Slovenija

Vroča vprašanja o BS

Ljubljana, 05. 03. 2007 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Premier Janša je odgovarjal na poslanska vprašanja o pokrajinski zakonodaji, BS in tretji razvojni osi.

Janez Janša je odgovarjal na poslanska vprašanja
Janez Janša je odgovarjal na poslanska vprašanja FOTO: POP TV
Premier Janez Janša je odgovarjal na poslanska vprašanja, ki so jih zastavili trije opozicijski in koalicijski poslanec. Darjo Lavtižar Bebler (LDS) je zanimalo Janševo stališče do govora italijanskega predsednika Giorga Napolitana, Bojana Kontiča (SD) sprejemanje pokrajinske zakonodaje, Bogdana Baroviča (SNS) pa projekt razvoja območja tretje razvojne osi. V imenu koalicijskih poslanskih skupin je Jože Tanko (SDS) premiera povprašal, kako ocenjuje delovanje Banke Slovenije pri prevzemu evra ter pri zagotavljanju zakonitosti delovanja monetarnega in fiskalnega sistema od leta 1990.

Tanko spraševal o Banki Sloveniji
Predvidoma v petek bo državni zbor glasoval o imenovanju Andreja Ranta - koalicija mu ni naklonjena - za guvernerja BS
Predvidoma v petek bo državni zbor glasoval o imenovanju Andreja Ranta - koalicija mu ni naklonjena - za guvernerja BS FOTO: POP TV

Epilog v državnem zboru bo ta teden dobila vroča polemika o novem guvernerju Banke Slovenije. Državni zbor bo namreč predvidoma v petek odločal o imenovanju Andreja Ranta, ki ne uživa podpore v vladni koaliciji, za guvernerja Banke. Zato je bilo med poslanskimi vprašanji zanimivo vprašanje koalicijskega poslanca Jožeta Tanka, ki je povezano z oceno Banke Slovenije pri zagotavljanju zakonitega delovanja bančnega sistema oziroma nadzora nad delovanjem bank. V javnosti so se namreč pojavili novi dokumenti o spornem delovanju podružnice Ljubljanske banke v Frankfurtu in njenega hčerinskega podjetja v Ljubljani.

Vodjo poslanske skupine vladajoče demokratske stranke je v zvezi s tem zanimala predvsem nepojasnjena afera, povezana z nezakonitim delovanjem podružnic ljubljanske banke LHB v Frankfurtu in njene podružnice v Ljubljani LHB Finance d.o.o. na Šubičevi 2.

"Gre za vprašanje zakonitosti delovanja podružnic nekaterih slovenskih bank v tujini, ki se pojavljajo predvsem v zadnjem času, sporadično so se tudi že prej. Vendar, kot vse kaže, nad poslovanjem teh podružnic kljub zelo jasnim zakonskim obvezam ni bilo ustreznega nadzora te institucije," je pred poslanci in poslankami dejal predsednik vlade.

Premier je sicer kot dobro ocenil sodelovanje z Banko Slovenije pri prevzemu evra. Čeprav v BS morda niso bili izkoriščeni vsi potenciali, je končni izid dober, je ocenil. Janša je sicer opozoril na nepopolna poročila, ki jih je banka v preteklosti posredovala državnemu zboru. Nepojasnjene stvari pa so ostale tudi v tem mandatu, je ocenil Janša in spomnil na banko SIB in vrsto propadlih hranilno-kreditnih služb, kjer BS ni opravila naloge zaščite varčevalcev. Sporna se mu zdi tudi zakonitost delovanja podružnic nekaterih bank v tujini, nad katerimi ni bilo ustreznega nadzora.

Pokrajinska zakonodaja se bo zavlekla

Glede pokrajinske zakonodaje, je predsednik vlade pojasnil, da se bo zavlekla zaradi širokega usklajevanja ter da bo vlada zakon, ki bo določil število pokrajin in njihova območja, pripravila hkrati s štirimi vsebinskimi zakoni. "Če bi bilo odvisno od vlade, bi te roke lahko tudi presegli," je dejal in dodal, da se je priprava zakonskega paketa zavlekla zaradi usklajevanja. Ker je opozicija zahtevala, da se zakon, ki bo določil število pokrajin ter njihove sedeže in območja, obravnava skupaj s štirimi vsebinskimi zakoni, trenutno potekajo še aktivnosti glede tega zakona, ki je v delovni verziji že pripravljen.

Načrtovana časovnica je sicer po Janševih besedah še vedno aktualna, saj bi bilo smiselno, da bi volitve v pokrajinske organe potekale hkrati z državnozborskimi leta 2008.

