Slovenija

Vrhovno sodišče: Znižanje božičnice zaradi bolezni je neutemeljeno

Ljubljana, 04. 10. 2024 15.41 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vrhovno sodišče je v delovnem sporu prvič vsebinsko odločalo o vprašanju plačila za poslovno uspešnost oziroma božičnice, pri tem pa presodilo, da znižanje plačila za poslovno uspešnost zaradi odsotnosti z dela zaradi bolezni ni bilo utemeljeno.

Kot so danes sporočili z vrhovnega sodišča, so odločali o zadevi, v kateri je tožnica od nekdanjega delodajalca zahtevala razliko plačila za poslovno uspešnost za leti 2020 in 2021. Delodajalec pri tovrstnih izplačilih ni upošteval obdobij, ko je bila tožnica odsotna z dela zaradi bolezni, tako da ji je izplačal zmanjšane zneske poslovne uspešnosti, in sicer ob upoštevanju obdobja njene bolniške odsotnosti v posameznem letu. Slednje je izhajalo tudi iz kriterijev za plačilo poslovne uspešnosti v podjetniški kolektivni pogodbi.

Vrhovno sodišče je v tem primeru med drugim opozorilo na posebno naravo plačila za poslovno uspešnost kot ene od zakonskih možnosti nagrajevanja delavcev. V nasprotju z delovno uspešnostjo, ki se določa glede na gospodarnost, kakovost in obseg opravljenega dela, za katerega je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi, je plačilo za poslovno uspešnost vezano na uspešnost poslovanja družbe kot celote. Slednja je sicer odvisna od številnih drugih dejavnikov, ne le od kakovosti ali celo zgolj obsega opravljenega dela delavcev.

"Plačilo iz naslova poslovne uspešnosti tako predstavlja sistem kolektivnega nagrajevanja praviloma vseh delavcev pri delodajalcu, in ne individualnega prispevka delavca k uspešnosti poslovanja družbe," so zapisali na sodišču. V tej luči so presodili, da znižanje plačila iz naslova poslovne uspešnosti zaradi odsotnosti z dela zaradi bolezni ni bilo utemeljeno.

Božičnica
Božičnica FOTO: Shutterstock

Čeprav zakon o delovnih razmerjih delodajalcu ne nalaga niti obveznosti plačila za poslovno uspešnost niti minimalnega zneska tega plačila, je sodišče poudarilo, da delodajalca zavezuje prepoved diskriminacije iz tega zakona. V skladu z zakonsko določbo mora delodajalec pri plačilu za poslovno uspešnost delavcem zagotoviti enako obravnavo ne glede na osebne okoliščine, med katere sodi tudi zdravstveno stanje delavca.

"Ni nedopustno, da se pri določitvi kriterijev za priznanje in višino plačila za poslovno uspešnost upošteva število dni prisotnosti na delu, vendar pa uporaba tega kriterija ne sme biti diskriminatorna," so poudarili na sodišču.

V obravnavanem primeru so bili po navedbah sodišča izpolnjeni vsi trije pogoji za ugotovitev diskriminacije: "Tožnica je bila pri odmeri plačila za poslovno uspešnost obravnavana manj ugodno, razlog za to je bil povezan z osebno okoliščino na njeni strani, to je z njenim zdravstvenim stanjem, pri tem pa so bili tožnica in delavci, ki so prejeli višje plačilo za poslovno uspešnost, v primerljivi situaciji."

Lobnik: Odločitev pomembna in prelomna

Na to problematiko je večkrat opozoril tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik, ki je tako danes pozdravil odločitev vrhovnega sodišča. "Tudi vrhovni sodniki so poudarili, da odsotnost z dela zaradi katere izmed osebnih okoliščin zaposlenih, kot so zdravstveno stanje, invalidnost, nosečnost in starševstvo, ne sme biti razlog za to, da bi zaposleni prejeli nižjo božičnico," je med drugim zapisal.

Odločitev je po njegovih navedbah izjemno pomembna in prelomna. "Vsem sodiščem, inšpektoratu in zagovorniku daje jasno sodno prakso, jasna navodila, kako odločati v podobnih primerih. Podjetjem pa, kako ravnati, ko se odločijo dobiček deliti z delavci," je dejal.

