Slovenija

'Vladajoči očitno živijo v milnem mehurčku in brez stika z resničnostjo'

Maribor, 01. 10. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, Anže Božič
Komentarji
28

"Vladajoči očitno živijo v milnem mehurčku, brez stika z resničnostjo. Upam pa, da bo ta milni mehurček čim prej počil, ko se bo zaletel v vse večji kup gnoja, ki se dela iz praznih obljub v zvezi z onkologijo Maribor." To so besede Polone Selič Zupančič, ki je ena od pobudnic zbiranja denarja za odkup stanovanj na Masarykovi v Mariboru, da bi se gradnja oddelka za onkologijo nadaljevala. Selič Zupančičeva se je v stiski in želji pomagati obrnila celo na vse Slovenke in Slovence, da bi ob nesposobnosti ministrstva za zdravje donirali in tako zagotovili 500 tisoč evrov za odkup stanovanj v dobro vseh onkoloških bolnikov. Kdaj naj bi zaživele SMS-donacije, se je gradnja oddelka za onkologijo v Mariboru znova začela, kot je to pred tremi dnevi zagotovilo zdravstveno ministrstvo, do kdaj bodo najtežje terapije potekale sredi gradbišča?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Tamaro Petrun
    04:16
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Tamaro Petrun
  • Iz 24UR ZVEČER: Gradnja oddelka onkologije v Mariboru
    04:26
    Iz 24UR ZVEČER: Gradnja oddelka onkologije v Mariboru

V zgodbo zapletov, blokade bližnjih sosedov in zamude pri gradnji mariborske onkologije se je po javnem pritisku civilne družbe vključila tudi predsednica republike. "Te ljudi, ki bodo na koncu vendarle morali prodati ta stanovanja, je treba povabiti na razgovor in se pogovoriti z njimi. Dalj časa, ko bomo čakali, pozneje bo mariborska onkologija končana. In jaz upam, da se s temi stanovalci vendarle kdo pogovarja. Če se ne, vljudno prosim, naj vendarle te pogovore začnejo. Čim prej," je povedala Nataša Pirc Musar.

Ostro kritiko in sporočilo odločevalcem pa je namenila tudi pobudnica javnega poziva Polona Selič Zupančič. "Vladajoči očitno živijo v milnem mehurčku, brez stika z resničnostjo. Vsekakor niso prišli pogledat onkologije Maribor. Upam pa, da bo ta mehurček čim prej počil, ko se bo zaletel v vse večji kup gnoja, ki se dela iz praznih obljub v zvezi z onkologijo Maribor."

Dogovora o odkupni ceni bližnjih stanovanj med državo in sosedi očitno še ni na vidiku, tržne cene na mariborskem območju pa se po besedah stanovalca Masarykove gibljejo od 2000 do 2400 evrov na kvadratni meter. "Mi smo pa rekli, če nam dajo 2000, se pravi, da smo šli na najnižjo stopnico, da smo jim šli nasproti. Nismo izsiljevali za 2400, ampak samo za 2000, da sprejmemo. In se bomo preselili," je povedal Aleksander Rottman.

Do dogovora o ceni zemljišča ni prišel niti Drago Fišer, ki prav tako stanuje na Masarykovi v Mariboru. "Nismo mogli priti do nekega dogovora, predvsem zaradi nekomunikacije in počasnosti organov," je povedal.

V Društvu za boj proti raku Štajerske nadaljujejo humanitarni projekt. Odprli so poseben bančni račun za izgradnjo onkologije na severovzhodu države. Denar pa nameravajo porabiti za razliko, ki ga je sosedom pripravljena plačati država in minimalno ceno, ki jo pričakujejo stanovalci. "Med stalnimi stiki in samo enkrat je nepremostljiva razlika. Zato bi bilo samodestruktivno, če bi mi verjeli, da ima sporočilo o zagotovljenih sredstvih in še razna druga sporočila kakršno koli težo," je povedala Selič Zupančičeva.

Rottman pa je ob tem poudaril še: "Smo zelo na strani bolnikov. Vemo, da to potrebujejo, a da nas nekdo izigrava in nam noče plačati tistega, kar si faktno zaslužimo, je pa višek bom kar po domače povedal svinjarije!"

V mestu ob Dravi lahko ob tem zaradi zapleta v kratkem pričakujejo tudi obisk predsednice. "Moji svetovalci se pogovarjajo. So že tudi bili v Mariboru. Tudi sama se bom v Maribor odpravila pogledat, kaj je na stvari. Ampak na koncu: pogovor, pogovor in še enkrat pogovor," je povedala Pirc Musarjeva.

Teden dni po mobilizaciji v civilni družbi sicer napovedujejo, da bodo kmalu zaživele tudi SMS-donacije. Da bi čim prej prišli do zastavljenega pol milijona evrov, načrtujejo pa še dobrodelni koncert.

