Tujina

Volitve z enim samim kandidatom?

Kabul, 31. 10. 2009 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kandidat za afganistanskega predsednika Abdulah Abdulah grozi, da se ne bo udeležil drugega kroga volitev. V tem primeru bo imel Hamid Karzaj, ki trenutno vodi državo, zelo lahko delo.

Kandidata v drugem krogu predsedniških volitev v Afganistanu, Abdulah Abdulah in Hamid Karzaj.
Kandidata v drugem krogu predsedniških volitev v Afganistanu, Abdulah Abdulah in Hamid Karzaj. FOTO: Reuters

Kandidat za afganistanskega predsednika Abdulah Abdulah bo bojkotiral drugi krog volitev, če sedanji predsednik Hamid Karzaj do izteka današnjega dne ne bo ugodil njegovim zahtevam za odpravo nepravilnosti na volitvah, so sporočili iz Abdulahovega volilnega štaba. Svojo odločitev bo sporočil v nedeljo. "Ne bomo sodelovali na predsedniških volitvah, ki bodo netransparentne in nepoštene," je povedal član njegovega volilnega štaba Ahmad Bezad.

Drugi krog predsedniških volitev v Afganistanu bo čez teden dni.
Drugi krog predsedniških volitev v Afganistanu bo čez teden dni. FOTO: Reuters
V drugem krogu predsedniških volitev, ki bodo 7. novembra, sta kandidata samo Karzaj in Abdulah.

Abdulah je v ponedeljek zahteval odstavitev vodje afganistanske neodvisne volilne komisije Azizulaha Ludina, kar pa je Karzaj zavrnil. Volilno komisijo je imenoval Karzaj in za njenega voditelja postavil svojega nekdanjega svetovalca Ludina. Ta je v preteklosti že bil tarča kritik organizacij za človekove pravice, ker naj bi deloval pristransko v korist Karzaja.

Na sporočilo Abdulaha o morebitnem bojkotu drugega kroga volitev se je že odzvala ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton. Na vprašanje, ali bi drugi krog volitev, v katerem bi v primeru bojkota Abdulaha sodeloval le en kandidat, vodil do legitimne vlade, je Clintonova odgovorila, da takšni primeri "niso neprecedenčni" in da se zgodijo tudi v ZDA in drugih državah.

"To vidimo tudi v lastni državi, ko se eden od kandidatov odloči, da iz kakršnih koli razlogov ne bo nadaljeval boja. Mislim, da to ni povezano z legitimnostjo volitev," je dejala Clintonova, ki napovedi Abdulaha ni želela komentirati. "Ne bom komentirala tega, kar bi lahko storil eden od kandidatov. To je osebna odločitev, ki bi jo lahko sprejel ali tudi ne," je dejala.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.