Slovenija

Šef Sove bdel nad 9 in 11 let starima otrokoma: 'Ne naslavljajte naju s pravimi imeni'

Ljubljana, 16. 09. 2024 18.33 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Razkritih je bilo nekaj novih podrobnosti iz življenja ruskih vohunov, ki so ju ujeli v Sloveniji in sta bila del izmenjave med Zahodom in Rusijo. Med drugim, da je Joško Kadivnik, šef slovenske obveščevalne službe, v času, ko sta bila zaprta, osebno spremljal dobro počutje njunih otrok, da bi zagotovil, da bi ju to čim manj prizadelo. A šoka, kot pravijo tisti, ki poznajo dinamiko, ki se vzpostavi v takšnih družinah, ni mogoče povsem ublažiti.

Ruska vohuna iz Slovenije vstopata na letalo za Moskvo
Ruska vohuna iz Slovenije vstopata na letalo za Moskvo FOTO: Profimedia

V Sloveniji sta bila znana kot Ludwig Gisch in Maria Mayer Muñoz iz Argentine. Njuna otroka sta se rodila v tej latinskoameriški državi in sta bila vzgajana kot špansko govoreča katolika. V resnici sta bila ruska obveščevalca Artjom Dulcev in Anna Dulceva. In prejšnji mesec sta z Bombardierjevim letalom odletela na svobodo v okviru epske izmenjave zapornikov med Zahodom in Rusijo.

Nedolžni žrtvi primera sta seveda otroka, WSJ pa zdaj razkriva, da so se slovenske oblasti zelo potrudile, da bi ju zaščitile pred dogajanjem.

Otrokoma, sinu, 9-letnemu Danielu in hčerki, 11-letni Sophie, namreč zakonca nikoli nista povedala ničesar o njunem poslanstvu ali resnični identiteti. Toda 5. decembra 2022, tik po tem, ko sta otroke odpeljala v šolo, sta bila aretirana, otroke pa so namestili v rejniško družino. 

Slovenske oblasti so otrokoma povedale le, da imajo njihovi starši težave s slovenskimi dokumenti za bivanje in bodo morali nekaj časa preživeti v policijskem pridržanju. 

V času, ko sta bila zaprta, so bili dovoljeni video klici z očetom in mamo, ki sta bila sicer v ločenih celicah, a sta lahko pomagala pri šolskih nalogah.

 Enkrat na teden je sledil obisk, kjer so v španščini klepetali o šoli in o tem, kaj so počeli s prijatelji. 

Od rejniške družine in sošolcev sta se otroka naučila skoraj tekoče slovenščine. 

Potem pa je prišel dan izmenjave, ko je skrivnost morala priti na dan. 

"Ne naslavljajte naju z najinimi pravimi imeni," sta Artjom in Anna prosila slovenske spremljevalce, medtem ko sta si otroka ogledovala pilotsko kabino. 

Ko sta se vrnila iz pilotske kabine, sta se pogovarjala z moškim, ki je nadzoroval njuno oskrbo v času, ko sta starša leto in pol preživela za zapahi. Seveda nista vedela, da gre za vodjo slovenske obveščevalne agencije, ki je ZDA pomagala ujeti in izmenjati starše. 

Na krovu je bil tudi pripadnik CIE, ki je s seboj prinesel steklenico viskija, ki jo je nameraval spiti skupaj s Slovenci, ko bo izmenjava zaključena. 

Ko se je letalo spuščalo proti mestu izmenjave v Ankari, pa je bilo torej jasno, da je za starše nastopil trenutek, ko bo potrebna resna razprava o kulturnem šoku, ki čaka družino v Moskvi."Pravi pekel jih je šele čakal ob vrnitvi," je dejal nekdo od prisotnih. 

Med peturnim letom je Anna otrokoma naposled v španščini le pojasnila, da so bili vključeni v tajno misijo za Rusijo. 

Dekle se je odzvalo čustveno, deček naj bi bil ob novici bolj miren in pozitiven. 

Putin je na letališču pričakal izmenjane vohune in zapornike
Putin je na letališču pričakal izmenjane vohune in zapornike FOTO: AP

WSJ poudarja, da ruski predsednik Vladimir Putin ogromen pomen pripisuje delu nezakonitih vohunov, ki delujejo brez diplomatske imunitete. Desetletja se je namreč trudil, da bi obnovil prestiž tajnega programa, ki sega sovjetske čase, ko so delovali vrhunski vohuni, ki jih je kasneje proslavil celo filmski svet. 

