Slovenija

Voda v Železnikih pogojno pitna

Železniki, 10. 10. 2007 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, B.J.
Komentarji
1

Prebivalci Železnikov lahko tri tedne po ujmi znova pijejo vodo iz vodovoda, jo pa morajo prej prekuhati.


V Železnikih so tako rešili največji problem, s katerim so se ukvarjali vse od katastrofalne poplave, ki je uničila vodovodno omrežje skupaj z zajetjem Plenšak. Civilni zaščiti in Slovenski vojski odslej občine ne bo več potrebno oskrbovati z ustekleničeno pitno vodo in z vodo v cisternah, saj ima sedaj okrog 5000 občanov, ki so priključeni na javno vodovodno omrežje, znova vodo, ki ni več uporabna le v sanitarne namene, ampak tudi za pitje in kuho, je povedal župan Železnikov Mihael Prevc.

Za dezinfekcijo vode običajno zadostuje, da ta vre minuto, v pravilniku o pitni vodo pa je priporočeno triminutno vretje vode. V primeru, da je voda motna, je potrebno pred njenim prekuhavanjem iz vode odstraniti večino delcev. Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja je priporočljivo, da voda ostane v isti posodi, najbolje pa jo je hraniti v hladilniku. Tako pripravljeno vodo je za pitje priporočljivo uporabljati 24, izjemoma pa 48 ur.

Vodo je treba pred uporabo prekuhati

Prebivalci pa še vedno vode iz pip ne smejo piti neprekuhane, saj je v njej veliko število bakterij, katerih količino bodo v prihodnjih dneh uravnavali s klorom. "Naš naslednji korak bo vodo toliko očistili, da bo pitna brez prekuhavanja. Voda iz zajetja Plenšak je namreč v Sloveniji veljala za eno najbolj kvalitetnih in upamo, da se bomo čim prej znova lahko pohvalili, da imamo eno najboljših pitnih vod," je dejal župan.

Vzdrževalec vodovoda Železniki Slavko Krek pa je za pojasnil, da sedaj poteka intenzivno nadaljnje čiščenje in kloriranje vode, da bi zagotovili pitnost vode brez prekuhavanja. "Prizadevamo si, da bi bilo to že konec tega tedna, vendar pa ni ničesar mogoče z gotovostjo obljubiti," je dejal in pojasnil, da bodo v nekaj dneh poskusili čim več očistiti, tako da bi novi vzorci vode, ki jih bo še ta teden vzel Zavod za zdravstveno varstvo Kranj, že pokazali neoporečnost vode.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
10. 10. 2007 14.59
Vsaka voda je samo pogojno pitna. Če nimaš kaj boljšega. he he