Slovenija

'Voda bo našla svojo pot, ne glede na to, kaj bomo tam naredili'

Ljubljana, 02. 09. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
54

Avgustovske poplave so močno prizadele Slovenijo, hkrati so poplavljale tri največje slovenske reke, ob tem izrednem dogodku pa so bili oškodovani mnogi, odnašalo je hiše, ceste, mostove, sanacija bo pa še dolgotrajna. "Lahko bi rekli, da sta se avgusta dvakrat združila poletje in jesen," je dejal hidrolog Janez Polajnar z agencije za okolje.

Kot je v oddaji 24UR Zvečer pojasnil hidrolog Polajnar, je bilo najbolj usodno v začetku avgusta, ko smo imeli že zaradi prej namočenega julija precejšnjo vodnatost rek, zemljina pa je bila močno prepojena z vodo. "To je bila nekakšna jesenska hidrološka situacija. In na to hidrološko situacijo so prišle še padavine poletnega tipa z vso silovitostjo in močnimi nalivi, ki so se v teh pasovih med jugozahodom in severovzhodom širili," je pojasnil. Kot je nadaljeval, je v dobrih šestih do 10 urah narava pokazala vso svojo moč. 

Vendar ne le v začetku avgusta, nenavadne vremenske razmere smo imeli tudi ta teden, in sicer je prišlo do pojava, imenovanega Genovski ciklon. Po besedah Polajnarja je ta ciklon značilen za hladno polovico leta, torej jesen in zimo, poleti pa ga skoraj še ni bilo opaziti. "Vendar je skupni imenovalec obeh dogodkov toplo morje, ki je letos poleti imelo tudi 28 stopinj, to pa je posledica klimatskih sprememb in segrevanja ozračja."

Uničujoče poplave
Uničujoče poplave FOTO: Luka Kotnik

Hidrologi ob napovedih upoštevajo več značilnih kazalcev, da bodo padavine res izjemne, je povedal Polajnar. Prvi impulz, ki jih k temu spodbudi, je, da pričakujejo prodor hladnega zraka iz Severne Evrope, ki bi lahko prešel Alpe in pljusknil v razgreto Sredozemlje. "Tak vzorec smo imeli letos skoraj celo poletje. Kadar je ta hladen zrak pljusknil v Sredozemsko ali Jadransko morje, je atmosfera postala izredno nestabilna, začeli so se dogajati izjemni dogodki, potem pa je še veter nosil nevihte v različne smeri," je dodal.

V ospredju je zdaj sanacija strug, kako in kam speljati vse te količine vode?

"Narava je pokazala, kakšno silo ima, če pogledamo v prihodnost, nam vsi scenariji kažejo na to, da bomo v Sloveniji soočeni z dvema hidrološkima ekstremoma, torej dolgotrajne suše, ki jih bodo prekinjali ti intenzivni vremenski dogodki od neviht z vetrolomom do silovitih padavin s poplavami," je opozoril hidrolog. Kot je dodal, se bomo temu morali prilagoditi, tudi vodo bi morali iz strug na nek način zadržati zato, da jo bomo imeli poleti, ko bo več suše. "Voda bo našla svojo pot, ne glede na to, kaj bomo tam naredili."

Ranljiva, je nadaljeval, so območja porečij Kamniške Bistrice, Savinje, Meže in Poljanske Sore, ampak so v Sloveniji tudi druga območja, kjer lahko potencialno nastanejo tovrstne poplave.

Trenutno se sicer na agenciji za okolje pripravljajo na jesen, zlasti v luči tega, da so sedaj porečja močno prizadeta in ne vedo natančno, kako se bo nek padavinski dogodek odvil. "To bo sigurno tudi zelo velika težava v prihajajočih mesecih, ko nas bodo zajele padavine, vendar upamo na mirno jesen," je sklenil Polajnar.