V prvem televizijskem intervjuju leta 1991 je takrat še bodoči predsednik priznal, da je bil v KGB-ju, nato pa ponovil zadnji prizor najbolj znanega sovjetskega vohunskega filma o spečem agentu Stierlitzu. Film "Sedemnajst trenutkov pomladi" je utrdil idejo, da so komunisti imeli skrivno orožje: nevidno vojsko spečih agentov, vključenih v elitne kroge in navadno družbo, ki so pomagali Moskvi zmagati žen v drugi svetovni vojni in krasti tehnologija za atomsko bombo. "Ne more se vsak odpovedati svojemu trenutnemu življenju, svojim ljubljenim, sorodnikom in zapustiti državo za mnogo let ter posvetiti svoje življenje služenju domovini. To lahko storijo le izbrani," je takrat ocenil. 

Na zaupnih srečanjih s Centralno obveščevalno agencijo so Putinovi šefi vohunov poveličevali podvige ilegalcev iz sovjetskega obdobja, kot da so bili njihovi uspehi nedavni ali pomembni, poroča WSJ, in navaja, da so višji častniki Cie, ki so nekoč delali v Moskvi, povedali, da so v zadnjih letih videli malo dokazov, da program daje rezultate, ki bi upravičili velike naložbe.

Ustvariti družino okoli spečega agenta pač ni enostavno. Etične težave so tako globoke, da zahodne obveščevalne službe redkokdaj gredo po tej poti.

Od ljudi, ki pri tem sodelujejo, se namreč zahteva, da tudi po desetletja živijo mreži laži. Praviloma se ne poročijo iz ljubezni, ampak jim partnerja izbere pristojni direktorat. Lahko jim je naročeno, da zapeljejo tarčo. Otroci odraščajo kot del naroda, iz katerega so lahko v hipu izgnani, njihova identiteta in prijateljstva razbita. 

Še Vladimir Kriučkov, nekdanji vodja KGB-ja, je v spominih iz leta 1996 priznal, da družine ilegalcev pogosto trpijo ne samo zaradi generacijskega prepada, ampak situacija rodi nepopravljivo sovraštvo.

Putinova prikrita obnova nezakonitega programa je postala jasna leta 2008 z aretacijo Hermana Simma, vodje varnosti estonskega obrambnega ministrstva, ki je postal glavni ruski vohun znotraj Severnoatlantske zveze. Simmov je trdil, da je portugalski državljan Antonio de Jesus Amurett Graf, v resnici pa je bil ruski tajni agent po imenu Sergej Jakovljev.

Pred vsakim srečanjem je poslal številčno kodo iz javne telefonske govorilnice. Koda je bila kombinacija njegove identifikacijske številke 242 in številke 55, kar je pomenilo, da se dogovorjeni sestanek lahko zgodi. Simmu je bilo naročeno, naj vnese številko 77, če pride do težave, poroča WSJ. 

Potem je leta 2010 je Zvezni preiskovalni urad aretiral 10 ruskih ilegalcev, ki so živeli v ZDA, po tajnem desetletnem nadzornem programu, imenovanem Operacija Zgodbe o duhovih. Agenti FBI so prisluškovali domovom vohunov, jim sledili po vsej državi in nazadnje vdrli v njihovo skrivno komunikacijsko mrežo.

Toda takratna ameriška administracija s predsednikom Barackom Obamo na čelu, ki si je prizadevala za otoplitev odnosov z Rusijo, je omalovaževala pomen akcije, vse skupaj so označili za sovjetske ostanke – in ne za dokaz ponovne oživitve ilegalnega programa. 

Dva izmed vohunov, Andrej Bezrukov in Elena Vavilova, sta ukradla identiteto mrtvih Kanadčanov, Donalda Heathfielda in Tracey Lee Ann Foley. Imela sta tudi mladoletna otroka Alexa in Tima, ki sta bila rojena v Kanadi. Brata sta šele na letalu za Moskvo izvedela, da sta Rusa s priimkom Vavilov. V Rusiji nista ostala dolgo. Tim se je preselil v Azijo, Alex pa je bil pravno bitko, da je dobil kanadsko državljanstvo. O svojih starših je dejal, da je to, da ne smeta vstopiti v državo, kazen za vse, kar sta storila. "Toda, zakaj bi moral jaz trpeti?"

