Slovenija

'Vloga podpredsednice GZS ne velja kot kredibilna vodstvena izkušnja'

Ljubljana, 21. 09. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
225

Saga okrog kandidatke Marte Kos za evropsko komisarko, ki bi dobila širitev, nikakor ne pojenja. V studiu 24UR je Kosova zanikala celo vrsto očitkov: zanika, da nima dovolj vodstvenih izkušenj, zanika, da je nekdanja sodelavka tajne službe. V Gibanju Svoboda branijo kandidatko, podpredsednik vlade Matej Arčon celo pravi, da gre za prikrito rušenje kandidatke s ciljem diskreditirati in rušiti premierja Roberta Goloba. V SDS pa so na drugi strani jasno že najavili: slovenska delegacija ne podpira imenovanja Marte Kos, ki je po mnenju nekaterih v stranki že nervozna.

Želeli smo soočiti evropska poslanca iz vrst SDS in Gibanja Svoboda. Vabili smo oddali, iz vladnega Gibanja Svobode niso želeli poslati nikogar, je pa v oddajo 24UR ZVEČER prišla evropska poslanka Romana Tomc.

"Slovenski poslanci so tisti, ki mene ves čas diskreditirajo," je v oddaji 24UR ZVEČER v četrtek dejala Kosova. "Recimo ena od izjav Romane Tomc je bila, da nimam vodstvenih in politični  izkušenj. Pa sem jo morala spomniti na čas, ko sem jaz bila tri leta podpredsednica Gospodarske zbornice Slovenije, ona pa je bila vodja oddelka za javna naročila. Torej sem ji bila predpostavljena. In za nekoga, ki ima 35 let delovnih izkušenj in lahko gre pogledat moj življenjepis, ki je javno dostopen in potem pravi, da nima vodstvenih izkušenj. To je čista laž in čista laž je potem tudi vse, kar so oni rekli v povezavi s tem."

In kako to komentira Tomčeva? 

Kot je pojasnila, se je v tem tednu v Strasbourgu v politični skupini EPP, katere del je tudi sama, predstavilo vseh njihovih 14 komisarjev. "Pred nami so sedeli bivši premierji, ministri in ljudje z izjemnimi političnimi izkušnjami, nihče od njih pa se ni pohvalil s tem, da je bil v kateri koli državi podpredsednik Gospodarske zbornice." 

Kot je dodala, vloga podpredsednika Gospodarske zbornice v primeru kandidature za komisarsko mesto v Evropski komisiji ne velja kot neka kredibilna vodstvena izkušnja. Ko je bila Kosova veleposlanica v Nemčiji, je sicer to neka politična izkušnja, je nadaljevala Tomčeva, vendar pa to ni "izkušnja z vidika operativnosti, ki jih potrebuje evropski komisar". 

"Gre za izvršilno oblast na najvišjem nivoju," je poudarila. 

A Kosova je dejala, da jo skušajo diskreditirati, podpredsednik vlade Matej Arčon pa je celo dejal, da opozicija "minira" kandidatko, ker bi s tem rada zrušila premierja Roberta Goloba.

"Evropski mediji so se na široko razpisali o slovenski kandidatki, prvi, ki je za to odgovoren, da nam je namenjeno toliko pozornosti, pa je zagotovo premier," je to komentirala Tomčeva. "Golob, ki je v celoti diskreditiral postopek imenovanja komisarja iz Slovenije, nenazadnje je nekako prodal slovensko suverenost zelo na hitro." Ampak, kot je dodala, bi ob spremljanju dogodka mnogi lahko predvidevali, da je bilo to že "vnaprej dogovorjeno" in da je bil Tomaž Vesel le "žrtveno jagnje". 

Pri Veselu sicer takšnih pomislekov ni bilo, kot je dejala Tomčeva, ni bil idealen kandidat, vendar pa je za SDS bil sprejemljiv kandidat. "To je sicer moja ocena, vendar je biti predsednik Računskega sodišča kar težja funkcija kot veleposlanik, vsaj kar se tiče zasedbe komisarskega mesta."

In kot je še poudarila, zdaj skoraj vsak dan pojasnjuje poslancem iz EPP o tem, kaj se dogaja, saj vsi poznajo zgodbe iz evropskih medijev in so seznanjeni z očitki, ki letijo na Kosovo. "Najboljša pojasnila bo pa seveda dala ona," je dodala.

Marta Kos na odboru DZ za zadeve EU
Marta Kos na odboru DZ za zadeve EU FOTO: Bobo

Kosova zanikala sodelovanje z Udbo

Kot je dejala Kosova, se niti najmanj ne boji, da zaradi očitkov o njenem sodelovanju z državno varnostno službo, njeno zaslišanje ne bi bilo uspešno. Še več, dejala je, da je bila pregledana tudi s strani tujih varnostnih služb, preden je postala veleposlanica. 