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rzui
02. 09. 2023 15.28
Zdaj ste pa pametni
VoxP
02. 09. 2023 12.35
+3
mislim za tako ugotovitev resnično ne potrebuješ ne doktorata in niti ne osnovne šole.
PomisliNaSonce
02. 09. 2023 12.45
+3
Vseeno je pomembno realno stanje podajat. Ne ljudem zgodbic prodajat
Bananistanec
02. 09. 2023 13.35
+3
Realno stanje je tako .... kdaj so nazadnje čistili struge rek, potokov in njhova obrežja tako kot NAJ, bi bilo treba, kar vidim po bližnjem potoku ( hudournik ) je bil čiščen kot se gre ko je bil še Tito živ, po tem pa enkrat letno mogoče kdo pokosil, sedaj pa vse zaraščeno
PomisliNaSonce
02. 09. 2023 14.11
-1
Ja samo pri takih nalivih v gorah in hribih bi voda brez ovir odplaknila z svojo silo še marsikaj in marsikoga lahko. Seveda te naravne ovire popustijo in jih odvleče za sabo. Samo kamnine niso trdne, in pri hitrejšem stalnem toku bi zvleklo sabo še več bolj trdne struge...kar bi pa pomeni lahko še huje, ko v primeru zelenja in debel...potrebno bo razmisliti, kako razlit vodo pred naseljem in pred mostovi, tam pa se bodo ustavile tudi nečistoče....druge rešitve tko ni
realno1
02. 09. 2023 19.20
+3
Ni rešitev v delanju kanalov, ravnanja strug, ker s tem še povečuješ hitrost odtoka vode, to pa je energija, ki se bo morala nekje sprostiti... rešitev je v izdelavi zadrževalnikov, da odvečna voda začasno poplavi neobljudena področja in potem nadzorovano s nekim konstantnim pretokom odteče...Lep primer je bilo spodnje Posavje, ki razen Brežic, kjer ni elektrarne kljub rekordnem pretoku Save poplav ni bilo...
džonborno
02. 09. 2023 12.13
+6
Ko se občinski funkcionarji odločajo, kje bo zazidljivo območje prevagajo interesi lastnikov zemljišč, ki lahko čez noč pridobijo 50-kratnik vrednosti samo z spremembo namembnosti. Ni pomembno ali gre za najboljša kmetijska zemljišča (Magna naprimer), ali gre za poplavno območje, vodovarstveno območje itd. Zaslužki so preveč mamljivi, da bi se razmišljalo kot nekoč: starih objektov, ki so bili poplavljeni ali pod plazom je zelo malo!!!
srecnii
02. 09. 2023 12.10
+2
Zato je potrebno uredit struge, pritoke in reke, ko vidiš glavno reklo, kako je materiala not in cesta bliz......zresnite se
Etirop
02. 09. 2023 11.40
+7
Če bi se čistl in vzdrževal struge, gozdove in hudournike tako kot se zagre, bi blo za 50% manj škode. Tko, pa so lahko tut znanstveniki in strokovnjaki glede hidrologije brihtni k leseni ptiči, kako in kaj bi lahko bilo.
Grma53
02. 09. 2023 13.21
+3
Imaš prav. Avstrijci so imeli neprimerno več dežja in neprimerno manj škode. A oni nimajo 220 občin, tudi toliko butastih ali pa pokvarjenih županov. Sedaj za dosedanje zapravljanje denarja ne bo odgovarjal nihče, saj mi imamo samoupravljanje in samo zapravljanje. Rssa pa pleše in se veseli, ker je vse to izvolila
devote
02. 09. 2023 11.09
+5
ni noben problem napovedati spremembo klime za 10 ,20 let vnaprej , ce si dovrsil postopke vplivanja na vreme. patentov za vplivanje na vreme je vec kot 100 samo v ameriki... nato se vklopi propagandna masinerija medijev, podkupi se znanstvenike, obenem pa se zaprasuje ozracje in vpliva na vreme lokalno po posamicnih obmocjih, na videz res dobi clovek vtis da je vedno topleje
NisemBot
02. 09. 2023 12.10
-1
noben problem napovedat kakšno bo podnebje čez deset let, kakšno bo pa vreme jutri... pa bolj težko
Grma53
02. 09. 2023 13.25
-2
Devote. Si še en znanstvenik, ki zna dokazati, da korone ni bilo, da neksteri vplivajo na vreme, da je zemlja ploščata in da se sonce vrti okoli nje. Slišiš travo rasti in kamenje cveteti. Potrjuješ pa rek, da je pamet nevidna. Neumnost pa se vidi in bere od daleč.
