Slovenija

'Vodstvo onkologije zavaja'

Ljubljana, 27. 06. 2008 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Auerspergova je prepričana, da vodstvo OI zavaja javnost glede raziskovalnih arhivov. Zavrača pa tudi trditve, da ni želela izprazniti sobe.

Sporočilo za javnost vodstva Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) je zavajajoče, vsebuje nekaj nejasnosti, protislovij in neresnic, v današnjem pismu poudarja upokojena kirurginja OI Marija Auersperg. "Da so bili raziskovalni podatki res važni, vedo zdravniki, ki so jim podatki omogočili magisterij ali doktorat, in bolniki, ki so preživeli zaradi inovativnega načina zdravljenja."

Auerspergova vodstvu OI očita zavajanje glede raziskovalnih arhivov.
Auerspergova vodstvu OI očita zavajanje glede raziskovalnih arhivov. FOTO: Kanal A

"Vodstvo onkološkega inštituta navaja, da hranijo v raziskovalnem tajništvu arhive zaključenih raziskav. To so poročila o raziskavah, ki vsebujejo le povzetke raziskav in ne podrobnosti, kar pa je vsebovalo naše izginulo gradivo. Podrobnosti o poteku kliničnih ali bazičnih raziskav hranijo vodje ali raziskovalci projektov v svojih prostorih," v današnjem odgovoru na četrtkovo sporočilo za javnost vodstva OI odgovarja Auerspergova.

"Aprila letos je vodja radioterapije na OI Primož Strojan prijavil raziskovalni program, katerega del je temeljil na dokumentih, ki so izginili iz moje sobe. Želeli smo razvijati kombinirano zdravljenje s kemoterapijo v nizkih odmerkih in obsevanjem za bolnike, ki ne bi prenesli standardnega zdravljenja," v javnem odgovoru na trditve vodstva OI opozarja upokojena kirurginja.

Auerspergova med drugim zavrača trditve vodstva, da se od konca leta 2007 ni odzivala na prošnje direktorja, da izprazni sobo. "Od oktobra 2007 sem vodstvu sporočala, da želim izprazniti sobo in da čakam navodila, kam lahko preselim dokumentacijo o meritvah na vzorcih tumorjev posameznih bolnikov, kar je omogočilo razvoj inovativnih načinov zdravljenja. Dobila sem povratna obvestila, da problem urejajo in bodo sporočili rešitev v najkrajšem času," navaja upokojena kirurginja in vodja raziskovalnega laboratorija OI.

Kot pojasnjuje, jim je 8. junija letos spet pisala, naj se odločijo, kam bodo pospravili vse gradivo iz njene sobe, saj odgovora vodstva do tedaj še ni dobila. Auerspergova poudarja, da ima tudi dokumentacijo o svojih dogovarjanjih z vodstvom OI.

V javnem pismu pojasnjuje, da je bilo v njeni sobi poleg podatkov o raziskavah tudi gradivo zaupne narave. Vsa ta pomembna korespondenca skupaj z raziskovalnimi podatki je bila verjetno uvrščena v kategorijo, ki jo v sporočilu za javnost imenujejo papirji, in uničena, ugotavlja Auerspergova.

Auerspergova priznava, da je res odklonila preselitev dokumentacije v sobo strokovnega direktorja. "Za to sem imela dobre razloge: soba je preko delavnika odprta in zato ni primerna za hranjenje zaupnih dokumentov. Poleg tega te sobe ne bi mogla uporabljati za delo,
" pojasnjuje.

Po informacijah Auerspergerjeve naj bi direktor Aljoša Rojec ukazal vse dokumente poslati v urgentni razrez.
Po informacijah Auerspergerjeve naj bi direktor Aljoša Rojec ukazal vse dokumente poslati v urgentni razrez. FOTO: POP TV

Spomnimo ...

