Slovenija

Vojaški helikopter iz rečne struge dvignil v poplavah uničen avtomobil

Ljubljana, 15. 08. 2023 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Čeprav si je marsikdo po 11 dneh neutrudnega dela danes le vzel dan premora za počitek, številne ekipe na terenu še vedno vztrajno sanirajo uničenje po poplavah. Na več lokacijah so prisotne tudi ekipe mednarodne pomoči. Helikopterske posadke slovenske, španske, srbske in nemške vojske tako združeno nadaljujejo s prevozom tovora ter sodelujejo pri čiščenju rečnih strug. Slovenska vojska je z uporabniki na spletu delila posnetek helikopterja, ki iz reke dviguje uničen avtomobil.

"Ob odpravi posledic obsežnih poplav se je znova izkazal pomen mednarodne vojaške solidarnosti in partnerskega sodelovanja," so ob dnevu solidarnosti, ki je potekal  ponedeljek, zapisali v Slovenski vojski ter se zahvalili zaveznikom in partnerjem za vso pomoč.

Helikopterske posadke Slovenije, Španije, Srbije in Nemčije so se tako tudi danes družno podale na teren, kjer nadaljujejo s prevozom tovora ter sodelujejo pri čiščenju rečnih strug. Slovenska vojska je ob tem na spletu delila posnetek helikopterja, ki je iz reke potegnil uničen avtomobil.

Sloveniji je sicer na pomoč priskočilo več držav. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje smo preko mehanizma EU na področju civilne zaščite dobili 30 bagrov. Ti so k nam prišli iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Ukrajine, Bosne in Hercegovine, Francije, Nemčije in Slovaške. Večino težke mehanizacije uporabljajo na območju Zgornje Savinjske doline.

Pomoč v obliki mostov je zagotovilo pet držav s skupno 11 mostovi, in sicer Hrvaška, Češka, Italija, Nemčija in Poljska. Tu pa je tudi tuja pomoč v obliki petih enot letalske pomoči ter pomoč v obliki vojaških enot in materialno-tehničnih sredstev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Če se boste peljali skozi Slovenijo, boste ob njenih cestah lahko videli številna sporočila, ki izražajo hvaležnost. Domačini so jih posvetili tudi prvim posredovalcem iz tujine, ki so nesebično priskočili na pomoč državi med nedavnimi poplavami," pa je Civilna zaščita in humanitarna pomoč EU zapisala na spletu ob deljenih fotografijah iz Slovenije.

