Slovenija

Vladni trn v peti

Ljubljana, 12. 12. 2006 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Plače v javnem sektorju so vladi vse večji trn v peti. Poleg policijskega sindikata ostro protestirajo tudi drugi.

V policijskem sindikatu so zadovoljni z dogovorom o zamrznitvi pogajanj o plačnih razredih
V policijskem sindikatu so zadovoljni z dogovorom o zamrznitvi pogajanj o plačnih razredih FOTO: POP TV

Odločitev Policijskega sindikata Slovenije (PSS) o stavki bo odvisna od ministra za javno upravo Gregorja Viranta, ki naj bi se v sredo udeležil seje sveta policijskega sindikata, je povedal predsednik PSS Branko Prah.

Predstavniki sindikatov trdijo, da njihove konfederacije vlada pri pogajanjih ne obravnava enakopravno in s tem ignorira 73.000, torej polovico javnih uslužbencev.

V sindikatu so zadovoljni z današnjim dogovorom o zamrznitvi pogajanj o plačnih razredih in nadaljevanju pogajanj o dodatkih, saj so po Prahovih besedah tako "ponovno odprta vrata za pogajanja in s tem vrata do vlade in ministra za javno upravo".

Pogajanja o plačnih razredih zamrznjena

Vrata za pogajanja so odprta, poudarja Prah
Vrata za pogajanja so odprta, poudarja Prah FOTO: POP TV

Kot je znano, je bil dogovor sprejet na današnji razširjeni javni seji konference Konfederacije sindikatov javnega sektorja, ki se je udeležil tudi Virant in vladna pogajalska skupina.

Konfederacija sindikatov se je strinjala, da bo podpisala za sredo predviden dogovor z vlado o začetku pogajanj o dodatkih, v zameno pa bo vlada v dogovoru priznala obstoj dveh sindikalnih predlogov glede uvrstitev v plačne razrede.

To pomeni, da bodo pogajanja o osnovnih plačah med pogajanji o dodatkih k plači zamrznjena oziroma da vlada ostaja pri svojih predlogih glede uvrstitev javnih uslužbencev v plačne razrede, enako velja za sindikate javnega sektorja in tudi za konfederacijo, ki ima drugačne predloge kot preostali sindikati javnega sektorja.

Ugotavljamo, da bi bili članom konfederacije z našo prisotnostjo moteči dejavnik pri njihovem ocenjevanju, izmenjavi stališč in predlogov razvrščanja delovnih mest v plačne razrede. Drago Ščernjavič

Partnerji se bodo z dogovorom tudi zavezali, da ne bodo podajali novih, za njih bolj ugodnih predlogov za plačne razrede. Tako ostaja aktualen tudi v zadnjem času najbolj sporen predlog konfederacije za uvrstitev policistov v 22. plačni razred. Ko bi končali pogajanja o dodatkih, pa bi se lahko vrnili na pogajanja o plačnih razredih, sta se obe strani strinjali na današnji seji.

Ščernjavič protestira

Vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je pričakoval, da bo pogajalska skupina povabljena na današnjo javno sejo konference Konfederacije sindikatov javnega sektorja, na kateri so govorili o plačah v javnem sektorju.

SD za enakopravno obravnavo sindikatov

Poslanka skupina Socialnih demokratov je vlado medtem pozvala, naj ne dela razlik med sindikati. Poudarila je, da je odgovornost vlade, da kot močnejši partner pogajanj pomaga pri oblikovanju sporazuma, ne pa da s politično močjo in grožnjami uporabe oblasti sporazum otežuje.

Večina sindikatov, ne glede na število članov, ki so v njih včlanjeni, ni pravi kriterij za oceno, ali in kdaj je sporazum dosežen, menijo in poudarjajo, da je tak kriterij določila vlada, brez soglasja s sindikati.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

egenas@gmail.com
12. 12. 2006 18.05
A slučajno razumete, kaj kdo od vpletenih želi in kaj pričakuje?