Slovenija

Vlaki bodo 'počivali'

Ljubljana, 08. 11. 2005 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Železniški sindikat in vodstvo nista dosegla dogovora, zato bodo v sredo med 8. in 12. uro vlaki stali.

Vlaki bodo v sredo za štiri ure obstali
Vlaki bodo v sredo za štiri ure obstali FOTO: Dare Čekeliš

Glavni odbor Sindikata železniškega prometa Slovenije je odločil, da stavka bo. Tako bo v sredo med 8. in 12. uro stalo 67 potniških in 36 tovornih vlakov.

Stavkali bodo vsi člani sindikata, pričakujejo pa, da se bodo stavki solidarnostno pridružili tudi člani drugih sindikatov, je povedal predsednik sindikata Ivan Šenkiš. Možnosti, da bi se določen del prometa opravljal ne glede na to, da bo zaradi stavke omejen, po oceni sindikata ni. Če bi se kakšen vlak že poskušalo odpeljati, bi se ustavil na prvi postaji, kjer bi delavci stavkali, s tem pa bi se nezadovoljstvo potnikov še povečalo, je ocenil Šenkiš.

Kljub petim krogom pogajanj, sindikatu in vodstvu Železnic ni uspelo najti skupnega jezika. 1260 delavcev je odločenih: s stavko opozarjajo na nevzdržne razmere na Železnicah. Sindikalisti vodstvu očitajo, da se je bolj kot z njihovimi stavkovnimi zahtevami ukvarjalo z diskreditacijo organizatorja stavke in predsednika Sindikata železniškega prometa Ivana Šenkiša in političnim ozadjem stavke.

Po mnenju sindikatov niso dorekli in zapisali niti ene od dvanajstih stavkovnih zahtev, ki so: zaustaviti je treba upadanje količine tovora in prihodkov. Urediti je treba politiko zaposlovanja, odpraviti nezakonitosti, urediti pogodbe delavcev posameznih delov železnic, izplačevanje dodatkov tistim, ki morajo zaradi svojega dela poznati tudi tuje uredbe in urediti plačna razmerja. Zahtevajo tudi upoštevanje odmorov za malico in spremembe nekaterih pravilnikov, navodil, predpisov in zakonov, ki pa, kot trdi vodstvo železnic, sploh niso v pristojnosti železnic.

Stavka Sindikata železniškega prometa Slovenije je po oceni vodstva Holdinga Slovenskih železnic legitimna, nekatere stavkovne zahteve pa ne, saj nimajo podlage v zakonu o stavki, ker se ne nanašajo na socialne in ekonomske pravice, je povedal pomočnik generalnega direktorja holdinga Igor Hauptman.

Potniški vlaki, ki bodo vožnjo začeli pred 8. uro, bodo nemoteno nadaljevali pot do končne postaje, medtem ko se bodo tovorni vlaki ustavili na prvih postajah.

Hauptman je ocenil, da stavka ne bi smela preveč ovirati dnevnih migrantov, ki prevoz večinoma opravijo pred 8. uro, saj bo med 8. in 12. uro v sredo stalo 67 potniških vlakov in 36 tovornih vlakov. Nemoteno bodo sicer vozili mednarodni potniški vlaki in tovorni vlaki s pokvarljivim blagom.

Vodstvo SŽ: Stavka ima politično ozadje

Vodstvo je pred odločitvijo sindikata stavko označilo za politično motivirano in tako zaostrilo stališča med pogajalci. Kot so zapisali, naj bi v pogajanjih sindikat imel drugačne namene od zagotovitve socialnih in ekonomskih pravic njegovih članov.

Pogajanja niso uspela
Pogajanja niso uspela FOTO: POP TV

Razlogi za stavko so namreč po njihovem prepričanju politični, in sicer uperjeni proti novi železniški zakonodaji, po kateri naj bi upravljanje železniške infrastrukture prešlo z agencije na železniški promet znova na Slovenske železnice.

Ostali sindikati stavke ne podpirajo

Stavke sindikata železniškega prometa ne podpirajo ostali reprezentativni sindikati na Slovenskih železnicah, ki so to s posebnim obvestilom sporočili zaposlenim. Kot so navedli, stavkovne zahteve temeljijo na zavajajočih ugotovitvah, stavka pa je po njihovem mnenju politična in uperjena proti spremembam železniške zakonodaje, po kateri bi železnice znova postale upravljalec javne železniške infrastrukture.

"To je edina stavka na Slovenskih železnicah, ki je ne podpirajo vsi zaposleni," je dejal delavski direktor Albert Pavlič in dodal, da ostali sindikati o njej niso bili obveščeni niti pozvani k solidarnosti. "Zadeva kaže na solistično akcijo, ki jo vsi sindikati ocenjujejo kot politično stavko, uperjeno proti spremembam železniške zakonodaje."