Slovenija

Vodstvo inštituta zadovoljno

Ljubljana, 25. 02. 2008 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Onkološki inštitut je v drugi polovici prejšnjega leta, ko je vodenje prevzel Rojec, kljub težavam posloval pozitivno.

Aljoša Rojec, prvi mož OI
Aljoša Rojec, prvi mož OI FOTO: POP TV

Poslovni rezultati Onkološkega inštituta za leto 2007 so pokazali, da je inštitut v drugi polovici leta, ko je vodenje prevzel Aljoša Rojec, posloval pozitivno, in sicer kljub izplačilu druge polovice poračuna plač zdravnikov zaradi napačno izvedenih napredovanj specializantov v preteklih letih.

Drugo polovico leta 2007 je Onkološki inštitut zaključil s 441.774 evrov presežka prihodkov nad odhodki.

Presežek odhodkov nad prihodki je tako v letu 2007 znašal 4.603.396 evrov. Brez upoštevanja izgube zaradi izrednih razmer in brez poračuna plač zdravnikov pa bi presežek odhodkov nad prihodki znašal 1.276.080 evrov. Ta presežek pa je posledica sprejetja Pravilnika o cenah zdravil za uporabo v humani medicini, zaradi katerega so se pomembno povišale cene citostatikov in bioterapevtikov, s čimer so se povišali tudi planirani stroški teh zdravil za približno milijon evrov.

Vodstvo inštituta je realiziralo tudi nekaj pomembnejših kratkoročnih ciljev sanacijskega načrta, katerih pozitivni finančni učinki znašajo približno 2 milijona evrov. Onkološki inštitut je s prestrukturiranjem programa realiziral pogodbeno dogovorjen obseg storitev v akutni obravnavi oziroma pogodbeno dogovorjen program z ZZZS, kar pomeni, da OI ni imel izpada prihodka iz tega naslova. Podpis aneksa k pogodbi o izvajanju zdravstvenih storitev za pogodbeno leto 2007 ni pomenil zgolj prestrukturiranje programa, ampak tudi povečanje obsega programa. Naknadno je vodstvo inštituta z ZZZS podpisalo še aneks k pogodbi o izvajanju dodatnega programa, po katerem je bil povečan program CT in MR preiskav.

Spomnimo ...

Člani sveta, predvsem predstavniki zaposlenih in nevladnih organizacij, so Rojcu na lanski novembrski seji naložili, da do 9. januarja izdela sanacijski program, predstavi analizo dela, ki naj pokaže pozitiven trend, in izboljša odnose v hiši. V nasprotnem primeru bodo zahtevali njegov odstop.

Novi oddelek onkologije
Novi oddelek onkologije FOTO: POP TV

Ob šestih milijonih evrov minusa, preobremenjenem osebju, skrhanih odnosih in potrebi po vedno novih zdravilih namreč niso bili zadovoljni z Rojčevo novembrsko predstavitvijo sanacijskega okvira zavoda, ki je bil po njihovem mnenju bolj seznam želja kot resničen načrt ukrepov.

Rojec je januarja predstavil, kako namerava rešiti poslovne, kadrovske in komunikacijske težave, s katerimi se sooča najpomembnejša slovenska ustanova s področja onkologije. Člani sveta so pisno gradivo o sanacijskem programu zavoda, ki ga je Rojec pripravil ob svetovanju treh zunanjih strokovnjakov, ki jih je imenovala ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič, potrdili.

Sanacijski načrt je razdeljen na dva dela. V prvem delu je analizirano poslovanje v letih 2005 do 2007 in pripravljen celovit pregled finančnega stanja in celotnega poslovanja. V analiziranem obdobju so se povečali predvsem stroški zdravil, storitev, odpravljanje legionele, vzdrževanje nove stavbe, nadur, dežurstev, čiščenja in varovanja. V drugem delu pa sanacijski načrt obravnava ukrepe za rešitev. Ti zajemajo izvajanje zdravstvenega programa, nadgradnjo organizacije dela, kadrovske rešitve in prostorske rešitve. Večina poslancev je sicer do načrta kritična.


KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

svirajtrubo@gmail.com
27. 02. 2008 11.22
Znaci Tvrdim Onkoloski institut je najjaci.
Anatoli
25. 02. 2008 19.27
Aha. Pa ja.... Če gre OI tako zelo boljše, kako potem, da ima stavba C za transport bolnikov (tudi za nujne primere) še vedno dvigalo, ki vsaj enkrat tedensko odpove za nekaj ur, med tem časom pa vsaj iz 2. nadstropja ni možen transport bolnikov. Če gre OI tako močno bolje, kako to, da imajo nekateri zaposleni še vedno zelo slabih 500 EU plače, študentom pa se postavka, kljub inflaciji in vsem negativnim gospodarskim trendom, ni dvignila že celo večnost? O organizaciji dela in medsebojni komunikaciji med različnimi oddelki pa SPLOH škoda besed.