A Tomčeva ni bila prepričana. "Mislim, da so to argumenti, ki morda zdržijo pri gledalcih televizije v Sloveniji, medtem ko bodo kolegi v Evropskem parlamentu želeli kakšna bolj podrobna pojasnila in dvomim, da bi šle takšne pavšalne navedbe lahko skozi."

Opozorila je tudi, da bo imela EPP 14 komisarjev, Socialni demokrati bodo imeli štiri komisarje in liberalci pet komisarjev. "Največji boj se bije med SD in liberalci, Kosova pa prihaja s strani liberalcev, socialisti pa si želijo enega komisarskega mesta več," je pojasnila. Torej so po njenih besedah prav Socialni demokrati najbolj zainteresirani za to, da Kosova ne postane komisarka.

"Seveda so modro tiho, gredo se tiho diplomacijo, vendar v ozadju potekajo velika lobiranja. Morda bi bilo treba pogledati tudi doma, kdo so največji akterji, ki delajo Kosovi škodo tudi v Bruslju," je posvarila.

Bi se slovenska politika lahko poenotila vsaj na mednarodnem parketu?

Tomčeva je dejala, da ko so začeli postopek iskanja primernega kandidata za komisarja, se koalicija ni pogovorila "niti sama s sabo". "Gospod premier je naenkrat prišel s kandidatom kot prvi v EU na presenečenje vseh njegovih koalicijskih partnerjev," je opozorila. 

"Če se niti tam ne morejo poenotiti, je težko pričakovati, da bi o tem, kdo bi bil primeren kandidat, vprašali opozicijo. Mi bi z veseljem sodelovali pri tem in sem prepričana, da bi našli dobrega kandidata, ki bi resnično zastopal Slovenijo, kot je treba," je sklenila.

