Slovenija

Vprašanje v presojo ustavnosti

Ljubljana, 07. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

DZ je odločil, da bo ustavno sodišče presojalo o skladnosti referendumskega vprašanja glede obratovalnega časa prodajaln z ustavo. Vprašanje bi namreč lahko bilo v nasprotju z ustavnim načelom o svobodi gospodarske dejavnosti, ki je lahko omejena le z javno koristjo.

Zakonodajno-pravna služba je po presoji referendumskega vprašanja DZ opozorila na vsebino referendumskega vprašanja. Ureditev, kot izhaja iz referendumskega vprašanja, bi utegnila biti v določenih primerih ustavno vprašljiva. Gre za ustavno zagotovljeno svobodo gospodarske pobude, ki pa se ne sme izvajati v nasprotju z javno koristjo. Pravna služba DZ meni, da razlogi za dovolitev obratovanja na navedeno število nedelj v letu niso jasni, niti ni jasen javni interes, ki bi bil podlaga za takšno ureditev. Omenjena rešitev bi tako po njihovem mnenju lahko predstavljala neutemeljen oz. nesorazmeren poseg v ustavno pravico svobodne gospodarske pobude.

Vodja zakonodajno-pravne službe DZ Tina Bitenc Pengov članom Odbora DZ za gospodarstvo danes pojasnila, da se v gospodarsko pobudo sicer lahko poseže, vendar le pod določenimi pogoji, ki pa jih sindikat kot predlagatelj, v tem primeru ni opredelil. Sindikatu namreč ni uspelo dokazati, da je svoboda gospodarske pobude v nasprotju z javno koristjo. Sedanja ureditev tudi ne omejuje socialnih pravic in pravic do počitka zaposlenih. "Ob tem, da imamo urejen sistem odmorov in počitkov v zakonu o delovnem razmerju, je referendum ustavno sporen," je povedala Bitenc Pengovova.

Referendumsko vprašanje predvideva, da omejitev odprtja ob nedeljah ne velja le za lekarne, prodajalne v bolnišnicah, hotelih in transportnih terminalih ter za bencinske servise s prodajno površino, omejeno na 80 kvadratnih metrov. Po mnenju zakonodajno-pravne službe se v tem primeru glede na tako zaprt sistem lokacij pojavi tudi vprašanje enakopravnosti gospodarskih subjektov.