V primeru zakoncev Dultsev je po trditvah ameriških in evropskih obveščevalnih uradnikov Putin pozorno spremljal njuno delo, ko sta veliko potovala po EU. Artem je ustanovil IT podjetje, ki je prodajalo imena domen in gostovanje v oblaku. Anna je odprla umetniško galerijo, ki jo je pokrivala, ko je potovala na razstave po Evropi in diskretno prenašala denar.

Ko so prispeli na letališče Vnukovo, je Putin Sophie uščipnil za lice, ko je strmela predse."Buenas Noches," je rekel predsednik. "Vsi boste predlagani za državne nagrade," je kasneje povedal staršem in drugim vohunom.  Njihovi predhodniki, ki so se znašli v podobni situaciji, so postali politiki, direktorji podjetij, medijske osebnosti ...  

Zakonca Dultsev sta zdaj svobodna, dajeta intervjuje, spadata med najbolj znane ruske vohune, podpira ju sam Putin. "Otrokom smo povedali, da smo Rusi, da so Rusi, da smo mi Dultcevi," je Anna povedala za TV Russia One. "Najpomembnejša stvar za nas je družina, in ta nas podpira," se je vmešal njen mož. "In družina je država."

Anna Dultsev je medtem dejal, da bo njena družina še naprej "služila Rusiji". 