Julio
02. 09. 2023 10.03
+6
Pred desetletjem in več so bila prva opozorila (tudi Kajfež Bogatajeva), da se bo treba prilagoditi spremembam ne glede na to, kje tičijo vzroki zanje. Čas nas dohiteva, ker politika ni bila sposobna preseči sebe in ukrepati. Katastrofe so prišle. Vzele nam bodo milijarde.
Rde?a pesa in hren
02. 09. 2023 10.11
+3
Točno tako, sam kaj, ko tako v svetovnem merilu, kaj šele doma, tako politika kot občestvo gleda na te stvari s skepso in nezaupanjem pa tudi nejevoljo. In kot noj tlači glavo v pesek. V spreneveadanju, da bo vedno čaz "za žur"... ampak to se počasi, oz sedaj bolj pospešeno, a zanelsjivo izteka. pristanek je začel biti zelo trd. Zaenkrat samo za nekatere dele Slovenije, samo tudi ostali deli pridemo na vrsto, zato pa tisti, ki imamo malo zavesti, ukrpamo sedaj. Tako tehnično (ureditev nepremičnin in okolja) kot pravno (zavarovanje doma). na koncu vedno odloča vsak sam.... in tudi nosi vsak sam posledice. terjat pa pomoč potem, ko so sam "zafural" pa se mi ne zdi pošteno doddrugih.
PomisliNaSonce
02. 09. 2023 11.31
+0
...da se bo treba prilagoditi spremembam ne glede na to, kje tičijo vzroki zanje...tako je. Ljudem se ne sme predstavljati lažne obljube. Voda bo vedno našla pot, in če se bo izšlo z tako malo smrtnimi žrtvami, bo to sreča. Se pa seveda da kaj zrihtat, na začetku smo...da slalomira skupaj z situacijo čimbolje.
Victoria13
02. 09. 2023 09.57
+9
Kdo v tej državi je tako inteligenten, da se je spomnil, da gradi kanalizacijo čez vodovarstveno območje iz Vodic, Medvod na drugi konec Ljubljane??? A ne bi bila čistilna naprava na območju teh mest veliko, veliko cenejša!!!
Victoria13
02. 09. 2023 09.58
+8
In z vidika onesnaženja veliko, veliko bolj varna!
spoštovanje
02. 09. 2023 10.25
+7
PomisliNaSonce
02. 09. 2023 11.35
+0
Nobena cev v zgodovini ni bila zakopana zato, da priteče vse od začrtka do konca. Cevi imajo povsem drugo vlogo. V ceveh zginja na začetku zrak in na peiključkih skozi strehe poleti visoko gor. Zakaj so napeljali tako dolgo cev, verjetno zato ker želijo pri čistilni napravi v Ljubljani še bolj vplivat na zračni tlak in na mase....
PomisliNaSonce
02. 09. 2023 12.43
+1
Namreč z to cevjo bodo na relaciji med čistilno napravo in Medvodami preko priključkov povzročili, da bo zmanjkalo ogromno zraka, ki ga bo preko wc oduškov z pomočjo energije nad strehami in okolice objektov ter čezmejno obremenjenih daljnovodov, izstrelilo višje ta toplejši zrak, in tej reakciji je podrejena vsa prosta energija v okolici. Torej bodo hladnejše mase še lažje prodirale v prostor preko severovzhoda. Zrani tlak se bo umetno avtomatsko podiral, padavine avtomatsko obavljale po vseh jaških in odprtinah....energijo bodo učinkovitejše šibali višje v tok...
kiropraktik
02. 09. 2023 14.48
-1
ap100
02. 09. 2023 09.55
+6
zgodovinsko gledano se je še vsak hrib zravnal in postal nižina
Victoria13
02. 09. 2023 09.54
+7
A se bo gradnja drekovoda v Ljubljani ustavila???
ajdanakolesu
02. 09. 2023 09.53
+3
Ali nismo zato ustanovili 212 Občin da bo pregled boljši, da bo delo opravljeno kot je bilo vsaj pred 200 leti z lopato, krampom in žago v roki ? Včasih ko je bila še prva Jugoslavija se je vse delalo po kmečki pameti udarniško, danes imamo stroje in vsi kričijo "država pomagaj", oprostite, tudi lastniki ste postali brezbrižni in leni ! Preveč izgovorov...in premalo narejeno.
Victoria13
02. 09. 2023 09.53
+6
