Slovenija

Vrnitev dostojanstva delavcem

Ljubljana, 12. 02. 2010 15.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ZSSS so nad dvigom minimalnih plač navdušeni. Najrevnejšim bo deloma povrnil dostojanstvo, pozitivne vplive pa bo imel tudi na gospodarstvo, je prepričan Semolič.

Dvig minimalne plače je rezultat lanskih demonstracij ter stavk in uporov po slovenskih podjetjih, je prepričan Semolič.
Dvig minimalne plače je rezultat lanskih demonstracij ter stavk in uporov po slovenskih podjetjih, je prepričan Semolič. FOTO: Dare Čekeliš

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so zelo zadovoljni s sprejemom zakona o minimalni plači. Poudarjajo, da je to rezultat lanskih demonstracij ter stavk in uporov po slovenskih podjetjih. Dvig minimalnih plač bo pozitivno vplival na kupno moč najrevnejših in posledično tudi na gospodarstvo, so prepričani.

Dušan Semolič meni, da bo dvig minimalne plače pomagal tudi gospodarstvu.
Dušan Semolič meni, da bo dvig minimalne plače pomagal tudi gospodarstvu. FOTO: Miro Majcen

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je izpostavil tudi dejstvo, da na glasovanju v državnem zboru ni bil nihče proti sprejetju zakona. Meni, da so v vladi in državnem zboru ugotovili, kaj bi se lahko zgodilo, če bi se sedanje razmere nadaljevale, a da to še ni jasno vsem delodajalcem.

Višja minimalna plača bo, poleg tega da bo pozitivno vplivala na gospodarstvo, povzročila, da bodo morali delodajalci ponuditi nova delovna mesta z višjo dodano vrednostjo, meni Semolič. Dvig minimalne plače pa po njegovem mnenju pomeni tudi delno povrnitev dostojanstva najrevnejšim.

Sekretar ZSSS Milan Utroša pa je izpostavil, da so bila predvidevanja nasprotnikov zakona glede števila izgubljenih mest zelo različna. Obenem je pozval Urad za makroekonomske analize in razvoj, da javno predstavi podatke in metode, ki so bili podlaga za raziskavo o tem, koliko ljudi bo zaradi novega zakona izgubilo delo.

Zakon o minimalni plači, ki ga je v četrtek sprejel DZ, predvideva zvišanje minimalne plače na 734,15 evra bruto oz. 562 evrov neto. Podjetja, kjer bi takojšen dvig povzročil velike težave in odpuščanja, se lahko s predstavniki delojemalcev dogovorijo za postopen dvig minimalne plače na raven minimalnih življenjskih stroškov v obdobju dveh let.