KOMENTARJI (225)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

patogen
21. 09. 2024 09.19
-1
Komisija; Kosova, vi ste liberalka. Za zasedbo tega mesta, pa potrebujemo socialistko. Marta Kos; Ne, ne, ni problema, jaz sem v bistvu socialistka. Lahko prinesem certifikat iz Centrale če želite.
MucaNeGrize
21. 09. 2024 09.18
degutantno je to kruljenje tomceve in vernikov sekte bivšega komunista lažnivega janše o komunistih in še čem. ...preprosto zato , ker vse kar očitajo drugim - so oni sami...vsi komunisti in bivši so v sekti bivšega komunista lažnivega janše...vsi...niti enega NI v bilo kateri stranki...
MucaNeGrize
21. 09. 2024 09.19
sam šef sds sekte bivši komunist lažnivi janša pa takole...Ivan Janša je pri krstu dobil ime Janez.[27] Šolal se je v domačem Grosuplju, na klasični gimnaziji v Stični, današnji Srednji šoli Josipa Jurčiča, in po tem v Ljubljani. Leta 1982 je na takratni Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo končal študij Splošne ljudske obrambe in družbene samozaščite (danes obramboslovja).[28] Leta 1975 se je kot 17-letni mladenič včlanil v Zvezo komunistov Jugoslavije in bil med najmlajšimi člani Partije v Grosuplju. Tega leta je obiskal partijsko šolo v Kumrovcu. Bil je Titov štipendist, predsednik občinske organizacije Zveze socialistične mladine Slovenije, član občinskih komitejev Socialistične zveze delovnega ljudstva Slovenije, član republiških in zveznih organov ZSMS in SZDL. Leta 1977 je kot eden najperspektivnejših partijskih kadrov v svojem okolju že vodil pohod prve čete mladinske brigade Ivo Lola Ribar v bosansko Jajce.
4556
21. 09. 2024 09.18
+1
Marta je izstopila iz Svobode sedaj ,ko se ji ponuja možnost bajnega zaslužka pa preobrata ---tipično za pokvarjeno osebo ,ki je že v prejšnjem sistemu ovajala sodelavce vse zopet za osebo korist .Dokumenti kažejo njeno sodelovanje v udbi -na ta komentar bo mnogo minusov zaradi panike pri totalitarcih levakih.
TO-91
21. 09. 2024 09.17
-2
Škoda da kuštravi ni predlagal sajkota 🤣😜
patogen
21. 09. 2024 09.16
-2
Socialni demokrati bodo imeli štiri komisarje in liberalci pet komisarjev. "Največji boj se bije med SD in liberalci, Kosova pa prihaja s strani liberalcev, - Kosova in levičarji v tem ne vidijo problema, saj v Sloveniji razlika med Liberalci in Socialisti ne obstaja. Pravzaprav se bo kosova naenkrat prelevila v socialistko češ saj je bila v mladosti članica partije in je članstvo samo zamrznila.
avgust.
21. 09. 2024 09.18
-1
Razlika je Kosova ali Tanja in odzadaj je velik boj, moraš poslušati.
LukaS8
21. 09. 2024 09.16
+0
V Evropi že dobro poznajo maršala T in njegove podrepnike. Pa seveda njihove taktike. Tako da mislim, da se ni za bati. Pač štalo delajo kot to oni znajo. Če jih že mi ne moremo ignorirat, v Bruslju jih zlahka. In jih, in jih bodo. Nepomembno repenčenje
Ponent
21. 09. 2024 09.16
+5
Fovšljivci, nevoščljivci, privoščljivci, skratka zdraharji.
avgust.
21. 09. 2024 09.18
Res je, Golob iz vsake stvari naredi zdraho.
ap100
21. 09. 2024 09.15
+2
levaški bolniki očitno mislijo da 5 poslancev lahko prepreči njeno izvolitev za komisarko - res so paranoiki
nikolinormalen
21. 09. 2024 09.13
+5
Kdo je ta Romana? 🤔
boslo
21. 09. 2024 09.13
+1
Zdaj veste zakaj Tanjin smeh in dobra volja?
Julijann
21. 09. 2024 09.12
+0
Komaj je začela s službo za OK Slovenije. A bodo lahko brez nje. No, vsaj Pariz si je lahko službeno ogledala.
orehi
21. 09. 2024 09.12
+6
Privohčim Kosovi da uspe da spet vidim dolge nosove v sdss-u pa če tudi ni top izbira top izbira bi seveda bila če bi jo predlagala Tomiceva ali Mahnič
avgust.
21. 09. 2024 09.16
-1
Julijann
21. 09. 2024 09.12
+1
Marto so zelo zmotile tudi Prešernove navrade. Nagrajenk je bilo 17%, nagrajencev pa 83%. A po novem se dodeljujejo nagrade na spol ali na dosežke?
zhadum
21. 09. 2024 09.11
+0
hahah kaj joka zdej ker nemore do kesa pridit. sploh se ne gre o levih in desnih ampak samo denar denar denar. vi pa hodite na volitve in glasujte za take ljudi jest sigurn ne bom
Julijann
21. 09. 2024 09.14
+1
Marta ima denarja ko pečk. Brez skrbi. Seveda bo 25 tisočakov lep dodatek na mesec, pa še prestižna funkcija. Ampak, zakaj ni tega sprejela že spomladi, ko ji je Golob ponudil? A kdo ve?
avgust.
21. 09. 2024 09.17
-2
patogen
21. 09. 2024 09.10
+0
V levičarskih Partijah tradicionalno vlada stroga hierarhična disciplina in poslušnost do Vodje. Marta bo, je na klic centrale dejal Golob. In tako je bilo, brez posvetovanja s svojo bazo. Levičar slepo zaupa svojemu vodji.
MucaNeGrize
21. 09. 2024 09.12
+5
seveda...zato je bivši komunist lažnivi janša že čez 30 let edini kandidat in šef sekte sds....
patogen
21. 09. 2024 09.20
Ivana janeza moraš razumeti simbolno, Muca. kot simbol boja proti komunizmu.
avgust.
21. 09. 2024 09.09
-2
Problem levih komentatorjev je ta, da praktično samo blatijo, iz njihovih komentarjev nič ne izveš. Prav tako je zanimivo, da se mediji ukvarjajo z SDS, ko je na oblasti in ko ni, ker nekega pametna odgovora od trenutno vodilnih ni dobiti. Poleg tega pa se skoraj vsaka izjava trenutnega PV potem izkaže za laž. Sicer pa malce pogrešam Tino - je to še aktualno?
patogen
21. 09. 2024 09.11
-1
Umaknili so jo iz Golobove bližine, kot Jovanko nekoč. Vendar o tem se ne sme poročati.
metuljka
21. 09. 2024 09.13
+1
Ukvarjamo se z SDS samo zato, ker Veliki poskuša tudi v opoziciji narekovati teme in tempo v državi, imeti primat in oblast tudi takrat, ko je v opoziciji .. Napad na Kosovo je zato, da je Veliki in SDS v ospredju
Jon Bacek
21. 09. 2024 09.08
+2
Čudim se, zakaj ni izbrana Tina. Ima ogromno izkušenj iz udejtvovanja na jahtah v mednarodnih morjih. Zna narediti sceno. Spozna se na živali, posebej na nutrije. Ima znanje in izkušnje iz narkotikov...
boslo
21. 09. 2024 09.10
-2
Julijann
21. 09. 2024 09.15
patogen
21. 09. 2024 09.08
-3
Če delegira levičar, delegira v obrambi civilizacijskih pridobitev. Luka Mesec.
Nežna dušca
21. 09. 2024 09.08
+5
Spet Tomčeva. Pa kdo ji odobri nenehna potovanja ?Če je EU poslanka , naj bo v Bruslu, ali pa naj iz svojega žepa plačuje pota.
avgust.
21. 09. 2024 09.11
+0
Tomčeva pač obvlada in zavist je Slovencem zapisana v genih:)