Slovenija

Vmesno poročilo Petkove komisije

Ljubljana, 26. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni zbor je po dobrih dveh urah prekinil razpravo o zaupnem vmesnem poročilu parlamentarne preiskovalne komisije, ki ugotavlja vzroke in ozadje napada na novinarja Mira Petka. Poročilo, ki nosi oznako <em>"strogo zaupno"</em>, naj bi bilo kritično do delovanja državnih preiskovalnih organov.

V petek bo minilo dve leti od napada, ki še ni raziskan
V petek bo minilo dve leti od napada, ki še ni raziskan FOTO: POP TV

Prvo poročilo parlamentarnih preiskovalcev, ki so ga predstavili parlamentu, nosi oznako zaupno, zato so ga poslanke in poslanci obravnavali brez navzočnosti javnosti. Vmesno poročilo temelji na zbranih dokazih in ugotovitvah, do katerih so prišli na podlagi pričevanj pred komisijo zaslišanih prič, ter na dokumentih državnih organov. Komisija naj bi DZ v sprejem predlagala tudi nekatere sklepe z namenom izboljšanja sodelovanja z državnimi organi, tožilstvom, policijo in ministrstvi.

Čeprav celotna vsebina vmesnega poročila glede na njegovo zaupnost javnosti verjetno ne bo predstavljena, pa so nekatere javno predstavljene ugotovitve že sprožile odzive. Za svojstveno "provokacijo" je namreč poskrbel predsednik parlamentarne preiskovalne komisije Mirko Zamernik (SDS), ko je januarja po obravnavi poročila na komisiji ocenil, da delo pristojnih državnih organov "ni bilo vedno najboljše". Takrat je Zamernik navedel kar nekaj pripomb v zvezi z (ne)sodelovanjem predvsem policije in tožilstva s komisijo. Kljub jasnim ustavnim in zakonskim določbam, ki parlamentarni preiskovalni komisiji dajejo pristojnosti pravosodnih organov, so njeni člani pri svojem dosedanjem delu velikokrat naleteli na "ignorantski odnos" organov pregona. Tako so se, kot je takrat očital Zamernik, soočali z nedostavljanjem oz. dostavljanjem podatkov z zakasnitvijo, zaradi česar so izgubili precej dragocenega časa. Komisija je denimo potrebovala kar leto dni, da se je sama "dokopala" do možnih motivov napada na novinarja, saj jim policija teh ni hotela razkriti.

Od napada skoraj že dve leti

Ta teden, v petek, bo sicer minilo dve leti od napada na novinarja Petka. Napadalcev, ki so ga brutalno pretepli 28. februarja 2001 pred njegovo domačo hišo v Mežici, še niso odkrili. Prav tako niso znani domnevni naročniki tega dejanja. V javnosti so se sicer že takoj po napadu pojavila ugibanja, da je napad povezan prav z novinarjevim delom pri raziskovanju stranpoti tranzicije na Koroškem ter da je bilo fizično nasilje usmerjeno proti avtonomnemu in svobodnemu izražanju in razširjanju mnenja novinarjev.