Slovenija

Vodna ujma: Škoda v številkah

Celje/Koper, 20. 09. 2010 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Začelo se je ocenjevanje škode, ki so jo ta konec tedna povzročile poplave. Po prvih ocenah je vodna ujma v Laškem povzročila za več kot 10 milijonov evrov škode, v Celju pa za 6,6 milijona evrov. Drugod po Sloveniji ocene še zbirajo.

Kot je dejal celjski župan Bojan Šrot, jo je celjska občina v teh poplavah relativno dobro odnesla. Načrtovanje in izvedba nekaterih projektov na kanalizacijskem sistemu v preteklosti sta se pokazala kot pravilna, saj soseske Otok, Na zelenici, Polule, Skalna klet in območje celjske bolnišnice tokrat niso bile poplavljene, je pojasnil.

Celje jo je tokrat dobro odneslo, pravi župan Šrot.
Celje jo je tokrat dobro odneslo, pravi župan Šrot. FOTO: Matic Flajšman

Opozoril je, da se jesen šele začenja in zato pozval občane Celja, da si pravočasno zagotovijo protipoplavne vreče s peskom. "Upam, da bodo zadnji dogodki prepričali odgovorne na okoljskem ministrstvu, da je treba za vzdrževanje vodotokov zagotoviti več denarja. 800.000 do 900.000 evrov, ki jih imamo na razpolago, zadošča samo za košnjo trave ob Savinji," je dejal Šrot.

Glede državnega lokacijskega načrta za Celje, ki se po Šrotovem mnenju že desetletje ne premakne z mrtve točke, bi bilo smiselno, da država operativni del nalog prenese na občine. Slednje bi lahko poskrbele za izgradnjo suhih zadrževalnikov vode. Ocenjuje tudi, da bi bilo mogoče še ujeti zadnji vlak v tej finančni perspektivi, ki se izteče leta 2013, in v okviru katere je za urejanje povodij rek zagotovljenih 50 milijonov evrov. Po Šrotovih besedah je ta denar na voljo že od leta 2007 in ga ni moč prerazporejati v druge namene.

V tokratni vodni ujmi je bilo v Celju ogroženih osem krajevnih skupnosti, prizadeto je bilo 110 stanovanjskih objektov, sedem industrijskih objektov, dva odseka državnih cest in 12 odsekov občinskih cest. Škode je tako za 6,6 milijona evrov, okvirni strošek sil zaščite, reševanja in pomoči pa je ocenjen na 20.000 evrov.

Laško: Več kot 10 milijonov škode

V občini Laško škoda po prvih ocenah znaša vsaj 10 milijonov evrov. Poplavljenih je bilo 30 stanovanjskih objektov, sedem večnamenskih, šest javnih objektov in več kot 20 podjetij. Savinja je med drugim zalila zdraviliški park, stari del Thermane Laško, kjer ocenjujejo, da so utrpeli najmanj za dva milijona evrov škode, Tušev supermarket, kulturni center, policijsko postajo in naselje na Rimski cesti.

Posnetki Laškega iz zraka
Posnetki Laškega iz zraka FOTO: MORS

Obala: Škodo utrpela večina krajevnih cest

Tudi v Mestni občini Koper so člani komisije za ocenjevanje škode že pričeli z delom na terenu. Stanje si je ogledal tudi župan Boris Popovič, so sporočili z občine.

Na območju, kjer sta bregove prestopili reki Rižana in Dragonja, je največ škode nastalo na komunalni infrastrukturi, predvsem na cesti proti Bobrom ter med naseljema Babiči in Župančiči, kjer je del ceste odneslo, tako da je do Župančičev mogoče priti zgolj s terenskimi vozili. Močno poškodovana je tudi cesta od Pomjana proti Župančičem, sicer pa je škodo utrpela večina krajevnih cest.

Poleg poplavljenih cest in ankaranske Bonifike je škodo utrpelo približno 50 stanovanjskih in dva gospodarska objekta, še navajajo na občini.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tyhobrahe
21. 09. 2010 10.06
No sedaj pa je dajte tistih 300 milijonov evrov namenjenih Grčiji , za prizadete v poplavah! Ne pa 18 milijonov drobiža sramota !