Upam, da nihče več ne dobi dovoljenja za gradno na plazovitih, poplavnih območjih pa naj gre to za hiše, industrijske objekte, vikende, kampe...
zasvobodo22
02. 09. 2023 09.35
+2
ce se kaj dobro naredi te tud voda tesko porusi dokaz v rakovem skocjanu obstaja mosticek star ohoho let in ga voda skoraj vsako leto poplavi in pol voda bruha kot na fontani pa je samo z kamenja in betona ,ki pa kr drzi in drzi res mal zlizan in nima nekih ograj in na sreco tud vejevja a je ociten dokaz ,da se, ogledate si ga lahko na novoletni reklami za spar gor postavijo novoletno jelko al pa ce se odpravite v rakov skocja in se spustite v pod mali naravni most zal je pa jez na koncu doline voda ze davno spodjedla je pa omogocal da bila reka rak tudi poleti v polni strugi in smo meli svoje kopalisce pol pa kvazi zeleni niso vec pustili jeza popravit in sedaj ob susnih letih struga prazna tisti ,ki se majo za neke naravavarstvenike zal povzrocajo najvecjo skodo bili tudi davno nazaj proti asfaltu to ,da gre sedaj v naravo na tone praha in peska jih ne moti
zasvobodo22
02. 09. 2023 09.36
+4
in tudi v minulih poplavah je voda marsikaj unicila porusila ker vejevje ni bilo pocisceno
ajdanakolesu
02. 09. 2023 09.31
+2
Lahko bi začeli govoriti o dejstvu, da se Alpe posedajo, krušijo, lomijo, da bodo plazovi naša stalnica in s pomočjo večjih padavin, tudi uničujoča in neprimerna za življenje ljudi v soteskah.
btbslo
02. 09. 2023 09.03
+8
Na vseh poplavnih obmocjih stojijo velika podjetja. od Ljubnega, Nazarij ...do Laskega. Vazen je denar, ne ljudje :(
Important notice
02. 09. 2023 09.01
+5
Predvsem bo treba očistiti obrežja rek, ki so povečini zelo zanemarjena. Nad tem ima roko država, ki je dopustila, da je do trenutnega stanja sploh prišlo. Človek se igra boga in se ne zaveda, da je narava močnejša kljub nonšalantnosti človeštva.
katalizatorček
02. 09. 2023 09.14
+7
Pa gradnja hiš ,kjer se komu zljubi tudi se ne bi smelo,zdaj je prišlo vse na dan,kar se je ignoriralo,važno da so žepi polni,zdaj pa joj
Emtisunce
02. 09. 2023 08.57
+4
Poslušajte kaj vam pravi (končno eden) stroka. Kjer teče voda oziroma lahko začne teči ali poplavi ne gradite ničesar, ne hiše, ne ceste, ne industrijske cone, ... .. Tipičen primer velike napake je, kar dela na vodnem področju za LJ Janković, to je nevarno in zelo slabo za vse pred ali po LJ.
Volja
02. 09. 2023 08.47
+5
Poplave naredijo svoje. Tudi tisti "znameniti" most čez Kamniško bistrico pri Stahovici, so na istem mestu, kjer ga je utgalo, flikali kar nekajkrat. Zdaj so celotnega podrli. Po moje je tako tudi drugod, kar se tiče hiš v času poplav in tako lahko zasledimo fotografijo z županjo Črne, kako stoji pred le nekaj leti obnovljeno hišo, verjetno po poplavah, katere zelo široka vrata imajo reže za zračenje kar pri dnu vrat. Če to ni, ironija na kubik....
Volja
02. 09. 2023 08.49
+4
Vodi je treba dati možnost pretoka in ceneje je, če prebivališča z ljudmi s tega območja se prestavijo drugam.
Volja
02. 09. 2023 08.51
+3
* Bolj racionalno in modro je, da se izogibamo ponovljenim letošnjim situacijam.
bu?e24 1
02. 09. 2023 08.46
+2
Hidrolog sm pol tud js to ti js lahk rečem
bu?e24 1
02. 09. 2023 08.47
+3
Vodo bo našla svojo pot be like water my freend zakaj si hidrolog
LoToGo
02. 09. 2023 08.46
+9
Strokovnjaki in politiki, začnite že končno misliti, da bi vodotoke in hudournike zaustavljali že na samem začetku izvira s pregradami in zadrževalniki. Tako povodenj z vso nesnago (tudi s podrtim ali požaganim drevjem) ne bi silovito planila v dolino. Če vam, strokovnjaki in politiki, to ni znano, vprašajte Marijo Terezijo, ona je to znala narediti.