Slovenija

Vložili veto na obratovalni čas trgovin

Ljubljana, 28. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sindikat delavcev trgovine Slovenije v državni svet vložil predlog za odložilni veto na novelo zakona o trgovini. V sindikatu pravijo, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da bi preprečili uveljavitev novele zakona o trgovini.

Sandi Bartol: Sindikat bo šel do konca
Sandi Bartol: Sindikat bo šel do konca FOTO: POP TV

Sprejem odložilnega veta je prva možnost, s katero želi sindikat preprečiti uveljavitev omenjenega zakona. Sekretar sindikata Sandi Bartol je povedal, da je slovenski parlament s sprejetjem novele zakona o trgovini ne samo omogočil divjo liberalizacijo obratovalnega časa, temveč s tem tudi dal dodatno vzpodbudo za še večje in hujše kršitve pravic delavcev do počitka.

Poslanci so po mnenju sindikata zanemarili zdravje več kot 100.000 delavcev in družinske vrednote, ki naj bi bile temelj nacionalnega interesa.

Če veto ali ponovno odločanje v parlamentu ne bo uspešno, bo sindikat začeli z organizacijskimi, vsebinskimi in kadrovskimi pripravami na zakonodajni referendum za omejitev liberalnega obratovalnega časa v trgovini.

Sindikat, ki je podporo dopolnjenemu vladnemu predlogu umaknil avgusta, ker v pogajanjih o dvigu dodatka za nedeljsko in nočno delo ni dosegel nobenega napredka, bo zato tudi javno objavil imena vseh poslancev, ki so sporno novelo podprli.

V primeru, da bo državni svet veto na novelo zakona o trgovini izglasoval, bo za njegovo sprejetje ob ponovnem glasovanju v morala glasovati večina poslancev. Parlament o zakonu brez razprave ponovno odloča na prvi naslednji seji.

SORODNI ČLANKI