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawboy
23. 02. 2010 11.42
Se ne strinjam da bi si delodajalci kar kupovali sebi luksuzne stvari če jim kaj denarja ostane, obvezno bi ga moral vložiti v rezervni sklad in to zaradi tega, ker ni rečeno da bo imel skozi dobiček. Ste se pa vprašali kaj bo pa takrat ko tega denarja ne bo, ker bi ga delodajalec porabil za svoje osebne interese in potrebe, delavci ne bi nikoli prišli do svojih plač in ostalih stvari. In to se že dogaja, ker ni nobene kontrole nad njimi, da do takšnih zlorab in nepravilnosti ne bi več prihajalo. V kazenskem zakoniku vse piše kaj je kaznivo dejanje, imamo zakon o gospodarskih družbah, zakon o delovnih razmerjih, zakon o finančnem poslovanju podjetij, obligacijski zakonik, pa nič od tega ne deluje učinkoviti in uspešno. Imamo tudi Ustavo pa ne deluje tako kot bi morala.
robba
13. 02. 2010 12.01
SkratBolfenk 12.02.2010, 19:06 -4 Po podatkih AJPES prejema minimalno plačo nekaj manj kot 17.000 oseb ali 2,7 odstotka vseh zaposlenih. Pa še malo ekonomije.............. evo, zaradi takih imamo plače kot jih imamo, kolk so pa precenjene službe ali plače raznih ..., da ne bom koga žalil, vse tistih, ki pobirajo denar iz proračuna, konča neki faks, še mal študira podiplomsko, ker itak ima čas, in evo, avtomatično mu pripada plača, izobrazbi primerna. pa je ta izobrazba primerljiva z nekom, ki dela v industriji?ki ni dovolj, da samo pride v službo, ima izobrazbo, in že dobi polačo.... npr. zakaj mora imet osnovno šolska učiteljica, ki uči do petega razreda, visoko izobrazbo? in po tvojem, a ima delavec, ki sestavlja avte v toyoti, na japonskem, grozno višji izobrazbo, kot delavec v novem mestu.samo, na kitajskem in v indiji preživiš s 50 euri, pr nas pa ne, ker mi imamo evropske cene, oz. kot si sam povedal, naročuješ prek spleta, kjer so cene 25 posto nižje, v evropi, sam elektrike, komunale, šolstva, kruha...,ne moreš kupovat prek spleta, ja.., če približno razumeš. pa naj ti povem še to, en moj prijatelj dela v sosednji državi, isto razdaljo imava do del. mesta, sam on ima 15 let manj delavne dobe, in dve stopnji nižjo izobrazbo,on dela v neki firmi, ki ni svetovno poznana, jaz delam v naši družbi, katera je kao višjega ranga, 95 posto izvozi v razviti svet, in on ima še enkrat višjo plačo in 7 dni več dopusta,pa ne dela nočnih, ali kaki železarni, da ne bo pomote. zato ne me farbat kako smo lahko konkurenčni. ne maram semoliča, ampak si kdaj vprašal, kolk ima plačo, hribar-milič, meh, pavček...
robba
13. 02. 2010 11.34
BogdanP 13.02.2010, 09:31 -1 Po podatkih AJPES prejema minimalno plačo nekaj manj kot 17.000 oseb ali 2,7 odstotka vseh zaposlenih. Vsi z osnovnosolsko izobrazbo al pa se manj sedaj si odkril toplo vodo, a ima čistilka v parlamentu enako plačo, kot jo ima čistilka v eni gospodarski družbi. ti povem da ne, in kaka je razlika med njuno izobrazbo. in a moreš primerjat položaj in plačo človeka v javni upravi in neki gospodarski družbi, s tem da ima v družbi izobrazbo npr. strojništva, univ. dipl. ing, ali v javni upravi, ki ima naziv npr. univ. dipl. ing prometa, organizacije dela, al kaj podobnga...,
aloalo
13. 02. 2010 09.31
Po podatkih AJPES prejema minimalno plačo nekaj manj kot 17.000 oseb ali 2,7 odstotka vseh zaposlenih. Vsi z osnovnosolsko izobrazbo al pa se manj
Goky
13. 02. 2010 00.51
Ne vem zakaj se dalavci morajo boriti za tisto kar so zaslužili? Država bi morala imeti nadzor nad dobičkom delodajalca in stem uravnavat delavcem plače. V obratnem primeru delodajalec zelo bogati delavec pa ostane revež. Kapitalize ne pomeni to, da lahko delavca gospodar - delodajalec izkorišča. Vendar pri nas nekateri tako mislijo. Naprimer delodajalec si kupi jahto za plače pa nima. V tem treba gledati pravno državo. Mi pa tega ne vidimo iščemo pravo pri spolno zlorabljenih pasjih osebkov. Dokler bo tako bo delavec vedno izkoriščan. Zato bi morala poskrbeti država. Demokracija gor al dol plačaj delavca potem pa kupi jahto, če ti kaj ostane.
oldboy
12. 02. 2010 22.33
Kako so v ZSSS zadovoljni z dvigom minimalne plače na 562 eur neto če se zahteva minimalno 600 eur neto???