KOMENTARJI (179)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bofur
17. 09. 2024 20.28
Tako da treba se je zahvaliti pedagoškim delavcem Centra Janeza Levca Ljubljana, da sta otroka ruskih vohunov imela mesece, kolikor je trajal pripor v Sloveniji njunih staršev , vsaj kolikor toliko normalno otroštvo, da sta se lahko še naprej izobraževala in učila slovensko. Rusko namreč nista znala. Tudi angleško bolj malo. Govorila sta argentinsko španščino.
Bofur
17. 09. 2024 20.21
Mislim, da je v tem članku kar nekaj netočnosti, nad otrokoma ruskih špijonov so bdeli zaposleni v zavodu Levca v Ljubljani (po mojih informacijah), nista bila nastanjena pri rejniški družini ... dajte malo bolj preveriti članke, resničnost dejstev
myomy
17. 09. 2024 16.42
+1
"Šef Sove bdel nad 9 in 11 let starima otrokoma." .... medtem pa se balkanska, italijanska in slovenska gospodarska mafija prosto sprehaja po parkih. Kekci, ne pa Sove, lol.
zrela hruška
17. 09. 2024 16.34
-2
ubogi otroci, verjetno starša nista imela druge možnosti...?
zrela hruška
17. 09. 2024 16.37
-1
ps, otroka staršem tega ne bosta oprostila.
Dragica Cegler
17. 09. 2024 16.04
+2
Šef sove igra varuško.Ko bi vsaj bil tiho in se nebi smešil..Je pa slab signal naše države, da šefi sove čuvajo otroke.Pa kdo nas se jemlje resno.
2mt8
17. 09. 2024 15.34
-1
Slovenija ne premore nobenega domoljubja. Premore pa srboljubje, rusoljubje...
Jimi1
17. 09. 2024 15.07
-1
SOVA se v temu primeru ugotovili to da niso sami nič zaznali... Šele ko so jih na ta par opozorili in CIA so ukrepali... Koliko je še takšnih agentov v Sloveniji pa se ne ve nič... Vlecejo denar da se praskajo po genitalijah... Šef pa skrbi zgolj za otroke če že kakšne falote dobijo... Kindergarten!
Ramzess
17. 09. 2024 15.27
+1
Skrbi za otroke, šef vohunske agencije, nevem če je tako enostavno.
drejc79 1
17. 09. 2024 14.52
+0
Lepo, da so naši tako skrbeli za nič kriva otroka. Me pa zanima kako bi v Rusiji skrbeli za tuje vohune, če bi bila situacija obratna. Za tiste svečkarje s Trstenjakove, ki še vedno sanjajo komuniste, pa samo to: v Sovi je velika večina kadra nastavljenega s stranki Velikega Vodje Janeza. In Sova nima proračuna CIE ali KGBja, da bi po svetu novačila vohune.
Jimi1
17. 09. 2024 15.11
-1
Pa koga misliš da imamo v Rusiji? 007 Novak,Janez Novak... Le slovence se nadzira kaj blebecejo po ostarijah.
Ramzess
17. 09. 2024 15.23
+2
Lepo ja, ob vrsti laži. Lep čas sta morala biti v rejništvu, da sta se naučila tekoče slovensko. Njuno življenje ne bo lahko, na očeh oblasti.
Dragica Cegler
17. 09. 2024 16.01
-1
A ti misliš,da imamo mi svoje vohune v Rusiji?Ne se smesit
cirenij
17. 09. 2024 14.49
+3
In kaj sta izvohunila? Še to povejte.
Anion6anion
17. 09. 2024 13.40
+5
Dobro plačana varuška!
vicente
17. 09. 2024 12.54
-4
svojo nalogo sta opravila vec kot dobro najbrz ni v sloveniji cloveka ki bi mislil slabo o rruskih vohunih
Mici 270
17. 09. 2024 13.27
+2
PARTIZAN PEPE
17. 09. 2024 12.37
-3
Za razliko od Amerov ...ki v imenu demokracije pobijajo in ropajo vse kar jim pride nasproti...
Jožajoža
17. 09. 2024 12.28
-2
Rusi so zares domoljubi.so navdih za srečo,mir in blagostanje
Jože50
17. 09. 2024 12.18
+3
Po sposobnosti obveščevalnih agencij se bojim da je tu Slovenija na repu.Po mojem so najbolj usposobljene CIA mosad,in KGB slednji po brutalnosti,čeprav se vse obveščevalne agencije bolj ali manj poslužujejo nasilja in to z državnim blagoslovom.
Dragica Cegler
17. 09. 2024 11.26
+2
A Slovenija ima tudi vohune v drugih državah?
Natoforever
17. 09. 2024 11.21
+12
LAHKO NEHATE POROČATI O ZLU ZAHODA..jaz nimam namena peti dikatorju, mu rože nosit..pa salutirat slikam na steni...FUJ.
Definbahija
17. 09. 2024 11.13
-3
Slovenija je lepo nastavila ritko da je Amerika samo pahnila. Namesto da bi imeli in dokazali da se ne udamo velikim državam, smo raj pokleknili in oredali Ruse za Ameriške ljudi. Ne za Slovence ampak Ameriške..... torej so Američani več vredni kot naši
2mt8
17. 09. 2024 10.57
+6
Sova je samo preimenovana SDV. Kader po politični liniji pa iz roda v rod še izpred 1991. Tekovine revolucije so top prioriteta.
DAEMONIUM
17. 09. 2024 10.38
+12
Zakaj slovenski komunisti v sodelovanju s še bolj nesposobno sovo niso odkrili: -džihadista Žaubija, info jim jew dala Italija, ki pokriva celotno Slovenijo - piknik džihadistov pri Ljubljani, info jim je dada Avstriuja ki enako pokriva celotno slovenijo -ruske vohune v Ljubljani, info od CIA, saj so ljubljanski komunisti popolnoma nesposobni? Hvala bogu, da so slovenski komunisti priznali Anschluss (priključitev) primorske in s tem dali pravico Italijanom da jo vzamejo nazaj ko nastopijo okoliščine, čestitatam res iz srca čestitatm sploh tisti antipatični lobanji ki sliši na ime Vatovec tašnar, ker prav on je tako zblojen, da je to izsilil v parlamentu podobno kot nezuakonito priznanje palewstine kjer v resnbici niso bili upoštevani zakonski roki zato to ni nobeno priznanje v skladu z zakonom!
Jimi1
17. 09. 2024 11.33
+5
SDV in njihovi potomci naslednjih generacij so še vedno prisesani na račun države... Naslednja generacija se nahaja tudi v dobrsnjem delu manangamenta med direktorji in privatizerji... Butast kader iz katerega ne bo nikoli nič. Zato tako dobro prosperiramo vsi skupaj. Država pa idiotokracija...
M_teoretik
17. 09. 2024 10.33
+6
Kaj bo zdej z otroki, če jih več ne rabijo za krinko!?