Slovenija

Vložili pobudo za presojo ustavnosti: 'Referendumsko vprašanje je zavajajoče'

Ljubljana, 16. 10. 2024 11.14 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
0

Vesna – zelena stranka je vložila pobudo za presojo ustavnosti in predlog za začasno zadržanje odloka o razpisu referenduma o izvedbi drugega bloka krške nuklearke (JEK 2). Za to potezo so se odločili zaradi po njihovem zavajajočega referendumskega vprašanja o projektu, ki omejuje svobodno odločanje volivca. Minister za delo Luka Mesec pa medtem poudarja, da sicer ne gre za skupno pobudo, da pa se v Levici z njo strinjajo. Meni namreč, da je referendum preuranjen.

Sopredsednik zunajparlamentarne stranke Vesna Uroš Macerl je na novinarski konferenci opozoril, da je pred nami referendum, še vedno pa ni ključnih informacij o projektu. "Pred nami je izsiljen referendum, ki je zastavljen tako, da ne dopušča izbire in ne omogoča široke javne razprave o alternativah," je poudaril.

Stranka Vesna
Stranka Vesna FOTO: Bobo

Kot poudarja Macerl, vlada skupaj z opozicijsko SDS, ki je po njegovih besedah izsilila referendum, ustvarja občutek, da imamo ljudje možnost vplivanja na odločitev. Odločili so se za posvetovalni referendum, s katerim ničesar ne izgubljajo. "Če jim bo izid referenduma všeč, se bodo zgovarjali na voljo ljudi, v nasprotnem primeru pa bodo itak šli s projektom dalje, saj referendum ni zavezujoč," je opozoril.

'Nepošteno in zavajajoče'

Sopredsednica stranke Urša Zgojznik je referendumsko vprašanje označila kot nepošteno in zavajajoče, saj tako, kot je oblikovano, omejuje svobodno odločanje volivca. Ta po njenem namreč meni, da odloča o stabilni oskrbi z električno energijo in ne o projektu JEK 2. Volivec, ki bo na referendumu glasoval proti, bo po njenem mnenju soočen s predsodkom, da s tem ogroža stabilno oskrbo. "Za to pa ni dokazov. Tudi ni podatkov o alternativah," je izpostavila.

"Z referendumskim vprašanjem se lahko strinja večina, gotovo večja od plebiscitarne leta 1990. Referendumsko vprašanje se tako zlorablja za gradnjo objekta. Stabilne oskrbe namreč ne more napovedati nihče," je prepričana Zgojznik, ki tudi meni, da je referendumsko vprašanje, o katerem bodo volilvci določali 24. novembra, nevaren precedens za vsa prihodnja odločanja in pomeni zlorabo instituta referenduma.

Da je referendumsko vprašanje zastavljeno na način, da ga je razumeti, kot da je do rabe nizkoogljičnih virov in stabilne oskrbe mogoče priti zgolj z izgradnjo JEK 2, je opozoril tudi generalni sekretar stranke Klemen Bolhar. "To preprosto ni res," je poudaril.

Zato so se v stranki Vesna odločili za ustavno pobudo odloka o razpisu referenduma, s katero predlagajo zadržanje izvedbe referenduma do vsebinske odločitve ustavnih sodnikov. "Resnično upamo, da bodo ustavni sodniki zbrali pogum, da gredo v vsebinsko presojo, da se odločijo in da bo odločitev pomenila neko streznitev. Upam si reči, da bi bila odločitev, ki bi pritrdila naši stranki, nekakšna atomska bomba za vlado, ki bi se potem morala vprašati, kaj lahko ljudi na referendumih sploh vpraša," je poudaril.

Stranka Vesna glede projekta JEK 2 deli stališče s svojim evropskim poslancem Vladimirjem Prebiličem, ki se bo tudi vključil v kampanjo, je še zagotovila Zgojznik.

Mesec: To ni skupna pobuda, a v Levici se z njo strinjamo

"To je pobuda stranke stranke Vesna. V Levici z njimi sodelujemo pri referendumski kampanji, z zapisanim pa, čeprav ne gre za skupno pobudo, se strinjamo," je ob robu tiskovne konference o pravici do odklopa povedal minister za delo Luka Mesec.

Pravi, da je tudi njihova presoja podobna, in sicer, da je za referendum prezgodaj. "Na tej točki nimamo podatkov, koliko bi gradnja drugega bloka stala, koliko časa bi se gradila, kakšno breme bi bilo to za državo," je naštel ter ob tem pristavil, da sam sicer ni proti jedrski energiji, niti ne nujno proti drugemu bloku. Meni pa, da pod danimi pogoji obstaja preveč nevarnosti, da bi se ponovila zgodba Teš 6.

"Strinjam se, da je referendum preuranjen. Preden izvedemo referendum, na katerem se bo ljudstvo odločilo o enem najpomembnejših vprašanj naše prihodnosti, moramo imeti te odgovore na mizi. Torej predvsem finančne posledice projektqa in izvedbene možnosti," je dejal. Sicer pa si kot zagovornik zelenega prehoda želi videti, kaj se lahko z denarjem, namenjenim za JEK 2, naredi na alternativnih virih energije.

Referendum bo po odloku, ki ga je DZ sprejel minuli teden, 24. novembra. Referendumska kampanja se bo uradno začela 25. oktobra, se pa že vrstijo različne razprave o projektu JEK 2.