Slovenija

Črna na Koroškem spet pod vodo: 'Ko nimaš več besed in si žalosten v dno duše'

Ljubljana, 28. 07. 2024 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.P., U.Z., S.B., STA
Komentarji
239

Popoldanske nevihte so od severozahoda države potovale prek Gorenjske, Koroške in Štajerske proti vzhodu in jugovzhodu. Močno neurje je med drugim zajelo Črno na Koroškem. Zalite so številne kleti, sprožilo se je več zemeljskih plazov, na terenu so gasilci. V Spodnjem Javorju je plaz zasul domačina, ki so ga rešili domači gasilci. Reševalci so ga odpeljali v slovenjgraško bolnišnico, njegovo življenje pa ni ogroženo. Vnovič je bila prizadeta tudi Logarska dolina. Zvečer je Slovenijo dosegla nova nevihtna fronta. Ta je iz Italije najprej zajela območje Julijskih Alp, Posočje in goriško regijo, nato pa se premaknila proti osrednji Sloveniji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Po vročem dnevu nevihte
    01:34
    Iz 24UR: Po vročem dnevu nevihte
  • Močno neurje zajelo Črno na Koroškem
    00:30
    Močno neurje zajelo Črno na Koroškem

Današnji dan je bil sončen in vroč, najvišje dnevne temperature so se gibale od 30 do 35 stopinj Celzija, a vremenoslovci so že včeraj napovedali, da bodo vročino prekinile nevihte.

In res. Okoli 15. ure je skupek neviht od severa zajel Gorenjsko in se začel pomikati proti osrednji Sloveniji. Nevihte so potovale od severozahoda države prek Gorenjske, Koroške in Štajerske proti vzhodu in jugovzhodu. 

Črna na Koroškem spet pod vodo

Med drugim je močno neurje zajelo Občino Črna na Koroškem in po besedah domačinov trajalo dobre pol ure. Posnetki na družbenih omrežjih kažejo poplavljene ulice. Gasilci, ki posredujejo na več lokacijah, imajo polne roke dela zaradi številnih zalitih kleti, sprožilo se je več zemeljskih plazov, poroča center za obveščanje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na terenu so gasilci prostovoljnih gasilskih društev Črna in Mežica.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Županja Črne Romana Lesjak je za Radio Slovenija povedala, da je tokrat težave povzročala predvsem voda iz kanalizacije, saj sistem ni prenesel velikih količin padavin. Po njeni oceni je padlo podobno veliko dežja kot pred skoraj natančno enim letom, ko je Črno in druge dele države prizadela katastrofalna ujma.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Škodo je neurje v Črni po besedah županje povzročilo na podobnih mestih kot v lanski ujmi. Zasulo je stanovanjske objekte, tudi novo kegljišče, ki je bilo tik pred odprtjem. Vpoklicali so vse razpoložljive stroje, aktivirali tudi delavce koncesionarja za urejanje reke Meže.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zvečer je Lesjakova objavila nekaj fotografij in jih opremila z napisom: "Ko nimaš več besed in si žalosten v dno duše." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gasilci izpod plazu rešili domačina

V Spodnjem Javorju je plaz zasul domačina, ki so ga rešili domači gasilci. Reševalci so ga odpeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec, njegovo življenje pa ni ogroženo. Brežino so pred kratkim sanirali, plaz pa je po predvidevanjih utrgalo zgoraj, poroča koroški radio Slovenj Gradec.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi na območju Mestne občine Slovenj Gradec in Občine Mislinja so bile popoldne zaradi močnega deževja zalite številne kleti in dvorišča. Podrto drevje je za dlje časa ustavilo promet na glavni cesti Slovenj Gradec-Mislinja, še kažejo podatki centra za obveščanje.

Spet prizadeta Logarska dolina

Vnovič, le po enem tednu, je bila na udaru vremenskega dogajanja tudi Logarska dolina. Tam je popoldansko neurje vnovič razdejalo območje pod priljubljeno turistično točko slap Rinka. Ujeti so bili tudi nekateri planinci, 17 jih je morala z Okrešlja reševati gorska reševalna služba. Tudi med temi ni bil nihče poškodovan, vsi so že v dolini.