Kako na situacijo gleda namestnica predstojnice oddelka za onkologijo UKC Maribor, da sta morali namesto ministrice za zdravje reagirati dve onkološki bolnici, ki sta začeli z zbiranjem denarja za odkup stanovanj? 

Tamara Petrun, namestnica predstojnice oddelka za onkologijo UKC Maribor, je izpostavila, da se boji, da odločevalci v Sloveniji ne vidijo ali ne razumejo, da onkološki bolniki nimajo časa in energije, da bi se pogajali. "Nimajo časa čakati na rešitve, ker se borijo za življenje, to da sta se izpostavili bolnici, pa je prej izjema kot pravilo" je povedala.

Bolnike, ki jim morajo nuditi najtežja zdravljenja, morajo obravnavati kar sredi gradbišča. Petrunova je povedala, da jim razloži, da na žalost nič ne gre po planu in da upa, da se bodo zadeve kmalu rešile. "Najbolj pa me boli srce, ko moram naše bolnike, ki bi se lahko že obsevali z določeno tehniko v Mariboru, pošiljati v Ljubljano," je pojasnila.

Obsevalne naprave, ki jih uporabljajo, so namreč stare skoraj 13 let, pogosto pa se jim tudi kvarijo. "V lanskem letu smo imeli 49 nedelovnih dni, hkrati se je zgodilo, da sta se oba linearna obsevalnika pokvarila. Samo letos smo že pri skoraj 40 nedelujočih delovnih dneh," poudarja Petrunova in doda, da je vesela, ker je ministrstvo za zdravje zapisalo, da so sredstva za širitev mariborske onkologije zagotovljena, a da bo glede na pretekle izkušnje temu verjela šele, ko bo videla nova obsevalnika, zgrajeno novo stavbo in opremljeni obe zgradbi.

Petrunova poudarja, da so njihovi bolniki še vedno zdravljeni kvalitetno, a da se gre zahvaliti entuziazmu zaposlenih in potrpežljivosti bolnikov. "Kar se dogaja, ni prav in se ne bi smelo dogajati. Vladajoči politiki in odločevalci bi se morali zavedati, da na onkološkem oddelku lahko pristanemo vsi, pa ne kot tisti, ki zdravimo, ampak kot bolniki in zanima me, kako bi se ob tem počutili," je zaključila.