korl1967
12. 02. 2010 22.24
pa saj za taka podjetja katera ne morejo dati delavcu dostojne plače za preživetje je že čas da "crknejo"..............................
Epi
12. 02. 2010 21.41
Kako dostojanstvo, dejte no mir, to je malžanje s prezirom - se more raja zobe polomit, da gospoda končno zviša za 100 EUR plačo, zdej bojo mogli bit pa zadovoljni in hvaležni. Fuj.
Tonček Balonček
12. 02. 2010 20.45
Ni mi ajsno, kako je lahko pred drugo vojno, še v Kraljevini Jugoslaviji, lahko živela enka petčlanska družina z eno plačo, moževo, takrat je bilo v službah izredno malo žensk. Pri moji materi, katere oče je bil državni uradnik nižje-srednejga ranga, mati gospodinjila, vsi trije otroci so pa študirali na ljubljanski univerzi, nihče nid elal preko študentskega servisa, nobenih bonov za prehrano ni bilo in nobene brezplačne prehrane na gimnazijah, vs eknjige je bilo treba kupiti in Karitas ni dla nič! ! Danes bi bilo to nemogoče!!! Kje je naptredek te famozne demokracije in svobode, tehnike in produktivnosti? Je vsega kriv komunizem od leta 45 do obdobja vladavine Janeza I.?
Froc
12. 02. 2010 19.44
Kaj tri rabi povečanje plače, če pa se poveča cena osnovnim življenjskim potrebam (bencin, elektrika, komunala...). Vlada pa je spet zaslužila (večji prispevkie). Dve muhi na en mah, ljudje pa naj živijo naprej - haloooo.
periot
12. 02. 2010 19.38
Kakšno dostojanstvo to je že zdavnaj umrlo
un.capitano
12. 02. 2010 19.30
no kaj sem vam včer napisal ..... prva taka plača bo izplačana aprila in ne marca !!!! DDDDDDD...
TV-MindControl
12. 02. 2010 19.06
treba bo protestirat dokler nebo minimalec 1500€
Slo Hokej
12. 02. 2010 19.06
Po podatkih AJPES prejema minimalno plačo nekaj manj kot 17.000 oseb ali 2,7 odstotka vseh zaposlenih. Pa še malo ekonomije.............. Preveč domačih "navadnih delavcev" precenjuje svojo vrednost. Tako kot danes kupujem vse kar se da po internetu (hvala bogu za net in članstvo v EU), kjer ugotavljam, da je pri nas vsa roba najmanj za 25 - 30 % dražja, in uživam prednosti enotnega trga EU, tako SMO VSI, ne samo "navadni delavci", a vključno z njimi, danes prisiljeni konkurirati vsem 400 mio prebivalcev EU, in še več, celotnemu članstvu WTO. In tu pridejo v igro Kitajci, Indijci... To male the long story short, vsi poklici, katerih delo se lahko izvaja v Kitajski in drugje SO IZUMRLI POKLICI ! So že mrtvi, ker jih nihče več v EU ne potrebuje, kjlub temu, da jih naše šolstvo še kar proizvaja. Štos je torej v prilagoditvi. Če zgubiš službo v LTH, odpri pekarno. Kruh se ne bo nikoli uvažal iz Kitajske, so torej poklici ki z globalizacijo niso ogroženi in odgovornost vsakega je, da tu prešteje. Ne pa da si natakne idiotsko rdečo čepico, plastični pončo in žvižga po cestah kot zadnji kekec. Pa še nekaj o zaposlitvah za določen čas: Če dobro pomislimo, le zakaj naj bi bil že zaposleni zaščiten pred konkurenco nezaposlenega ? Ni popolnoma nobenega razumnega in opravičljivega razloga. Razen, da ima Semolič že 30 let isto službo...
gizadlinka
12. 02. 2010 18.41
Zveza svobodnih sindikatov se bori za iste pravice, kot pred 50 leti, dajte delavcem krompir in kislo zelje, pa še to na obroke.
alterego
12. 02. 2010 18.14
recimo da so v ZSSS zmerno zadovoljni, navdušeni ravno niso
LomilkaSrc
12. 02. 2010 17.59
smešno. dvignili minimalko. zgodilo se je najslabše. sedaj bodo vsi imeli izgovor za dvig stroškov in posledično višje cene. lepa banana.
Slovenc07
12. 02. 2010 17.58
semolič utihni ni ti uspelo izborit niti 600€ neto.
galiot
12. 02. 2010 17.45
Vsi vemo da 562evrov ni noben denar ,pa toliko sestankov,polemiziranja okrog tega.Ve se tudi dobro nagrajen delavec,dobro opravljeno delo.Na žalost je v naši državi delavec smatran kot nekaj,kar sicer mora biti,ko ga je pa treba plačat je pa predrag.Pred volitvami je pa zlata vreden,da da svoj glas,takoj drugi dan pa pozabljen.To je moto naše politike.O sindikatih imam pa tudi svoje mnenje,rezultati kakršni so že kar nekaj let,bi bili cenejše če se ukinejo.
zahod.west
12. 02. 2010 17.21
spomnite se njegov nasmeh.........čez nekaj mesecev.