Slovenija

Vprašanje Tenetiš rešeno do konca leta?

Ljubljana/Kranj, 04. 12. 2007 16.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Podobnik je med pogovorom s kranjskim županom Pernetom izrazil upanje, da bo vprašanje Tenetiš rešeno do konca leta.

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je na današnjem pogovoru s predstavniki kranjske mestne občine zagotovil, da je edini razlog, zakaj odločitve glede nadaljnjega obratovanja deponije Tenetiše še vedno ni, proceduralne narave. Podobnik, ki se je s kranjskim županom Damijanom Pernetom pogovarjal tudi o vprašanju regijskega centra za ravnanje z odpadki, upa, da bo vprašanje podaljšanja okoljevarstvenega dovoljenja deponiji Tenetiše rešeno do konca tega leta.

Podobnik upa, da bo vprašanje Tenetiš rešeno do konca leta
Podobnik upa, da bo vprašanje Tenetiš rešeno do konca leta FOTO: Dare Čekeliš


Kot je po končanem sestanku pojasnil minister, je izdaja dovoljenja formalni pogoj, da lahko Komunala Kranj znova odvaža odpadke na deponijo Tenetiše, ki je zaprta od 31. oktobra. "Zaradi postopkovnih razlogov, o katerih smo govorili danes, Agencija RS za okolje (ARSO) o tem še ni dokončno odločila," je dejal minister in dodal, da se ARSO ukvarja s pritožbami krajanov, ki želijo biti stranka v postopku.

Zakonodaja, ki ji mora slediti ARSO, je vezana na okoljsko problematiko in na splošni upravni postopek, kar pa ne ovira le sprejema odločitve v primeru deponije Tenetiše, ampak tudi v različnih drugih primerih. ARSO mora odločati tako, da bo njegova odločitev, tudi v primeru pritožbe na sodišče, zdržala, je pojasnil minister in dodal, da če bo potrebno, bodo spremenili tudi zakon, da se bo ta postopek rešil.

Perne je bil po zaključku sestanka optimističen, saj je dobil zagotovila, da bodo o vprašanju deponije Tenetiše odločali izključno strokovni razlogi in nikakršni politični interesi ali pritiski. "Z odgovorom ministrstva smo zadovoljni, hkrati pa želimo, da se zadeve pravno rešijo," je poudaril Perne, ki upa, da bo dejansko vprašanje dovoljenja zaključeno ta mesec, saj status quo položaj otežuje delovanje občine.

Problem komunikacije

Podobnik je na sestanku posebej izpostavil problem komunikacije s krajani, ki živijo v bližini odlagališča. "Vsaka taka lokacija je v velikih težavah, če ni korektnega dogovora med upravljavci, lastniki in krajani. Zato je bil naš skupni dogovor, da bomo v bližnjih dneh vzpostavili mediacijo med vsemi vpletenimi stranmi, med mestno občino Kranj, Komunalo Kranj in civilno iniciativo, saj bomo tako odprli možnost za najboljšo rešitev," je povedal Podobnik, ki je dodal, da krajanom ni več potrebno stražiti pred deponijo. Komunala Kranj je namreč zagotovila, da brez okoljevarstvenega dovoljenja ne bo vozila odpadkov na deponijo.

Kranjski župan Perne je bil po sestanku optimističen
Kranjski župan Perne je bil po sestanku optimističen FOTO: B.T.


"Glede centra za ravnanje z odpadki smo si bili z ministrom enotni, da gre za reševanje skupnega gorenjskega problema," je povedal Perne. Ministru je zagotovil, da so na občini že začeli s pridobivanjem potrebnih dokumentov in da bodo ustanovili posebno komisijo, ki bo bedela nad vsemi postopki, vanjo pa bodo vključeni tudi predstavniki civilne iniciative in ministrstva. Minister pa še vedno želi, da bi v prihodnjem letu dobili rešitev za Gorenjsko, s katero bi dobili evropska sredstva za sanacijo deponij in za ureditev regijskega centra.

Podobnik je ob tem zavrnil namige, da naj bi ministrstvo preferiralo eno izmed predvidenih lokacij za center. "Ko sem dobil vse podatke, sem se res nagibal h Kovorju, kjer sem videl najboljšo lokacijo, vendar je bil tam problem lokalnega partnerstva, saj ni bilo zgrajenega zaupanja z ljudmi, ki živijo v bližini centra," je pojasnil minister, ki se je danes tudi zahvalil Kovorjanom in tržiški občini za solidarnost s Kranjem.

Perneta so po sestanku prevevali pozitivni občutki. Z ministrstvom se je namreč dogovoril tudi za nadaljnje pogovore. "Občutek smo imeli, da ministrstvo podpira, da se stvari rešujejo in da gredo v pravi smeri," je dodal.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sdrago@siol.net
04. 12. 2007 22.07
Ko želimo stvar zamegliti, se poslužimo besedne zveze tega leta, saj to praviloma velja vsako leto. Če pa bi Podobnik bil bolj prepričan v resnico, bi povedal letnico. A mu ni za zameriti, saj se je podobno izkazal tudi s Strojani...
sdrago@siol.net
04. 12. 2007 22.03
Po izkušnjah s Strojani je gotovo pod vprašajem letnica. Tega leta namreč pravimo vsako leto, medtem, ko se letnica vsako leto spremeni.