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

King Kralj
01. 10. 2024 09.23
Ne dam niti evra, dokler ministerstva zapravljajo milijone, v 30 letih pa milijarde, nasega denarja za neumnosti in v zepe lopovov. 100-tine milijonov za nedelujoco opremo v casu kovida, 10 milijonov za neke zelezniske postaje, 100-tine milijonov za zgresene investicije tes6 itd, tukaj pa ne morejo dati par milijonckov za odkup rusevine in nakup opreme, je prava dramota, ce ne ze kriminalno dejanje, saj s tem ogrozajo zivljenja bolnikov in ootencialnih bolnikov.
janimir
01. 10. 2024 09.17
+1
Vladajo rdeči. Revežem plače 25 % gor, sebi in eliti pa 75. Vrhunsko. Očitno so tudi sindikati za.
Julijann
01. 10. 2024 09.15
Ko pa upokojenci na shodih povedo vladi, kaj so njihove naloge, obveznosti, se pa iz teh shodov eni prav norčujete. Sedaj bi mogel ves narod ven in zahtevat ov vlade , da izpolnjuje, kar so prisegli in se zavezali.
jozefStefan
01. 10. 2024 09.13
Ja krivi so si sami.. če bi jih postavili v vrsto kot preostali narod bi pa bilo morda malo drugače. Sami ste jim ustvarli mehurček.. sploh niso seznanjeni z realnostjo, jim je "prikrita".. meni lahko govorite kako hudo je, če te nekaj boli, verjamem še la takrat ko boli mene..
brezveze13
01. 10. 2024 09.07
+3
sedaj so si že izmislili ta način za prevaro ljudi in krajo res bedno. plačujem naj dodatno zavarovanje, plus tega še zavarovanje zaa preskakovanje vrst sedaj še naj gradim bolnice, naj gre na ulico kot so šli biciklisti pa naj vrže vlado mogoče si bo nasledja bolj prizadevala uresničiti svoje obljube, če se bo bala puča
Julijann
01. 10. 2024 08.56
+8
In četudi predsednica v svojem natrpanem urniku najde čas, kaj bo pa naredila? Bo donirala kak milijon? Naj raje kakega zapornika pomilosti. Vse te tihotapce belega blaga naravnost rada pomilosti. Pa tujce, par dni nazaj je spet enega.
MasteRbee
01. 10. 2024 08.52
+8
Vlada kadrovsko sestavljena s "ceste" dela s svojo sposobnostjo. Na žalost je po vsakih volitvah slabše.
DK48
01. 10. 2024 08.51
+5
Zbirajmo zamaške.
Julijann
01. 10. 2024 08.53
+7
Teofil
01. 10. 2024 08.41
+9
S tresočim glasom je Robi nastopil na seji varnostnega sveta,to je pomembno.
Slavko Badič
01. 10. 2024 08.41
+14
Pomembno je, da smo kupili računalnike, ki stojijo v skladišču. Na drugi strani je dosežek ministrstva za digitalno preobrazbo, da ljudje stojijo ure v vrsti za vpis k zdravniku. Narobe svet.
serumresnice
01. 10. 2024 09.01
-1
17 000 prošenj, 10 000 računalnikov. Premalo jih je.
Hitri Zigi 78
01. 10. 2024 08.40
+10
Vlada in politika itak živijo v svojem svetu. Samo primer: Sodelavec v JU bo imel s 1 Januarjem 750 € bruto večjo plačo. Samo en problem rata tukaj ker bo imel še zmeraj mnimalca( toliko ima sedaj doplačila do min.) oni se pa hvalijo kako so uredili pače v JU. in tako je pri vseh stvareh. Samo da mamo za tabornike in NATO. Pacijenti in podobno (smo včeraj videli Ilirska bistrica) pa naj se j....o. Imam občutek da je ta vlada čisto na drogi. Bi bilo potrebno uvestii testiranje za droge na vhodu v parlament in vlado.
Slavko Badič
01. 10. 2024 08.52
+3
750 EUR bruto bo imel sedaj višjo plačo in bo imel še vedno minimalno plačo? A veš kakšno bedarijo si zapisal? A do sedaj je imel pa 500 EUR bruto plače?
Janez Pusnik
01. 10. 2024 09.20
Niso samo na drogi, so tudi naravno usekani!
Curie
01. 10. 2024 08.33
+17
Vladi dol visi za to, važno da gre denar za migrante, bogate Ukrajince, orožje,...itd.
apodgra
01. 10. 2024 08.21
-4
Zanima me kako pa to stvar počnejo v tujini zaradi širitve kapacitet. Ko poleg obstoječega zdravstvenega bloka gradijo normalno ali pa v tem času zaprejo ta obstoječi blok. Upam ,da niso tako nori ,da bi zaradi bližine gradbišča zaprli obstoječi objekt, ker namen gradnje je bil širitev kapacitet. Stanovalce moti tudi to, da bo zdravstveni novi objekt cca 40cm v blizu njihovega bloka . Kaj pa v mestih , ko so ena hiša nadaljuje z drugo in se dotikata.
Pure
01. 10. 2024 08.20
+16
Vsi zagovorniki vlade so zelo pametni dokler sami ne ostanejo brez zdravnika..ne glede kere barve si je tole nedopustno da se ignorira tak problem.....Tina ima več pozornosti kot naše zdravstvo.... Kdor tega Goloba še zagoavraja nima vseh frnikul v glavi :-) Pa me bk za Ivana da smo si na jasnem ...
Julijann
01. 10. 2024 08.19
+15
Zato imamo državo in vlado, ki take stvari ureja. Namesto, da bi javnost ZAHTEVALA od vlade ureditev, se je zagnala v zbiranje sredstev. Ne, žal ne prispevam nič, ker na tisoče evrov vlada radodarno deli na druge naslove od katerih ni nobene koristi. Zakaj se narod že enkrat ne zbudi in predoči oblasti kaj je njena dolžnost, naloge, obveznosti?
razumi če lahko
01. 10. 2024 08.18
+9
Stanovalci imajo pač smolo , da niso na litijski !
mr.poper
01. 10. 2024 08.14
+11
Vladajoči živijo v milnem mehurčku----Kdo so ti vladajoči ,ki so odgovorni ,da bi te stanovalce kar postavili na cesto ? Kdo so ti organi ? Draga avtorica članka, tole kar ste napisali je samo poziv za zbirko denarja in nikakor ne način reševanja problema !
vvvilice
01. 10. 2024 08.13
+4
Kmalu bomo na kitajskem pristopu bosonogih zdravnikov
Bombardirc1
01. 10. 2024 08.11
+3
Bla bla bla, zdravniki vrnite neupravičeno prejete covid dodatke v času prejšnje vlade pa bo dovolj denarja za dve onkologiji, ne eno.
apodgra
01. 10. 2024 08.09
+4
G.Župančič Vlada živi v milnih mehurčkih . Težke besede , resnične ali neresnične , ki jih lahko izgovori vsak in zanj ne odgovarja popolnoma nič. Koliko investicij je bilo ustavljenih zaradi nekaj ljudi ,ki so iskali svojo pravico na višjih distancah in s tem zavlekli gradnjo za leto ali več let. To je značilnost naše razbohotene birokracije in naših zakovov , ki to stvar dovoljujejo. Zakaj se niste obrnili na te štiri špekulativne stanovalce zaviralce gradnje in njih prepričali, da nehajo izsiljevati. Čeprav je gradbeno dovoljenje izdano in gradnja lahko nadaljuje, s tem še zadeva ni kočana . Ti gospodje bodo izkoristili še vse pravne možnosti, da do gradnje ne bo prišlo.