O zalitih objektih, podrtih drevesih in odkritih strehah poročajo tudi iz nekaterih delov severovzhodne Slovenije. Tako so gasilci npr. morali posredovati v Mariboru in okolici, Slovenskih goricah, Slovenski Bistrici, Lovrencu na Pohorju in Oplotnici.

V Rakovcih (Sveti Tomaž) je ob silovitem nalivu padala tudi manjša toča.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Večerne nevihte potujejo proti Novi Gorici

Pozneje se je močnejša nevihtna celica, ki se je počasi pomikala proti jugovzhodu, razvila na Dolenjskem, zahodno od Novega mesta. Drug nevihtni sistem se je medtem pomikal preko Celjske kotline in Zasavja v smeri Posavja, poroča Meteoinfo. 

Uprava za zaščito in reševanje je po poročanju Radia Slovenija zabeležila vse skupaj skoraj 160 dogodkov na območju regijskih centrov Kranj, Celje, Maribor, Ljubljana, Ptuj ,Slovenj Gradec in Trbovlje. V dolini Kamniške Bistrice je spet odneslo cesto, zaradi plazu je zaprta cesta Litija-Zagorje.

Okoli 20. ure je ob meji z Italijo, zahodno od Tolmina, nastala močnejša nevihtna celica. Ta je iz Italije najprej zajela območje Julijskih Alp, Posočje in goriško regijo ter se zdaj premika proti osrednji Sloveniji. Radarske meritve kažejo na močne nalive in veliko verjetnost pojava toče, svarijo na Arso. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najmočnejši sunek vetra na Trojanah

Agencija RS za okolje je sicer danes za večino Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo pred nevihtami, opozarjala je tudi pred točo. 

Po pisanju portala Meteoinfo je ponekod na Koroškem na podlagi podatkov s samodejnih vremenskih postaj padlo skoraj 100 litrov dežja na kvadratni meter. Blaž Šter z Agencije RS za okolje je medtem na družbenem omrežju X objavil, da je na Uršlji gori samo v 20 minutah padlo 59 litrov padavin na kvadratni meter. To je po njegovi oceni blizu slovenskega rekorda, ki je s postaje na Lisci. Tam je 19. maja 2009 v 15 minutah padlo 57 litrov dežja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najmočnejši sunek vetra so zabeležili na postaji na Trojanah, kar 115 km/h.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Za Primorsko, kjer je zvečer zapihala zmerna burja, pa velja oranžno opozorilo zaradi nevarnosti velike požarne ogroženosti naravnega okolja.

Oranžno vremensko opozorilo
Oranžno vremensko opozorilo FOTO: Arso

V ponedeljek bo na severu še nekaj spremenljive oblačnosti s kakšno ploho. Drugod bo po večini sončno. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem burja, ki bo postopno slabela. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 19, na Primorskem okoli 22, najvišje dnevne od 25 do 29, na Primorskem okoli 32 stopinj Celzija.