Mednarodna pomoč ob poplavah
Mednarodna pomoč ob poplavah FOTO: URSZR

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirchy
15. 08. 2023 19.54
+1
Šel pomagat v eno podjetje na štajersko, res žalostno za videti. Ljudje gostoljubni in prijazni. Direktor starejši možak, nič kaj prijazen, verjetno vidi samo denar, ki ga izgublja... Me je pa zmotila slaba organizacija. Če se že najde toliko ljudi za pomagat, bi bilo prav, da se s strani podjetja organizira pravilen postopek čiščenja. Veliko se jih hodi pa tudi samo naslanjat, da se slikajo za družbene medije. Mediji napihujete, tako kot ste napihovali s covidom in UK vojno. Ne pretiravat. Da ljudje so bogi, pomagat je treba... ni pa pol Slovenije zalite. Pomoč prihaja s cele evrope, zanima me kdo bo obogatel blna ta račun. Ne verjamem, da bo prišel denar v prave roke.... Pozabljeni... Litija, Brežiče in Lj Sneberje.. njih nihče ne omenja
celjan2
16. 08. 2023 08.50
-3
Tudi sam sem v ponedeljek prišel z avtobusom iz Celja. Organizacija s strani CZ bi lahko bila boljša. Še posebej ker bi se dosedaj že lahko kaj naučili 10 dni po katastrofi. Ampak ko vidiš kdo vodi to v določenih mestih??
Dragica Cegler
15. 08. 2023 17.57
-7
Ah,dajte no ,zdaj bo pa že novica za naslovnico ,če bo nekdo pobral nekje eno škatlo.Dajte se novinarji malo umirit.
Perrun
15. 08. 2023 16.58
+9
OK, tole pa res ne vem če je za novico :). Mal se že pretirava. Ja hudo je bilo, vsi zdaj pomagamo (eni niti ne rabijo tega obešat na veliki zvon), ampak ja življenje gre naprej
XVXC
15. 08. 2023 16.50
+12
Dost mam. Folk srečno !!! ZAVAROVALNICE PO UJMI...10. 000 in en izgovor, da niste imeli zavarovano. Kot 10 000 in en aneks pri gradbenih podjetjih, to je Slovenija sami lopovi ni da ni !!! Podražili so ker je inflacija, podražili so, ker so se podražili avtomobili, podražili so, ker so se podražile ličarske storitve in podražili bodo sedaj, ker baje bodo ogromni odškodninski zahtevki. 20 let pa niso izplačali nič, pa nič pocenili !!! Sedaj bodo ljudje videli, kaj so to zavarovalnice. Z razlogom, gre za najbolj koristoljubna mafijska združenja. Na vse načine Vas bojo probal pretentat in žal edini način, da kaj dosežeš je preko odvetnika !!! Sicer pa se že javljajo ljudje kako imajo zavarovano, pa ne bodo nič dobili, ali pa toliko, da ne bo pokrilo praktično nič od stroškov. Tako je to zavarovalnica, ko pride sklepat obljublja vse bajno, samo da plačaš in da plačaš čimveč, ko je treba pa kaj izplačat pa najdejo milijon izgovorov zakaj ne bi oz. ne bodo. Sramota !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Lani sem zagrozil z odvetnikom. Obrnila je ploščo agentka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
plafon64
16. 08. 2023 21.43
+1
Zavarovalnice mora malo pravosodje pretrest, saj samo nateg.... ljudi. Dokler se nič ne zgodi so tiho. Samo analizirajo in si izmišljajo nove in nove poteze za krajo. Novinarji raziščite in prikažite kaj zavarovalnice pokasirajo in kaj dajo ven. Za take zadeve bi moralo biti neko državno jamstvo (fond od davka za nepremičnine, ko bo, ali pa celo del komunalnega prispevka po občinah). Zavarovalnica gradi svoje premoženje na ANALITSKIH SLUŽBAH, ki ugotavljajo kako čim več dobiti in čim manj dati. Pa vse zavijejo v celofan na katerem je drobni tisk, ki nam krade naše prihranke....... FUJ IN FEJ.
Certos
15. 08. 2023 16.17
-4
Sedaj vemo kam naj gredo nove vojaške nabave, ne v oklpenike ampak helikopterje in inžinirsko opremo.
XVXC
15. 08. 2023 15.57
+17
Rečne struge. Spet, spet, spet in spet, ko gre za SLOVENCE sama FEHTARIJA. FUJ pa taka država !!! Gledam prelomnjene mostove v Domžalah, pa pismo a je sploh kaj železa notri, nobene armature ni videti, ali pa sem jest čuden, nekdo je spet fajn pokasiral, pa še prijatlu za hišo materijal zvozu, zato pa odnaša mostove. Tole bi bilo potrebno raziskati in v kolikor ni narejeno po projektni dokumentaciji bi moral nekdo na hladno. Sramota !!! Ravno danes sem gledal posnetke Škofje Loke, staro mestno jedro, ki ga seka Selška Sora, je tik ob reki povzdignjeno in zgrajeno na visokih temeljih in zidovih ... in zdaj mi je končno jasno zakaj. To "obzidje" ni bilo namenjeno bitki s sovražnikom, ampak zaščiti pred vodo !!! Zidovi, temelji, so visoki več metrov. Na drugi strani, Puštal, kjer se je Poljanska Sora razlivala v močvirje, tega so nato "izsušili", pa je poplavilo in zalilo vse hiše, ki so bile zgrajene tam v zadnjih 100 letih. Z razlogom nekoč tam niso zidali. Groza !!!
prašek
15. 08. 2023 16.07
+10
Si šel kaj pomagat ali samo čakaš na LOTO ????
bik730
15. 08. 2023 17.33
+10
si mogoče preveril statistiko kdaj so bili te mostovi narejeni??? Ne razumem koga bi ti obsodil.... Jugoslavijo...