Govor Napolitana zadeva predsednika

Govor italijanskega predsednika je bil "naravnost šokanten", je poudarila Beblerjeva
Govor italijanskega predsednika je bil "naravnost šokanten", je poudarila Beblerjeva FOTO: POP TV

V zvezi z vsebino govora italijanskega predsednika Napolitana ob nedavnem praznovanju spomina na fojbe, ki je bila po mnenju Beblerjeve "naravnost šokantna", je Janša poudaril, da ni šlo za stališča, sklepe ali ukrepe, ki bi jih sprejela italijanska vlada. "Gre za stališča, ki so bila izražena v govoru predsednika sosednje države in jaz mislim, da je prav, da je na stališča neposredno odgovoril predsednik Slovenije," je pojasnil premier. To je po njegovem tista raven dialoga, ki mora v takšnih primerih potekati.

Ob tem je ocenil, da odkar Italija praznuje ta praznik, "je praktično vsako leto februarja to aktualna tema". Vlada se je sicer prvič, ko je to vprašanje postalo aktualno in medijsko zelo odmevno, odzvala že februarja leta 2005, je povedal Janša. "Predsednik Italije je te dogodke dokazljivo interpretiral enostransko," je še dejal Janša.

Še o tretji razvojni osi

V tem trenutku ni nobenega razloga za kakšno slabo voljo v zvezi s tretjo razvojno osjo. Janez Janša

V odgovoru na poslansko vprašanje o tretji razvojni osi je predsednik vlade zavrnil navedbo opozicijskega poslanca, da tretja razvojna os ni zapisana v resoluciji o nacionalnih razvojnih projektih. Za celoten projekt je po njegovih besedah namenjenih skoraj 1,5 milijarde evrov, od tega "največji posamični del" prav za tretjo razvojno os.

Ob tem je premier poudaril, da trenutno še ni bila izbrana nobena varianta poteka tretje razvojne osi, jasno je le, da gre za povezavo od avstrijske do hrvaške meje.

Tako Barovič kot Darja Lavtižar Bebler nista bila zadovoljna s pojasnili predsednika vlade, zato sta predlagala, da državni zbor na naslednji seji o obeh odgovorih opravi razpravo.

Kdo bo nasledil Kanglerja?

Poslanci in poslanke so se sicer ob začetku rednega februarskega zasedanja seznanil z odstopom poslanca SLS Franca Kanglerja. Zdaj že nekdanji poslanec se je za odstop odločil, ker je bil na jesenskih lokalnih volitvah izvoljen za mariborskega župana. S tem, ko so se poslanci in poslanke seznanili s Kanglerjevim odstopom, lahko steče tudi postopek za imenovanje njegovega naslednika.

Kangler je pred lokalnimi volitvami obljubil, da bo v primeru izvolitve za župana odstopil z mesta poslanca
Kangler je pred lokalnimi volitvami obljubil, da bo v primeru izvolitve za župana odstopil z mesta poslanca FOTO: Jani Dolinšek

Prvi na listi za njim je sedanji minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar, ki se ministrski funkciji ne namerava odpovedati. Za njim se je na volitvah uvrstil nekdanji prometni minister Anton Bergauer. Če funkcije ne bo sprejel, bi lahko mariborskega župana v državnem zboru zamenjal nekdanji župan Podčetrtka Marjan Drofenik.

Kangler je sicer v DZ opravljal funkcijo predsednika odbora za promet ter bil član komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje ter delegacije državnega zbora v parlamentarni skupščini zveze NATO.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zupancicevajama@email.si
26. 03. 2007 20.14
malasutra itak. o malasutra in njegovi komentarji nima smisla izgubljati besed. podn, podn in še enkrat podn. zdaleč najslabša komentarji do sedaj.
matej1111
26. 03. 2007 20.11
Hihi! Evo dva junaka, ki bosta spremenila svet! Hihi prav smešna sta! Kaj vaju lahko kličem Pat in Mat ali Mujo in Haso? Hihihih!
malasutra@gmail.com
06. 03. 2007 14.35
itak. o jj in njegovi vladi nima smisla izgubljati besed. podn, podn in še enkrat podn. zdaleč najslabša vlada do sedaj.
politik70
06. 03. 2007 12.34
To je reklama.Evropa nas hvali kako smo dobr evro sprejel Janša pa kosti odkopavat in gnojnico zlivat na Gasparija.Upam da bo Drnovšek še kakšnega bolj levega guvernerja predlagal.In pol se vlada pizdi na hanžka da nas črni pred ostalim svetom sama vlada pa isto dela.Kaj bojo stem dosegel?Vsak pameten finančnik iz evrope se jim bo smejal.Sami seb postavljajo poslanska vprašanja.Na vprašanja opozicije pa odgovarjajo tako da prodajajo meglo.Odgovor na afero puh grozijo z komisijo.Kera komisija je pa že kej odkrila?