Slovenija

Vmešavanja ni bilo?

Ljubljana, 19. 09. 2006 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pri domnevno spornih prodajah državnih deležev v nekaterih podjetjih ni bilo političnih pritiskov, trdijo priče.

Preiskovalna komisija je z delom začela januarja letos
Preiskovalna komisija je z delom začela januarja letos FOTO: POP TV

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki ugotavlja, ali je kdo iz nekdanjega ali pa sedanjega političnega vrha sodeloval pri domnevno spornih prodajah deležev Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD) v 83 gospodarskih družbah, je tokrat zaslišala nekdanjega direktorja Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) Jovana Lukovca, Kajo Špiler in Antona Končnika iz nekdanjega vodstva SOD ter nekdanjega člana nadzornega sveta KAD Alfreda Killerja.

Komisija bo v okviru obravnave prvih desetih primerov podjetij, med katerimi je na šestem mestu Mercator, zaslišala direktorje in predsednike upravnih odborov SOD, predsednike uprave in nadzornega sveta KAD, direktorje in predsednike strokovnega sveta ATVP, pristojne ministre in državne sekretarje, in sicer za obdobje, v katerem so potekale odprodaje deležev v podjetjih.
Preiskovalna komisija se je tokrat ukvarjala s prejšnjimi vladami, saj so vse priče zasedale vodilna mesta v Sodu in Agenciji v 90-ih letih pa do leta 2002. Tako kot vse priče doslej so morale odgovoriti na standardno vprašanje, ali je politika vplivala na njihovo delovanje. Vsi so to odločno zanikali.

V vlogi prič bodo v nadaljevanju pred komisijo nastopili tudi nekdanji in sedanji pristojni ministri ter državni sekretarji.

Komisija preučuje vpliv politike

Med obravnavanimi primeri je tudi domnevno sporna prodaja Mercatorja
Med obravnavanimi primeri je tudi domnevno sporna prodaja Mercatorja FOTO: Dare Čekeliš


Preiskovalna komisija, ki je začela delovati 26. januarja letos, predseduje pa ji Polonca Dobrajc (SDS), je doslej zaslišala predsednika uprave KAD Tomaža Toplaka, nekdanjega predsednika uprave KAD Jožeta Leniča, direktorja SOD Marka Pogačnika, nekdanjega direktorja SOD Igorja Kušarja, nekdanjega direktorja SOD in ATVP Marka Prijatelja ter sedanjega direktorja ATVP Nevena Boraka. Preiskovalna komisija bi morala Lukovca, ki je agencijo vodil pred Prijateljem, zaslišati že na zadnji seji komisije 16. junija, a se je takrat zaradi službenih obveznosti opravičil.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bbcaf
20. 09. 2006 08.38
Zaslišanja parlamentarnih preiskovalnih skupin so le zapravljanje časa in našega denarja. Upam vsaj, da niso tako naivni, da mislijo, da se da na takih zaslišanjih kaj ugotoviti.