Slovenija

'Vlado čaka izjemno težko delo'

Ljubljana, 23. 04. 2009 21.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koalicijski partnerji so se po dolgi razpravi uspeli uskladiti glede drugega rebalansa letošnjega proračuna. Sprejeli so tudi uredbo o stroških reprezentance.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Kanal A

Vlada je na današnji seji sprejela izhodišča za pripravo že drugega rebalansa letošnjega državnega proračuna. Tega naj bi pripravili v naslednjih desetih dneh, je povedal premier Borut Pahor. Razprava o izhodiščih za pripravo rebalansa je po Pahorjevih besedah vzela navzočim na seji veliko časa, a so se na koncu vendarle uskladili. V naslednjih desetih dneh čaka vlado izjemno težko delo, je dejal.

Vlada si želi že v rebalansu uvesti politiko programskega proračuna, kar pomeni, da bo morala pokazati svoje prioritete. Ne bo šlo za linearno zvišanje oziroma znižanje proračunskih postavk, temveč ponekod za bistveno povečanje in drugod za bistveno zmanjšanje – glede na to, kakšne prioritete vlada v teh časih finančne in gospodarske krize zagovarja, je dejal Pahor. Vlada je sprejela tudi spremembe programa financiranja proračuna za leto 2009 ter predlog izhodišč ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs o dodatnem znižanju javnofinančnih izdatkov v javnem sektorju.

DZ je en rebalans letošnjega državnega proračuna že sprejel, in sicer pred manj kot mesecem dni. Z njim se presežek odhodkov nad prihodki povečuje na dobro milijardo evrov, kar je 2,94 odstotka bruto domačega proizvoda. Ker so se od vložitve predloga v DZ napovedi o gospodarski rasti občutno poslabšale, je vlada že tedaj napovedala možnost priprave še enega rebalansa.

Sprejeta uredba o stroških reprezentance

Vlada je na danšnji seji sprejela tudi uredbo o stroških delovnih in uradnih kosil in večerij. Nova uredba se bo nanašala na minstrstva in posamezne organe v njihovi sestavi, upravne enote, kabinet predsednika vlade, generalni sekretariat vlade in druge vladne službe. Stroški za pijačo, večerje in uradna kosila bodo največ lahko znašali:

– funkcionar – 50 eurov na osebo,
– direktor vladne službe, generalni sekretar, generalni direktor ali predstojnik organa v sestavi – 40 eurov na osebo in
– načelnik upravne enote – 30 eurov na osebo.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cekson
25. 04. 2009 21.00
Ta vlada ne zna nic !!! Samo TAJKUNE podpirajo, rajo pa pustijo, da siromasi !!!! Denar pa sparajo za PREBRISANE !!!
Tonček Balonček
24. 04. 2009 14.51
Za časa prejšnje valde so ejdli sendviče s kokto, če so šli pa v tujino, so s seboj ponesli lunch pakete! Še evdno s edobros pominjamo, koliko poslov so sklenili ob priliki obiska anšega letala na Kitajskem, da ne omenjam nabave topnjače in prodaje Slovenske industrije jekla Rusom!!
OrodniK
24. 04. 2009 11.02
Tovariš Pahor, vam je že odklenkalo...
KomentarDOO
24. 04. 2009 10.12
Pahor: Pa saj sploh ne veste kaj počnete!
Desno
24. 04. 2009 08.28
se1krat povedano,,ta vlada je isto kot creda zmesanih ovac
rahlo_nepristranski
24. 04. 2009 08.13
Zanimivo je, ko daje levičarski sedanji predsednik vlade Pahor nam vsem vedeti, da je nesposoben in da pelje državo v propad, ni nobenega direktnega napada in žaljivk na njega. Ko pa da utemeljen in kritičen komentar Janez Janša in ostali opozicijski poslanci, se pa vsem levičarjem utrga in napadate vse vprek in počes in jih žalite in obtožujete. Dokler bo tako bo z vami petokolinaši in vašo potuho in pristranskostjo do te vlade Slovenije, ki je sedaj na oblasti, ki skupaj padamo z veliko hitrostjo v brezno in v propad v revščino in bedo in s tem ni podana od vas direktna odgovornost in obsodba do te sedanje vlade, ki bi bila upravičena in odgovorna, za to sedanje stanje, ki je odgovorna sedanja vlada.Čeprav tudi vi vsi občutite, kako je sedanja vlada nesposobna in se ukvarja samo z izbrisanim, z tajkuni in o sami sebi in se prepirajo in perejo umazano vladno perilo v javnosti. To vlado, ki je sedaj na oblasti, ne napadate jo ne žalite in jo ne kritizirate pa tega nočete ali ne smete nič povedati in kritizirati, čeprav bi bili vsi upravičeni. To vaše početje je nemoralno, ne etično in pristransko in dvolično.
gral73
24. 04. 2009 06.07
vse se draži, ljudje ostajajo brez službe ti pa živi z nekaj evr na meseci! Politiki crknejo v enem mesecu z našimi minimalnimi plačami!!
vasija
24. 04. 2009 00.48
zeh zeh zeh... nikomur več ne verjamem - dost vas imam! patološki lažnivci!
borchy77
23. 04. 2009 23.36
VSAKMU EN BUREK IN ČE BOMO SLOVEVCI ZADOVOLJNI Z NJIHOVIM DELOM LAHKO DOBIJO ŠE JOGURT...MISLIM DA BOJO POCRKALI OD LAKOTE...
Zdenka Smolejeva
23. 04. 2009 23.15
"Vlado čaka izjemno tvrov na osebo!ežko delo"Pa ga bo zmogla?Ob tako dragih kosilih in večerjah težko.50 e!!! S polnim želodcem postaneš zelo len in temu so primerni tudi trenutni rezultati naše vlade.
OrodniK
23. 04. 2009 22.52
Izgleda, da komentar na te pravljice sploh ni potreben:)