Slovenija

Voda še vedno oporečna

Železniki, 01. 10. 2007 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po skoraj dveh tednih od vodne ujme je v Železnikih še vedno največji problem oskrba s pitno vodo.

Sanacijo Železnikov bo prevzela občina.
Sanacijo Železnikov bo prevzela občina. FOTO: Dare Čekeliš

Največji problem v Železnikih je tudi po skoraj dveh tednih od vodne ujme še vedno oskrba s pitno vodo. Rezultati analize vode, ki jih je Zavod za zdravstveni varstvo Kranj izdal danes, so slabi in kaže, da bo civilna zaščita morala prebivalce Železnikov še dalj časa oskrbovati z ustekleničeno vodo. Sicer pa se ob koncu intervencijskih del civilna zaščita iz Železnikov umika in pristojnosti prepušča občini.

V Železnikih se bo nadaljeval tudi popis škode. Po prvem tednu ocenjevanja se je izkazalo, da je škode za preko 70 milijonov evrov, od tega največ, kar okrog 50 milijonov, na cestni in vodovodni infrastrukturi. Poleg številnih drugih objektov so popolnoma uničene splošne ambulante, fizioterapija in lekarna v objektu zdravstvenega doma, kjer vse od ujme ne morejo več nuditi zdravstvene oskrbe. Zato je občina že našla začasno lokacijo v župnišču v Selci, kjer bodo zdravniki v sredo lahko pričeli z delom.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil župan Železnikov Mihael Prevc, se zaključuje prva faza sanacije po katastrofalnem vodnem valu, ki je 18. septembra prizadel Železnike. Medtem ko je bila prva faza, ki jo je vodila civilna zaščita, namenjena zagotavljanju osnovnih življenjskih pogojev, pa v drugi fazi občino, ki prevzema vodenje sanacije, čaka še veliko zahtevnih nalog.

Največji problem pitna voda

Največji problem je oskrba s pitno vodo. "Do sedaj smo v Železnikih ljudem razdelili 110.000 litrov vode, to nalogo pa bomo opravljali še naprej, dokler bo potrebno," je dejal poveljnik Civilne zaščite RS Miran Bogataj. Potrebno pa bo verjetno še kar nekaj časa, razen če ne bodo kemijske analize v prihodnjih dneh pokazale, da je voda primerna za pitje in kuho ob predpogoju prekuhavanja. Sicer pa se bo aktivno nadaljevalo čiščenje in kloriranje vodovodnih cevi.

Rdeči križ Slovenije je za pomoč prizadetim v poplavah doslej zbral 637.079 evrov. Vse prispevke še naprej sprejemajo na tekoči račun številka 02922-0019831742, sklic 4026, s pripisom Poplave 2007. Uporabniki Mobitela in Simobila pa lahko pošljejo SMS sporočilo POPLAVE na številko 1919 in tako prispevajo 0,96 evra.

Razdelitev denarnih sredstev

Pomembna naloga bo tudi pravična in transparentna razdelitev denarnih in materialnih sredstev, ki so se nabrala v različnih humanitarnih akcijah. Prva nakazila v vrednosti 280.000 evrov je prek 200 gospodinjstev, ki so v vodni ujmi izgubila bivalne prostore, prejelo že v petek.

Kljub intenzivnemu delu vseh sodelujočih pa so struge rek še vedno poškodovane in brežine zelo ranljive. Vodarji bodo potrebovali več let, da bo sanacija vodotokov v celoti zaključena. Zato bodo v Železnikih še vedno s strahom pričakovali naslednja deževna obdobja.

V tem tednu pa bodo tisti občani, ki so ostali brez kurilnih naprav, dobili tudi dodatnih 500 evrov pomoči za sanacijo ogrevalnih sistemov. Sledila bo razdelitev bele tehnike in pohištva, ki jo bo opravila posebna komisija. V tretji fazi pa se bo še preostala humanitarna pomoč delila na podlagi vlog krajanov.

Slovenska Karitas pa je do danes zbrala 604.000 evrov pomoči za prizadete v vodnih ujmah. Pomoč ogroženim še vedno zbirajo tudi na tekoči račun številka 02140-0015556761, sklic 00 6106, s pripisom Poplave. Mobitelovi uporabniki lahko svoj prispevek 0,96 evra darujejo tudi s SMS sporočilom KARITAS na številko 1919.

Gasilci nepogrešljivi

V reševanju in intervencijski sanaciji so se zelo izkazala prostovoljna gasilska društva. "Pokazalo se je, da je prostovoljno gasilstvo v takšnih situacijah nepogrešljivo," je poudaril Prevc in dejal, da občine ugotavljajo, da bo treba tem društvom nameniti več sredstev za njihovo delovanje. Bogataj pa je poudaril, da je gasilstvo v Sloveniji preraslo v učinkovito reševalno službo.

Posledice neurja
Posledice neurja FOTO: Dare Čekeliš

Prevc se je za sodelovanje v reševanju zahvalil tudi Slovenski vojski, za katero se je izkazalo, da je dobro usposobljena tudi za akcije reševanja imetja, policiji, ki je Železnikom zagotovila varnost tudi tedaj, ko so bili objekti brez vrat in oken, ter številnim prostovoljcem, dijakom, študentom, tabornikom, skavtom, kmetom, domačinom in podjetjem.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.