Slovenija

'Vrnitev Rezmanovega mandata je znanstvena fantastika'

Ljubljana, 26. 10. 2009 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Desusa Erjavec pravi, da ne posega v Rezmanovo pravico, da glasuje po svoji vesti. Po njegovi oceni je stranka še vedno enotna, izbira Gjerkeša pa je bila prava, meni Erjavec.

S predlogom izključitve poslanca Vilija Rezmana "ne posegam v njegovo ustavno pravico, da lahko glasuje po svoji vesti, ampak gre zato, da je v času postopka neustrezno komentiral odločitev stranke", je danes po posvetu vrha Desusa povedal predsednik stranke Karl Erjavec. To, da bi Rezman vrnil tudi mandat, pa je označil za znanstveno fantastiko.

Erjavec je ocenil, da je stranka še vedno enotna in da je bila izbira ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrika Gjerkeša prava. Pričakuje, da bosta izključitev Rezmana v sredo podprla tudi izvršni odbor in svet stranke. "Menimo, da je to v skladu z duhom stranke in tudi v skladu z zahtevami članov stranke," je poudaril.

Erjavec pravi, da ne posega v Rezmanove ustavne pravice.
Erjavec pravi, da ne posega v Rezmanove ustavne pravice. FOTO: Dare Čekeliš

Kot je spomnil, je Rezman oporekal sklepom stranke, zlasti kadrovski komisiji in izvršnemu odboru, ki sta po besedah predsednika stranke dala polno podporo kandidatu Gjerkešu, ki je bil nato tudi v državnem zboru izvoljen "s prepričljivo večino".

Vnovič je poudaril, da se na terenu člani stranke razburjajo zaradi neustreznih izjav Rezmana. Člani po Erjavčevih besedah menijo, da postopanje poslanca ni bilo moralno in v skladu z usmeritvami stranke. Poleg tega je v javnosti zaradi njegovih izjav nastal občutek, da je stranka razklana, kar pa je Erjavec danes zavrnil.

Današnjega posveta se je sicer udeležil tudi vodja poslanske skupine Franc Žnidaršič. Erjavec je o njem po sestanku povedal, da ni imel občutka, da bi se s predlogom strinjal. Na vprašanje, ali bi lahko predlog naletel na nestrinjanje v poslanski skupini, pa je predsednik stranke odvrnil, da bo poslanska skupina o tem demokratično odločala. "Pričakujem, da se bo s tem strinjalo najmanj pet poslancev," je dejal in pojasnil, da se je na to temo z njimi pogovarjal že prejšnji teden.

Vili Rezman
Vili Rezman FOTO: POP TV

Predsednik Desusa sicer ne pričakuje, da se bo Rezman sploh odrekel članstvu v poslanski skupini. To, da bi vrnil mandat, pa je ocenil kot znanstveno fantastiko. Poudaril pa je, da če bi bilo kaj higiene, bi bilo primerno, da se odreče tudi mandatu v državnem zboru, "glede na to, da mu je zelo težko uresničevati usmeritve in sklepe stranke Desus".

Glede nasprotovanja Žnidaršiča pa je Erjavec še pojasnil, da "v demokraciji vedno odloča večina in tudi znotraj stranke velja to pravilo". Od vodje poslanske skupine zato pričakuje, da bo spoštoval demokratične odločitve, tudi tiste, ki bodo sprejete pri organih stranke in v poslanski skupini.

Izvršni odbor in svet stranke bosta o predlogu Erjavca razpravljala v sredo. Še pred tem pa bosta v torek zasedala tudi statutarna pravna komisija Desus in nadzorni odbor stranke, ki bosta preverila, kako je potekal postopek kandidiranja ministra Gjerkeša, je še pojasnil Karl Erjavec.

Franc Žnidaršič
Franc Žnidaršič FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine Desus Franc Žnidaršič je o današnjem posvetu povedal, da je vodstvu stranke predlagal, naj "trikrat razmisli, preden bi izvršnemu odboru ali svetu stranke predlagalo kakršno koli izključitev Vilija Rezmana". Kot je poudaril, je to formalno pravno nemogoče uresničiti in "bi bilo to bolj sramota za stranko kot pa rezultat, ki ga hočejo doseči".

Postopka izključitve po njegovem mnenju ni mogoče izpeljati, ker ni nikjer zapisan kot možen. To je po besedah Žnidaršiča iluzija tistih, ki želijo Rezmana zaradi tega, ker je uporabil ustavno pravico do lastnega premisleka in odločitve, sedaj kaznovati, je še pripomnil vodja poslanske skupine Desus.

