Slovenija

Vrisk naj odstopi

Ljubljana, 24. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat kmetov Slovenije je pozval predsednika kmetijsko gozdarske zbornice, da odstopi s svojega položaja.

Predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice Peter Vrisk
Predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice Peter Vrisk FOTO: POP TV

Podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije Peter Kranvogel je na današnji novinarski konferenci pozval predsednika kmetijsko gozdarske zbornice Petra Vriska, da odstopi s svojega položaja.

Kljub javnemu poudarjanju dobrega sodelovanja med kmetijsko zbornico, kmetijskim ministrstvom in agencijo za kmetijske trge je bilo namreč letos več kot 40.000 nepopolnih zbirnih vlog, obenem pa so nekateri kmetijski svetovalci zaradi nepoznavanja ukrepov kmetijske politike kmete na svojem območju oškodovali v skupni vrednosti za deset in več milijonov tolarjev.

"Poleg tega kmetijski svetovalci, ki svetujejo kmetom in so za to plačani od države in kmetov, niso dajali popolnih informacij," je pojasnil predsednik sindikata kmetov Marjan Gorenc.

"Vrisku sem v torek poslal še en poziv k skupnemu sodelovanju, da se dogovorimo, kako bomo nastopili pred državo in Brusljem. Glede na to, da smo v tržni ekonomiji ter da bomo v tem težkem času kmetje le stežka preživeli nepovezani upam, da bo do te realizacije prišlo," je še dodal Gorenc.

Niso vedeli, da morajo narediti križec

Primer za to so mlečne premije, pri katerih nekateri svetovalci niso vedeli, da je treba v zbirni vlogi na za to določenem mestu narediti križec in s tem označiti, da kmet zahteva mlečno premijo. "Če tega ni, to pomeni, da kmet ne zahteva mlečne premije," je povedal Gorenc.

Pompozno najavljena kampanja je neslavno propadla

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Marjan Gorenc
Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Marjan Gorenc FOTO: POP TV

"Letošnja kampanja za zbiranje zbirnih vlog je bila pompozno najavljena kot nekaj novega, nekaj boljšega," je poudaril drugi podpredsednik sindikata kmetov Roman Žveglič. Za ta namen je kmetijska zbornica nakupila nove računalnike. "Zgodilo pa se je ravno nasprotno - da je od dobrih 60.000 vlog skoraj 50.000 nepopolnih," je povedal Žveglič. Kmetje so zato ob denar, zaradi česar tudi razmišljajo o skupni tožbi zoper kmetijsko zbornico oziroma kmetijsko svetovalno službo.

Vrisk: Sem odgovoren, vendar bo to treba še preučiti

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Marjan Gorenc
Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Marjan Gorenc FOTO: POP TV

"Zavedam se, da kot predsednik te zbornice ne morem reči, da nisem odgovoren tudi za delo nekega svetovalca nekje na terenu," na obtožbe odgovarja predsednik Kmetijsko gozdarske zbirnice (KGZS) Peter Vrisk. "Težko pa rečem, da je to zadeva, ki bi zahtevala moj odstop, saj je treba v celoti preučiti in oceniti, kje je odgovornost največja."

Kot je pojasnil direktor zbornice Miran Naglič, je hkrati z oddajo subvencijskih vlog letos potekalo tudi usklajevanje rabe kmetijskih zemljišč. "Ker je kataster v Sloveniji slab, neažuren in ne odraža dejanskega stanja parcel v naravi, je moralo ministrstvo za kmetijstvo izpeljati postopek uskladitve podatkov dejanske rabe s stanjem v katastru pod prisilo Evropske komisije."

Pri tem so si pomagali s fotografijami iz zraka, kjer pa ti posnetki niso bili natančni, pa naj bi veljali podatki iz katastra, ki so jih podali kmetje v svojih vlogah. Zaradi slabega stanja katastra je bilo teh sprememb zelo veliko, na agenciji pa zaradi tega zahtevajo ponovno potrditev vlagateljev, da to, kar so zapisali v zbirni vlogi, res drži.

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je že pozvala na dopolnitev približno 35.000 vlog, na zbornici pa jih v tem tednu pričakujejo še 10.000.