V torek in sredo bo pretežno jasno ter postopno spet bolj vroče.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (239)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
31. 07. 2024 16.09
+1
Ptička mi je prišepnila da se od zanjega obiska še ni opomogel. Nekaj časa bo na koroško pošiljal podrejene. Tista s hišo je bila res hudo dobro naštudirana poteza. V kaj so ga napehali je pogruntal že naslednji dan. Peeeeečeeee
Smuuki
31. 07. 2024 08.47
+2
Sej se pride tavbi slikat da pomiri čustva. Tokrat se bo on bolj poglobil v situacijo. Zdaj ko je motilni moment zmanjšan vas bo morda celo slišal. Če se zmoti primakne svojih pet evrov. Trenutno nima stroškov za nakit in cunje.😀😀😀😀😀
zdravapamet1
30. 07. 2024 19.34
+2
Črna na Koroškem bo spet priredila partizansko proslavo, kot lani.... potem pa bo....
Smuuki
31. 07. 2024 16.06
+2
March
29. 07. 2024 13.06
+1
Lepe pozdrave iz Velenja, vam pošiljajo bratje iz suhih stanovanj...
Iqos
28. 07. 2024 21.59
+2
Vse pozidat,tlakovat ,asfaltirat,zabetonirat, pa novodobni projektanti načrte delat za okoljsko nepoznano načrtovanje...
printer
28. 07. 2024 21.59
+7
Tine sporoča, da Holob in Natasa vsem posiljata lepe pozdrave iz vecerje v Parizu. Jutri je nov dan. Lahko noc ovcke naivne, vam želi Gabrov Tine iz Lj in vsa leva smetana
Groucho Marx
28. 07. 2024 21.57
+9
Kako da ni bilo nič sram kuštravega pokvarjenca kitit se s tujim perjem???
traparija
28. 07. 2024 21.56
+5
važn da rdeča ideologija živi dalje, in da je narod poneumljen do te mere da edini v evropi voli rdečo ideologijo. koga briga če zasuje tistih par vasi. bodite ponosni da ste lahko žrtve rdeče ideologije.
Smuuki
31. 07. 2024 08.48
+1
E.Nigma
28. 07. 2024 21.53
+6
Golob je baje že obljubil, da bo tudi letos dal novo obljubo. Torej ne moremo reči, da nič ne dela.
Monster_cat
28. 07. 2024 21.51
+3
Mocnejsa nevihtna celica se zmerom potuje prot NG???....kekci
traparija
28. 07. 2024 21.58
+5
rdeča nevihtna celica kroži po sloveniji že 85 let, in v imenu komunistične ideologije načrtno ruši napredek in blaginjo pred sabo, ter spravlja malega človeka v obup in nesrečo.
medusa
28. 07. 2024 21.49
+8
Vladni hudici pa v Parizu na demonskem druzenju z demoni EU...
enajstdvanajst1
28. 07. 2024 21.46
+5
golob vedel da bo spet poplavilo in ćaka še vsaj dve poplavi do drugega leta da bo saniranje...
bbb27
28. 07. 2024 21.45
+6
Vlada naredila več za vse druge kot za svoje... In ve enem letu nic od obljub za poplavljena obmocja
Kozorog123
28. 07. 2024 21.44
+4
Tudi mene se dotaknejo te poplave, pesek vsepovsod... In vem, da država v enem letu ni kaj prida postorila, da se to več ne ponovi... Ampak ali so tudi domačini kaj sami postorili, da omilijo zadevo in da se več ne ponovi s prostovolnim delom... Mi smo pred leti v kranju z lastnimi sredstvi okoli "potočka" naredili škarfo predvsem pa poglobili njegovo strugo in to delamo vsako leto med delavno akcijo s svojimi sredstvi... Nekaj je težiti državnim službam in nekaj je še poskrbeti vsaj malo sam...
traparija
28. 07. 2024 21.43
+4
sam da ni janša, pa če smo zadnji sekret evrope.
Trilem
28. 07. 2024 21.42
-3
Tako je Golob je kriv za slabo vreme! Ko je bil na oblasti Janša, je vsaj dan sijalo sonce!
proofreader
28. 07. 2024 21.41
+7
Golob se v Parizu zabava z mladimi športnicami.
traparija
28. 07. 2024 21.42
+7
proofreader
28. 07. 2024 21.40
+7
Pod prejšnjo vlado je bila novinarska sindikalistov, hčerka županje Črne zelo aktivna in med epidemijo napadala vlado. Sedaj pa je nenavadno tiho?
Rdečimesečnik
28. 07. 2024 21.40
+2
Bravo svoboda
_Heisenberg_
28. 07. 2024 21.42
-6
Nisem levicar...a kaj je Golob kriv za vreme? 🤔
Petarda10
28. 07. 2024 21.37
+10
Bravo vlada, glavno da gre golob na prireditev za hiso ene od druzin, ko pa nima nic s tem, kaj ste volili sramota zalostno kaj morajo ljudje trpeti zarad teh nesposobnezev