Slovenija

Vlada za nove občine

Ljubljana, 16. 02. 2006 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je z zakonom predlagala ustanovitev 12 novih občin, za katere so se odločili državljani na referendumu.

Vlada je na seji sprejela predlog novele zakona o ustanovitvi novih občin, za katere so se državljani odločili na posvetovalnem referendumu 29. januarja po različnih slovenskih krajih. Novela predvideva ustanovitev 12 novih občin ter spremembo območja dveh občin. Vlada je namreč spoštovala izključno referendumsko voljo ljudi na teh območjih, je pojasnil minister brez listnice za lokalno samoupravo Ivan Žagar.

Volivci so se zavzeli za nastanek 12 novih občin
Volivci so se zavzeli za nastanek 12 novih občin FOTO: POP TV

Prebivalci na januarskem referendumu so se zavzeli za ustanovitev občin Cirkulane (izločitev iz občine Gorišnica), Apače (Gornja Radgona), Kostanjevica na Krki (Krško), Sveta Trojica v Slovenskih goricah (Lenart), Središče ob Dravi (Ormož), Sveti Tomaž (Ormož), Makole (Slovenska Bistrica), Poljčane (Slovenska Bistrica), Mokronog-Trebelno (Trebnje), Renče-Vogrsko (Nova Gorica), Straža (Novo mesto) in Šmarješke Toplice (Novo mesto). Volivci so poleg tega podprli izločitev naselja Ostrovica iz občine Divača ter njegovo priključitev k občini Hrpelje-Kozina.

Po Žagarjevih besedah je vlada s tem določila imena, sedež in število članov prvega sveta novih občin. Izpostavil je, da po ocenah ministrstva za finance ta ustanovitev novih občin "v globalu ne pomeni dodatnih finančnih obremenitev". V veliki meri gre namreč za prerazporeditev sredstev znotraj spremembe območij posameznih občin. To torej ne pomeni nekih dodatnih obremenitev iz naslova davkoplačevalskega denarja, je še dodal Žagar.

Glede občine Dobrova-Polhov Gradec oziroma neustanovitve ločenih občin Dobrova in Polhov Gradec pa se vlada za predlog njune ustanovitve ni odločila, ker bi bilo to neskladno z zakonom o lokalni samoupravi, ki določa, da bi se morali v prid razdelitvi in ustanovitvi obeh novih občin izreči prebivalci na obeh območjih. Kot je izpostavil minister, je bila namreč večinska volja v Polhovem Gradcu proti ustanovitvi samostojne občine.