam tam za Lendavo, pa se še v letu dni odkar spremljam niso zmotili niti za eno stopinjo, pa ne mi govorit...
DarthRevan
13. 07. 2007 14.19
Bo vroče...in če je vroče, se vsakdo ohladiti hoče :) Kriza. Slabo prenašam vročino...
MaFko
13. 07. 2007 13.23
heh :) hudooo :) važn da bo vroče =) končnooo enkrat bl vroče temperature!!!!!!!!!!!!!!!!1
peroLOL
13. 07. 2007 11.46
accuweather in podobne strani so bolj ko ne... kr neki...
polo19sdi
13. 07. 2007 11.17
accuweather je totalen kiks. Vem k sem ga pozimi gledal, so napovedovali kak minus bo, pa še do ledišča ni prišla temperatura. Tko, da najbolj kar v nebo gledat, pa bo najbolj ziher.
athlon64@email.si
13. 07. 2007 11.16
A bo zadost 8 perčkov na dan? Mislim, da ne!
predaI
13. 07. 2007 10.57
Js se ne bi nic zanasal na tisti Accuweather ;) Imam precej slabe izkusnje z njim. Ce bodo temperature okoli 32stC, bo ze veliko.
kresni?ka
13. 07. 2007 10.04
Mislim, da ne pretiravajo. Pojdi na www.accuweather.com, poišči evropo napiši mesto, pa boš dobil še večje temperature, kot pripovedujejo naši. Ta ameriška agencija se še ni zmotila niti za stopinjo. Na morju bo pa še bolj vroče za ponedeljek in torek napovedujejo 37 stopinj. Veliko piti, pa se zadrževati v klimatiziranih prostorih pa bo. Mi ko pa bomo na morju bomo pa v morčku. pa pa
predaI
13. 07. 2007 09.54
Mislim, da malo pretiravajo s temi temperaturami. ;)