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
27. 10. 2009 08.20
Lahko ga izključi iz stranke, pa še to je vprašanje, ne more pa mu vzeti mandata, ki so mu ga dali volilci, ha, ha. V zgodovini državnega zbora je že veliko poslancev zamenjalo stranke oziroma so do volitev počakali kot "neodvisni". Najbolj smešmna sta bila Ciril Pucko in tista bivša jelinčičeva priležnica, ki sta kar naenkrat postala levaka!
resslovenka
27. 10. 2009 08.13
Pa smo spet tam. Pri osebnih obračunavanjih, ki naj bi bili v demokraciji že zdavnaj zgodovina. Drugače misleči, govoreči, prepričani, nezaželeni, ki se jih je treba znebiti in jih deskriditirati, sploh povsod metati polena pod noge, kjer je to mogoče. Tako deluje naša družba. Kaj smo pravzaprav in kje živimo. G. Erjavec razočarali ste me. Diktatorejv ne potrebujemo, ne danes in ne tukaj.
NoExit
26. 10. 2009 21.29
Ah ta naš Kahel je pa hes phavi kehlc !!
Buena Vita
26. 10. 2009 20.57
Buena Vita
26. 10. 2009 20.56
ALIHAHTOHČEK PIKAM ,PIKAM,PIKAM VEM TO,IN ŠE BOLJ BOM
Buena Vita
26. 10. 2009 20.55
KAJ GOVORITE SEJ IMAMO 1000€ PENZIJA
aligatorcek
26. 10. 2009 19.38
Daj zapri že pajtlerca, ker si kot nadležna muha...
SherlockH
26. 10. 2009 19.31
Sem popolnoma prepričan, da si hitel obkroževati tisti listek, ki je bil diametralno nasprotni razvojni poti te deželice Kranjske klobase.
Buena Vita
26. 10. 2009 19.30
NI DENARJA,NIMAJO KAJ KRAST,SAMO NA EVROPSKI DENAR SEDAJ TA RDEČI ALUDIRAJO, NO,EVROPICA,DEJ,DEJ BODI RADODARNA,NISO DOVOLJ PPPPOKRADLI,DEJ ŠE TI MALO PŠRILOŽI-KKKKKKKAKŠNIH PAR MILIJARD JE ZA TEBE LJUBA EVROPICA DROBIŽEK,ZA NAS KI SE POTAPLJAMO PA REŠILNA SLAMICA,NO ,SAMO PAR MILIJARDIC BO ZADOSTOVALO,MAR NE KAHELJČEK
Tonček Balonček
26. 10. 2009 19.20
Ampak an obrambosolvju, od koder izvirajo naši najeminetnejši liderji, so s eučili pa prav to, za prakso so hodili v Jajce in Kumrovec, še angelkščine jih niso naučili na tsiti Doalnčevi FSPN, pa so očitno sposobni voditi celo Evropo, nekateri pa pol slovenskega gospodartsva. rezultai so tu!
manco-capac
26. 10. 2009 19.19
Tako kot g. Pahor, gre tudi g. Erjavec po poteh, ki sta jih pri kadrovanju utrla gg. Jelinčič in Janša - stranka, to sem jaz!
SherlockH
26. 10. 2009 19.07
T.B Zadeva aludira širše, tudi na tebe. Veš, nekateri svoje znanje nismo pridobili tam, kjer je bil potreben in tudi zadosten pogoj, poznavanje praznikov JLA. Poznam meritokracijo, ter sistem konkurence, sory.
justime
26. 10. 2009 18.59
ta ehjavec je samo za v risanko pa nikamor drugam!!!!!!!
Tonček Balonček
26. 10. 2009 18.04
Sherlock, a se ti sploh zavedaš, da so vsi tvoji subjekti oboževanja tudi kumrovški pubeci? Povej mi enega, ki ni, pa ne gre jza bivšega fajmoštra ali tretjerednika in je star več kot 45 let! Izvoli!
Braveheart
26. 10. 2009 17.43
Rezman in predvsem Žnidaršič sta oba zato, da se ponovno vzpostavi partijski režim in sedaj sta glasna zato, da izgleda, kot da sta poštena, ker je to imenovanje res sporno, vendar se je v tem mandatu zgodilo že veliko tudi odmevnejših spornih imenovanj, pa sta se oba strinjala, ker so bili ostali čisto pravi tovariši.
Bogdan Binter
26. 10. 2009 16.32
Franc žnidaršič in Vili Rezman sta večkrat dokazala, da sta v Erjavčevi stranki špiclja levih strank. Oba naj odideta in se ne vračata, saj delata v stranki vedno samo zgago.
kocevar2008
26. 10. 2009 15.51
Franc Žnidaršič...bi bil že čas da se upokojiš ne pa da jemlješ vsaj eno delavno mesto....plačo pa za 10
petdan
26. 10. 2009 15.24
Če hoče stranka Desus preživeti, potem se mora čimprej ločiti od Erjaca.
tamiflu
26. 10. 2009 14.42
karl, kako da nisi bil tako pogumen in zavrnil nakup patrij
SherlockH
26. 10. 2009 14.41
Pamet se da dokaj hitro "izmeriti." Vsa omenjena jara gospoda, naj navede svoje izkušnje na področju stroke, ter javnega vklučevanja -te- njihove stroke v cikle gospodarskega razvoja s pozitivnim doprinosom. Meni te njihove titule pomenijo ravno toliko, kot kakšnemu otroku znamka lizike. Potrebno je vedeti, da vso to kvazi elito resnični strokovnajki strokovno "zdesetkajo" na število, ki ni merljivo z obilčajnimi enotami. Tam kjer smo, smo ravno zaradi kumrovških pobcev, ki se -po njihovo-spoznajo na vse.