Nekateri mediji so poročali, da je na Onkološkem inštitutu Ljubljana izginil raziskovalni arhiv, v katerem so od leta 1973 shranjevali dokumente o raziskavah in bolnikih, ki so v njih sodelovali. Raziskovalni arhiv, ki ga je vodila Auerspergova, je vseboval pomembne podatke o različnih vrstah zdravljenja tumorjev, inovacije na področju kemoterapije in je služil kot osnova za načrtovanje zdravljenja za tiste bolnike, ki niso bili primerni za običajne metode.

Po informacijah Auerspergerjeve naj bi direktor Aljoša Rojec ukazal vse dokumente poslati v urgentni razrez. Vodstvo OI je v odzivu na te trditve zatrdilo, da Auerspergova "kljub večkratnim prošnjam in kljub dogovoru ni sporočila nobenih navodil glede njenih papirjev, zato je bila njena soba v juniju izpraznjena skladno z navodili, po katerih so bile izpraznjene tudi druge sobe".

Vodstvo OI: Dokumentacija ni uničena

Sodelovanje Marije Auersperg pri urejanju in praznjenju stavbe A po ocenah vodstva Onkološkega inštituta Ljubljana ni bilo korektno. Vodstvo OI je danes znova poudarilo, da "nikakor ne drži, da bi bila med praznjenjem prostorov v stavbi A uničena kakršna koli medicinska dokumentacija", kot jim očita upokojena kirurginja Marija Auersperg. "Medicinska dokumentacija je bila ločena od ostalega papirja in odpeljana v arhiv v stavbi B, kar velja tudi za dokumentacijo Auerspergove."

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
29. 06. 2008 13.35
pajtlerblanka, ti sploh nimaš pojma, kako je na inrštitutih in v znanstvenoraziskovanih ustanovah, več kot očitno z nujimi nisi imela nikoli opraviti.... Več kot očitno je ta direktor totalno nedorasel nalogi, na katero ga je postavilo naša novodobna slaboumna politika. V časih enoumja so namreč na take položaje postavljali sicer svoje, vendar strokovne ljudi. Enako je bilo s profesorji na faksih Zdaj strokovnost sploh ni več problem, naj gre za misnistrice ali karkoli pač! Nismo skratka prišli nič dlje!!
Prvo Borec
28. 06. 2008 17.48
Klasik dober dan Kaj upaš, naj se ji to zgodi, ker saj sam veš kako pravimo : Zarečenega kruha se na največ poje.
Uporabnik113189
28. 06. 2008 17.41
pajterblanka, upam da se ti ne bo zgodila kakšna zelo redka vrsta raka, ki ga je uspešno zdravila gospa, sedaj že devet let v penziji. Način, kako razmišljajo nekateri iz Janševe falange in direktor Rojec gre nekako takole. Treba je delati bolj "pragmatično" mi smo zadaj 20 let, amerikanci so v glavnem že vse odkrili, samo prave tabletke moraš kupiti, ali pa ustrezno drago opremo. Slovenija je premajhna, naši zdravniki svetovnim kapacitetam ne sežejo do kolen in ergo arhivi so brez veze jih tako nihče ne bo gledal, raznim zdravnikom pa sploh če so v pokoju takoj prepovedat vstop.. Zakaj ni v Leku ali krki? Nisem še slišal, da imajo tam sobe s pacienti heh.
Buena Vita
28. 06. 2008 07.49
čakaj malo,gospa je devet let v penziji,kako ima potem pravico zasedat prostor v bolnici,kaj nima prostora doma,pa kdo bulazne ?če je tako dobra raziskovalka? zakaj ni na fakulteti,ali v LEKU,KRKI hja,V SLOVENIJI SE VERJAME VSAKI KURI
Replica
27. 06. 2008 20.03
Tega direktorja po hitrem postopku nagnat. Kramp in lopato mu dat v roke, da bo cenil delo in ljudi. To je navadni izmeček baraba, da mu ni para.