Zagovornik je to argumentacijo uporabil tudi v drugih primerih ugotavljanja diskriminacije pri izplačilu božičnice. Doslej jo je ugotovil v 17 zadevah, v obravnavi jih ima še osem. Medtem je na upravnem sodišču v obravnavi pet primerov, v katerih tožniki nasprotujejo njegovim odločbam glede diskriminacije pri izplačilu božičnice, je navedel.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Divjecesnje
04. 10. 2024 17.10
+1
Tipicna slovenija, hvala bogu da ne zivim vec v slo
Anion6anion
04. 10. 2024 17.07
-1
Pa še. Če je nekdo odsoten ga morajo ostali nadomeščati , ampak za povečan obseg dela, delodajalec običajno ne nagradi delavce , ki odsotnega , nadomeščajo . Odreče pa nagrado odsotnemu. Torej je v tem.primeru delodajalec še v plusu. Če je pa delavec odsoten več kot 30 dni pa delodajalec sploh nima več stroškov ker jim refundira placo ZZZS.
apage
04. 10. 2024 17.06
-1
Od kdaj je pa božičnica obvezna? Rajše odstranite davčno lestvico na gor za regres pol bodite pa glasni. Janša ali te maram ali ne prosim pridi nazaj...
Anion6anion
04. 10. 2024 17.10
+1
Ni obvezna , je pa stvar kolektive pogodbe.
Anion6anion
04. 10. 2024 17.04
+1
Delovna uspešnost je kriterij na katerega vplivas kot posameznik. Poslovna uspešnost pa je odraz uspešnega poslovanja podjetja , ki ni rezultat le morebitnega enoletnega obdobja ampak daljšega obdobja, v katerem vsi prispevajo svoj delež.
Balki36
04. 10. 2024 17.04
-1
Bozicnica ni obvezna....delodajalec lahko ima cisto svoje kriterije kdo jo dobi in kolk....v vecini firm bolniska vpliva na bozicnico....v zs seveda....pa to
devlon
04. 10. 2024 17.01
+1
Si sodniki res zasluzijo še višje plače, ko tako modro odlocajo
Dragica Cegler
04. 10. 2024 17.00
+1
Sodišče, leglo lenuhov ,podpira lenuhe.Ha ,ha.Celo leto na bolniški in dobi nagrado za uspešnost,pa se dopust mu ostane.Res bravo sodniki Kobo zmanjkalo,tudi za vas ne bo
Uporabnik1921539
04. 10. 2024 17.00
+0
menim,da je razsodbe nepravicna.Ce te ni,pac nisi prisoeval k dobrim rezultatom.Kaksna krivica za vse,ki so delali!
KamGremo
04. 10. 2024 16.52
+0
Najboljsa cvetka je da ti v primeru bolniske .. lahko tudi eno leto se vedno pripada dopust.... tud kobsi celo leto na porodniski ti pripada dopust.... pa nagrajujemo delavce kok let delovne dobe imajo in ne kok naredijo, ceprav je mlad delovec praviloma bolj produktiven.... v javni upravi se malo pituhnes in imas vsako leto boljso placo....
Bratje Slovani
04. 10. 2024 16.32
+7
S čim se to sodišče ukvarja!???
daiči
04. 10. 2024 16.29
+6
kva ji pa ni jasn babnci. ce nis na siht nc ne prispevas h dodan vrednost. pa vec jh izkorisca polnisko, kokr pa da so u resnic bovni
Anion6anion
04. 10. 2024 17.12
+2
Upam da ostaneš zdrav. Ker ko boš zbolel boš videl kako je. Pa je nižja plača manjši problem
Neat
04. 10. 2024 17.22
razumi če lahko
04. 10. 2024 16.27
+7
Ta solidarnost nima meja in očitno bomo delo razvrednotili tako , da nihče več ne bo delal nič ! Denarja je toliko koliko se ga pridela in seveda je tisti ,ki je več bil prisoten na delu tudi več prispeval deliti je pa potrebno enako ! Če je nekdo na bolniški celo leto ga pripada tako delovna uspešnost kot tudi regres pa še dopust mu v celoti ostane , ki ga bo koristil takoj ko se vrne na delo tako starega kot novega potem pa da odpoved in gre iskat novo žrtev , če je to normalno in v skladu z kakršnim koli zakonom potem se nam ne piše nič dobrega !!
Bombardirc1
04. 10. 2024 16.41
-2
Svečkarske laži in nakladanje. Delovna uspešnost mu ne pripada, cel dopust pa tudi ne. Ampak tega kot socialc seveda ne moreš vedeti....
razumi če lahko
04. 10. 2024 16.50
+3
Bombardirc - mogoče si ti socialc jaz sigurno nisem ampak , če bi pa ti prebral članek , bi ugotovil ,da prav to piše v članku neglede na odsotnost se plača uspešnost pa še marsikaj drugega malo se pozanimaj preden se šopiriš !
KamGremo
04. 10. 2024 16.54
+4
KamGremo
04. 10. 2024 16.55
+2
jurist
04. 10. 2024 16.27
+6
meni osebno ni povsem jasno, zakaj tako tolmačenje. poslovno uspešnost gradijo tisti, ki delajo. no, lahko jo tudi kdo s tem, da ni prisoten in so ostali veseli, da je tako :) ne razumem pa, kaj ima porodniška s poslovno uspešnostjo...